Forsvarer: Lunder spurt om utbetaling på 30 millioner dollar

Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder var siktet av Økokrim allerede før Telenor-topp Svein Aaser fikk sparken.

KORRUPSJONSSIKTET: Jo Lunder ble onsdag kveld pågrepet på Gardermoen og siktet for korrupsjon

Sara Johannessen
  • E24
Publisert:

Ifølge Lunders advokat Cato Schiøtz gjelder siktelsen en utbetaling på 30 millioner dollar til en konto i Sveits.

– Han har blitt spurt om hvilken kunnskap han hadde og hva han gjorde da det kom opp. Utbetalingen skjedde omtrent to måneder etter at han tiltrådte som administrerende direktør i Vimpelcom, sier Schiøtz til NRKs Dagsnytt 18.

Lunder satt torsdag i et drøyt fire timer langt avhør hos Økokrim. Schiøtz bekrefter at klienten vil bli fremstilt for varetektsfengsling ved lunsjtider fredag. Ifølge advokaten vil hans klient ikke samtykke til fengsling.

Siktet før Aaser gikk

Ifølge VGs opplysninger var Jo Lunder (54) under etterforskning i forkant av forrige ukes hendelser:

Fredag kom den oppsiktsvekkende nyheten om at Svein Aaser trakk seg som styreleder i Telenor etter å ha fått beskjed fra næringsminister Monica Mæland (H) om at hun ikke lenger hadde tillit til jobben han gjorde.

Årsaken var at Mæland hadde mottatt ny informasjon om korrupsjonssaken i Vimpelcom. Informasjonen, som Mæland mener burde vært lagt frem under Stortingets høring i januar, mottok hun i et møte 23. oktober og i et brev 28. oktober.

Mæland fikk imidlertid først vite om siktelsen mot Lunder via media i dag, bekrefter Næringsdepartementet.

– Planlagt en stund

Førstestatsadvokat i Økokrim, Marianne Djupesland, bekrefter at pågripelsen av tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder (54) skjedde uavhengig av dette brevet.

– Pågripelsen har vært planlagt en stund, før brevet fra Telenor kom til næringsministeren, sier Djupesland, og bekrefter at hun sikter til brevet som senere ble lagt frem for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

ETTERFORSKNINGSLEDER: Marianne Djupesland leder korrupsjonsteamet i Økokrim som nå etterforsker tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder.

Terje Bringedal

Bakgrunn: Dette er Vimpelcom-skandalen

VG har tidligere skrevet at den del av disse nye opplysningene går ut på at styret i Vimpelcom diskuterte «klare bekymringer» knyttet til investeringene Vimpelcom gjorde i Usbekistan.

– Skal kartlegge rollen

Jo Lunder ble pågrepet på Oslo Lufthavn onsdag kveld, og er siktet for korrupsjon i forbindelse med Vimpelcoms virksomhet i Usbekistan. Djupesland vil ikke kommentere innholdet i siktelsen.

– Etterforskningen skal kartlegge rollen han har hatt i forbindelse med salget av mobillisenser i Usbekistan, sier Djupesland.

Økokrim har tidligere bistått USA, Nederland og Sveits i etterforskningen av den omfattende saken. På spørsmål om hvorfor Økokrim nå oppretter en egen sak, viser Djupesland til at Lunder er norsk statsborger og at pågripelsen skjedde i samforståelse med andre lands etterforskning.

Djupesland ville ikke gi ytterligere kommentarer etter at avhøret med Lunder var avsluttet torsdag kveld.

PAUSE: Jo Lunders advokat Cato Schiøtz utenfor i en kiosk utenfor Økokrims lokaler Oslo.

Terje Bringedal

– Svært stor overraskelse

Lunders advokat, Cato Schiøtz, sa tidligere torsdag at klienten stiller seg uforstående til siktelsen.

– Han anser seg for å være uskyldig. Han har ikke kjennskap til korrupsjon eller medvirket til korrupsjon.

– Hvordan reagerte han på pågripelsen?

– Det kom som en svært stor overraskelse på ham, sier Schiøtz, som ikke vil kommentere innholdet i siktelsen.

Taus Mæland

Lunder tok i 2011 over sjefsstolen i Vimpelcom. Avgangen i mars var ifølge Vimpelcom helt uavhengig av korrupsjonsetterforskningen mot selskapet. I en pressemelding opplyste selskapet at Lunder ønsket «å forfølge andre muligheter»

Næringsminister Monica Mæland (H) vil ikke kommentere pågripelsen.

– Dette er en sak for politiet og etterforskende myndigheter. Jeg har ingen kommentar ut over at dette understreker alvoret i VimpelCom-saken, opplyser næringsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom er under etterforskning for mulig korrupsjon i Usbekistan.

I fjor høst ble det avslørt, blant annet av Klassekampen, at selskapet Vimpelcom etterforskes for overføringer av 700 millioner kroner til et gibraltisk postkasseselskap som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/11653
Publisert:

Flere artikler