Økokrim varsler nye opplysninger i bedragerisak om 188 millioner kroner

Tre menn sitter på tiltalebenken når Crew Gold-saken begynner i Oslo tingrett tirsdag.

TILTALT: Tidligere corporate-sjef Petter Dragesund i Pareto og forretningsmann Jan Vestrum må møte i Oslo tingrett tirsdag, tiltalt for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon. Det må også en tredje tiltalt, som var tidligere megler i Pareto.

Foto: Arkiv/NTB Scanpix
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Tirsdag begynner en 40 dager lang rettssak mot forretningsmannen Jan Vestrum, tidligere corporate-sjef Petter Dragesund i Pareto og en tidligere aksjemegler i samme firma.

Opptil 12 selgere skal ifølge tiltalen ha blitt bedratt for sin avtalefestede godtgjørelse på opp mot 188,2 millioner kroner etter salg av aksjer i Crew Gold Corporation.

Ifølge Økokrim skal de tre tiltalte ha holdt realitetene bak senere handler med aksjen skjult for både de 12 selgerne og markedet.

Les også

Slik foregikk det Økokrim mener er et bedrageri på 188 millioner kroner

Økokrim: – Saken bedre opplyst

Førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim sier til E24 at nye opplysninger i saken vil komme frem under advokatenes innledninger tirsdag.

– Det er ikke noe nytt å si nå. Det nye vi skal si kommer i morgen. Saken var godt opplyst da vi tok ut tiltale, og den er enda bedre opplyst nå, sier Kampen.

Saken handler om bedrageri og markedsmanipulasjon, hvor den sentrale handlingen gjelder for begge bestemmelsene i loven, opplyser Kampen.

– Økokrim mener de har skjult eller vært med på å skjule et aksjekjøp og forledet selgerne som hadde en prisgaranti, og markedet, forteller førstestatsadvokaten.

Les også

Dette er gullaksjesalget som syv år senere ender i retten

Solgte flere aksjer til høyere pris

Blant aksjeselgerne, som anses som ofre i saken, lister tiltalen opp Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse som den største. De solgte 80,7 millioner aksjer da det russiske selskapet Severstals kjøpte 144,8 millioner Crew Gold-aksjer i februar 2010, til kursen 1,10 kroner per aksje.

Da ble det gitt en kursgaranti om at kjøperen skulle øke prisen dersom kjøperen gjennomførte aksjekjøp i Crew Gold til høyere pris i en periode på tre måneder etter at aksjekjøpet ble avtalt.

Pareto Secrutieis skrev i en pressemelding at de så i midten av mars fikk ordre om å kjøpe aksjer i Crew Gold til kurser opp til 2,40 kroner per aksje.

Ifølge Pareto ble disse kjøpsoppdragene gitt av «velrenommerte, internasjonale investeringsbanker».

«Tiltalen bygger på at disse handlene ble foretatt på vegne av bakenforliggende kjøpere i et forpliktende samarbeid med Severstal, og at kjøpene dermed utløste tilleggsvederlag etter prisgarantien. I henhold til tiltalen har Severstal brutt den inngåtte prisgarantiavtalen,» skrev Pareto i pressemeldingen i fjor.

Ifølge tiltalen ble det holdt skjult for aksjeselgerne at det var den samme som kjøpte deres aksjer for 1,10 kroner som siden kjøpte aksjer for 2,40 kroner i kursgarantiperioden.

Les også

Midelfart-søstrene blant ofrene i bedrageri-tiltale

Erkjenner ikke straffskyld

Dragesunds forsvarer, advokat Christian B. Hjort i Advokatfirmaet Hjort DA, sier at hans klient ikke har endret innstilling til tiltalen.

– Vi har ikke andre kommentarer enn at Petter Dragesund erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Han kjente ikke til, og kjenner fortsatt ikke til, hvem som var kjøpere av Crew-aksjer i mars 2010, sier Hjort.

Vestrum ble i fjor vår dømt til fire års ubetinget fengsel for grov korrupsjon og markedsmanipulasjon i forbindelse med Severstals kjøp og salg av aksjer i Intex, der han i en periode var styreleder.

På daværende tidspunkt var hans forsvarer John Christian Elden klar på at Vestrum ikke erkjente straffskyld, og at han trodde det måtte bero på en misforståelse.

Hans kollega Håkon Juell Hassel i Advokatfirmaet Elden, som nå forsvarer Vestrum, understreker at Vestrum bestrider straffskyld etter tiltalen.

– Jeg vil redegjøre nærmere for sentrale deler av saken i morgen og onsdag i retten, skriver Hassel i en SMS til E24.

Den siste tiltaltes forsvarer, advokat Hans P. Bjerke i GHG, var ikke tilgjengelig for kommentar mandag. Han har tidligere uttalt til E24 at hans klient bestrider alle punkter i tiltalen.

– Han har vært kjent med at det har vært under etterforskning, han har blitt avhørt, og samarbeider med Økokrim, sa Bjerke i mai 2017.

DN: Pareto-topper må vitne

Både tidligere Pareto-sjef Kris Jakobsen og en lang rekke nåværende Pareto-topper må vitne i saken i løpet av de neste 40 dagene, skrev Dagens Næringsliv i midten av august.

Blant annet står administrerende direktør Ole Henrik Bjørge, compliance-sjef Ole Wetelsen Borge, valutasjef Tharald Stray Laastad, finansdirektør Atle Moen og meglersjef Arild Hille på listen over vitner, som totalt teller rundt 40 personer, ifølge avisen.

Også sjef for markedsovervåkning på Oslo Børs, Thomas Borchgrevink, og tidligere sjef for strategi og forretningsutvikling i Severstal, Boris Granovsky, må forklare seg.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Økokrim
  2. Pareto

Flere artikler

  1. DN: Påstand om to og et halvt års fengsel for Pareto-toppene

  2. Eksmegler frifunnet i bedragerisak

  3. Pareto-topp Petter Dragesund frikjent for bedrageri

  4. Pareto Securities anker Crew Gold-erstatning på 86 millioner

  5. Pareto Securities tapte i tingretten: Må betale millionerstatning