Utbyttefesten i dagligvarebransjen
De tre siste årene har Stein Erik Hagen tatt ut 1,9 milliarder kroner fra Orkla. Han er ikke den eneste som har hentet ut store beløp.
En oversikt E24 har satt sammen viser at dagligvarebransjen ikke står tilbake for å dele ut millionutbytte til eierne.
Prispress og små marginer hindrer med andre ord ikke selskapene fra å opprettholde solid fortjeneste.
Den familien, eller enkeltpersonen, som har hentet mest ut av sin investering er Stein Erik Hagen (59). Hans familieselskap Canica, som datteren Caroline Hagen Kjos nylig tok over styringen av, har hentet til sammen 1,9 milliarder de siste tre årene.
Hagen bygget opp Rimi-kjeden, hvor han senere solgte seg gradvis ut. Pengene er brukt først og fremst til å kjøpe seg opp til Orklas største aksjonær.
Konfronterte
Orkla er blant de største leverandørene i Norden. Der har aksjonærene fått 7,5 milliarder kroner de tre siste årene.
Stein Erik Hagen er regnet som landets sjette rikeste, med en estimert formue på 16,3 milliarder kroner viser beregninger av bladet Kapital.
Omsetningen til dagligvaregiganten var i fjor 30 milliarder kroner.
Dagligvareekspert Odd Gisholt ved BI forsvarer utbyttene i bransjen, og argumenterer med at disse er nødvendige for å sikre eiere som ønsker å investere videre i selskapene.
Prisdebatten raser i dagligvarebransjen, etter at matminister Sylvi Listhaug (Frp) konfronterte aktørene i høst. En dokumentar av Brennpunkt i NRK satte ny fart debatten for kort tid siden.
Norgesgruppen misfornøyde med Brennpunkt-dokumentar
Milliardutbytte
Hos landets desidert største aktør, Norgesgruppen, har man delt ut 1,4 milliarder kroner de tre siste årene. Totalt omsatte eierne bak kjeder som Kiwi, Meny og Spar for 71,4 milliarder kroner i fjor.
Over én milliard av disse har endt hos den største eieren som, Johannson-familien.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
48 år gamle Johan Johannson eier sammen med sin far Knut Hartvig Johannson (77) og onkelen Torbjørn Johannson (66), drøyt 74 prosent dagligvarekjempen gjennom familieselskapet Joh. Johannson.
Johan Johannson er landets nest mest velstående dagligvareaktør, med en formue på 27,8 milliarder kroner i fjor ifølge Kapital.
Landets rikeste dagligvareeier
Det er som kjent kolonialmajoren i Midt-Norge som virkelig kan kalle seg dagligvarebaron. Med en estimert formue på 31 milliarder kroner er Odd Reitan (63) den i bransjen med størst formue. Kun John Fredriksen som har flagget ut til Kypros har en større formue, mener Kapital.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
Reitan-familien med far Odd og sønnene Magnus (40) og Ole Robert (43) har hentet ut 350 millioner kroner i 2013 og 2012 fra Reitangruppen.
2014-utbytte er foreløpig ikke vedtatt, forteller finansdirektør Kristin Genton i Reitangruppen til E24.
Utbytte er jevnt fordelt mellom far og hans to sønner.
Reitan dro inn 82 milliarder i 2014
Milliardutbytte i Coop
Coop er som kjent et samvirkelag der 1,4 millioner forbrukere er medlemmer, eller eiere som Coop kaller dem.
(Artikkelen fortsetter under bildet).
I løpet av de tre siste årene har Coop delt ut 1,5 milliarder kroner. Omsetningen per år er på snaue 30 millioner kroner.
Geir Jostein Dyngeseth er direktør for kunde og medlemmer i Coop Norge. Han synes ikke hverken Coop eller konkurrentene tar ut for mye av overskuddene.
– Dette er store selskaper med store investeringer. Sammenlignet med andre selskaper på denne størrelsen vil jeg si at dette ikke er ublu eller for mye, sier han til E24.
– Den store forskjellen på oss og resten av bransjen er at vi deler med mange. Det er viktig for oss å reinvestere og være konkurransedyktige, samtidig som vi skaper resultater for våre eiere, det vil si medlemmene våre, fortsetter Dyngeseth.
Se E24s oversikt over matgigantenes utbyttefest. * = 2014 ikke oppgitt, ** Dersom styrets forslag vedtas på generalforsamlingen i april: