Sandberg håper på kinesisk lakseavtale: – Markedet er enormt

Fiskeriminister Per Sandberg er i Kina, og der håper han å kunne skrive under på en avtale som kan legge til rette for økt lakseeksport.

I KINA: Fiskeriminister Per Sandberg (t.v.) og Norges Kina-ambassadør Svein O. Sæther. På reise i Kina håper Sandberg å kunne skrive under en avtale som gjør det lettere å eksportere laks til det enorme kinesiske markedet, etter mange år med svak eksport etter at Nobelprisen i 2010 ble gitt til en kinesisk aktivist.

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Publisert:

Denne uken er en stor delegasjon på rundt 130 mennesker fra sjømatnæringen i Kina for å markedsføre sine produkter.

Går det slik fiskeriminister Per Sandberg ønsker, vil han i løpet av besøket kunne skrive under en avtale med Kina som kan bidra til å åpne eksportslusene for laksen.

Norge og Kina er også enige om å gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale, men Sandberg sier at laksenæringen trolig ikke trenger å vente på den.

– Med den avtalen om veterinære forhold så trenger man ikke vente på frihandelsavtalen. Da kan man bare gå i gang å eksportere laks, sier Sandberg til E24.

Konkret er det snakk om en protokoll knyttet til import av laks til Kina, som skal sørge for matsikkerhet og god fiskehelse, og sette opp mekanismer som gjør at landene kan snakke med hverandre hvis importen skulle bli stanset.

– Det går nesten ikke noe laks til Kina nå?

– Det er veldig lite, sier Sandberg.

– Hvor fort kan eksporten trappes opp?

– Det er veldig vanskelig for meg å spå og sette noen dato for det. Men skriver vi under i morgen, er disse hindrene fjernet, sier Sandberg.

– Når det er tatt bort, er det opp til næringslivet å inngå avtaler, sier han.

Les også

Næringslivets Sikkerhetsråd slår alarm om Kina-tur

– Enormt marked

Tidligere i år hadde fiskeriministeren med seg Kinas ambassadør Wang Min til VM i skreifiske i Solvær. Nå er Sandberg selv i Kina for å ha politiske samtaler, besøke utsalgssteder for norsk fisk og ha et seminar for å markedsføre norsk sjømatindustri.

Det er viktig at sjømatnæringen gjør sitt og inngår avtaler med kinesiske aktører slik at eksporten kan øke, sier Sandberg, som har stor tro på det kinesiske markedet.

– Det er enormt, sier han.

– Men alt avhenger av norske produsenter. Vi må produsere mer, og til en kvalitet som kineserne krever. For her er det like strenge krav som i Norge, sier han.

Ifølge analyser fra Norges sjømatråd kan det være mulig å tredoble det totale laksemarkedet i Kina innen 2025.

Les også

Fire rekordår på rad: – Vi har for lite fisk

Økt verdi – lavere volum

Norsk sjømat har satt nye rekorder i eksportverdi i hvert av de siste fire årene, og verdien av sjømateksporten er mer enn doblet det siste tiåret. I fjor var eksportverdien 91,6 milliarder kroner, en økning på 23 prosent fra året før.

Men det finnes skjær i sjøen:

Eksportvolumene falt med syv prosent i fjor til 2,4 millioner tonn – blant annet på grunn av lakselus og sykdom.

Disse problemene må løses for å kunne forsyne land som Kina med økende mengder sjømat.

– Vi er i en situasjon der vi har nok marked og for lite fisk, sier Sandberg.

– Derfor starter vi det nye vekstregimet i Norge fra 1. oktober. Da er det mulighet til å få 6 prosent vekst allerede til høsten, for de aktørene som holder seg innenfor det regelverket vi har satt opp, sier han.

Les også

Fiskeriministeren: – Tror femdobling er beskjedent

Grønt, gult og rødt lys

Fiskeriministeren sier at laksenæringen har utfordringer med lakselus og motstandsdyktig sykdom, og regjeringen har lagt frem en plan mot resistens.

Der skal oppdretterne i ulike produksjonsområder få grønt, gult eller rødt lys, som vil avgjøre om de får øke produksjonen eller må vente på en ny runde i 2019.

– De aller, aller fleste har orden i sakene sine. Noen vil måtte ligge i ro på produksjon, og sette fart på tiltak som kan løse luseproblematikken og rømningsproblematikken, så de kan få grønt lys senere, sier Sandberg.

Les mer: Fire rekordår på rad: – Vi har for lite fisk

OFFISIELT BESØK: I april var statsminister Erna Solberg og flere statsråder i Kina, og Solberg møtte Kinas leder Xi Jinping i det første offisielle norske besøket til Kina på 10 år.

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Store forventninger

Sandberg har store mål for næringen. Han har tidligere sagt til E24 at en femdobling av eksportverdien av norsk sjømat til opp mot 500 milliarder kroner i 2050 er beskjedent.

Les mer: Tror femdobling er beskjedent

I fjor markedsførte han blant annet norsk sjømat overfor Iran, et marked på rundt 80 millioner mennesker. I år skal han i tillegg til Kina også besøke USA, Tyskland, Japan, Sør-Korea og Nigeria.

Les mer: Norsk oppdrettsutstyr til Iran

På telefon fra Beijing fremhever fiskeriministeren at sjømatnæringen har et stort potensial for å kunne inngå avtaler og samarbeid med kinesiske selskaper, også innen felt som teknologi, tjenester og utstyr.

– Det er et stort seminar her i morgen, som er viktig for aktørene fra Norge, for å skape kontakter og relasjoner, sier Sandberg.

– For meg er det viktig med møte med den kinesiske viselandbruksministeren og matministeren. Samtidig skal jeg løfte opp norsk sjømat på dette seminaret, sier han.

Les også

Lakseanalytiker etter Kina-avtalen: – Midt opp i det gledelige er timingen ganske dårlig

Forhandler om frihandel

Kina ønsket ikke politisk kontakt med Norge etter at Nobels fredspris i 2010 ble tildelt aktivisten Liu Xiaobo, noe som førte til at lakseeksporten falt.

Lakseaksjene på Oslo Børs gjorde et hopp 19. desember i fjor, da nyheten kom om at Norge og Kina normaliserer det diplomatiske forholdet.

Les mer: Lakseaksjene hopper etter normalisering av forholdet Norge-Kina

I april i år skrev Kinas statsminister Li Keqiang og Norges statsminister Erna Solberg under på en avtale om å ta opp igjen forhandlingene om en frihandelsavtale mellom de to landene innen fem måneder.

Det skjedde da Solberg deltok i det første offisielle norske besøket til Kina på ti år, sammen med næringsminister Monica Mæland, utenriksminister Børge Brende og en rekordstor delegasjon på 240 mennesker fra 120 norske bedrifter.

Les også

Fiskesalget stuper

Les også

Passerer Fredriksen: Gustav M. Witzøe (24) er ny laksekonge

Les også

Ordfører vil kreve avgift per kilo fra lakseoppdrett