Kjos: Det har vært helt forferdelig

Dårlig planlegging og streik i Frankrike er blant årsakene til streikekaoset, ifølge Kjos. Han kan ikke garantere at det ikke blir nye kanselleringer.

Publisert:

FORNEBU (E24): – Det har vært helt forferdelig. Det er ikke vanskelig å tenke seg at hvis man har planlagt ferie i månedsvis og plutselig blir fratatt muligheten til å reise, så er det lett å skjønne at det treffer folk, sier Bjørn Kjos om de siste dagenes kanselleringer.

Det sier Kjos på pressekonferansen på kontoret på Fornebu. Han presiserer at de ansatte har jobbet «vannvittig mye» for å unngå kanselleringer.

– Streikene i Frankrike har ført til utallige kanselleringer, vi snakker flere hundre kanselleringer i trafikk som går over Frankrike. Det har kommet på toppen av å mangle ansatte, sier Kjos om trøbbelet.

Etter å ha forhandlet i timevis på advokatkotoret BA-HR på Tjuvholmen i Oslo i går, ble Norwegian enige med pilotenes tillitsvalgte om overtidsavtalen for kjøp av de ansattes fridager.

Ansetter flere piloter

Avtalen som den siste uken har skapt hodebry for selskapet videreføres, og Norwegian ansetter 50 nye piloter i Skandinavia. De hadde imidlertid blitt ansatt uansett, sier Kjos.

– Vi skal ansette 150 nye piloter, og 50 av disse er i Skandinavia, sier han.

Flere fly ble kansellert som følge av trøbbelet – midt i fellesferien.

Kjos forklarer kanselleringene med streik i Frankrike samt oppsigelsen av overtidsavtalen.

– Siden 2002 har vi gjort det slik at pilotene fåradgang til å selge fridager, og de har et såkalt bilag E som de selger etter. Det er egentlig et bilag som begrenser muligheten for selskapet for å kjøpe fridager.

Forutså ikke konsekvensene

Det er dette bilaget som har ført til problemer den siste uken, forklarer Kjos. Han forutså ikke at fraværet av bilaget ville medføre at pilotene ville slutte å selge fridagene sine.

– Det hadde ikke vi tatt i beregning da vi la planer for sommeren, sier Kjos.

– Vi har hatt den samme avtalen siden 2002, og det har fungert i 14 år.

Det har blitt spekulert i om problemene kan koste Norwegian både i form av svekket omdømme og i lommeboken.

Kan bli flere kanselleringer

På tross av at en ny avtale nå er på plass, kan ikke Kjos garantere at det ikke blir kanselleringer fremover.

– Vi kan ikke garantere at det ikke blir kanselleringer. For et par dager siden ble det kansellert flere hundre fighter i Europa, og det kan veldig lett skje med Norwegian også, sier han.

Beklaget onsdag

Onsdag sendte Norwegian ut en pressemelding hvor Kjos selv beklaget overfor alle som er berørt.

Pressemeldingen handlet hovedsakelig om selskapets ferske flytrafikktall. Totalt 2.781.060 fløy med selskapet i juni, hvilket er en økning på 13 prosent år over år.

Nesten all veksten skjer imidlertid utenfor Skandinavia, sier Kjos på pressekonferansen.

Publisert:

Her kan du lese mer om