Sissener: – Reddet kundenes penger før bankkollaps

Tidligere sjef for meglerhuset til den islandske banken Kaupthing, Jan Petter Sissener, sier han tok ut 700 millioner kroner før banken kollapset i 2008 for å unngå at norske kunder tapte penger.

- REDDET NORSKE PENGER: Jan Petter Sissener fikk sparken i Kaupthing etter å ha tatt ut 700 millioner norske penger.

  • NTB
Publisert:,

Overføringen skjedde på nyåret, uten at Sissner varslet den islandske ledelsen i Kaupthing Bank, skriver Dagens Næringsliv. Transaksjonen skal ha vært årsaken til at den norske finansmannen fikk sparken kort tid senere.

Sissner forteller at han flyttet pengene til DnB Nor av frykt for at kundene skulle lide tap dersom banken kollapset.

– Jeg har ikke problemer med å se i etterkant at det kan oppfattes som illojalt. Men lojaliteten til kundene var større enn lojaliteten til banken, sier han.

Den islandske staten overtok Kaupthing og de andre store islandske bankene i oktober 2008. Store deler av bankenes gjeld er trolig tapt, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

LES OGSÅ: Sissener går av

- Ikke til å leve med

Sissener forlot uventet den islandske storbanken på dagen for tre år siden. Han ville da ikke kommentere hvorfor han sluttet, men la ikke skjul på at han var misfornøyd med ledelsen.

- Jeg må veie mine ord her nå. La meg si det slik at det har vært noe som ikke har vært til å leve med, sa Sissener til E24.

- Fra pølsebod til bank

Det var etter at han hadde vært med på å bygge opp Kaupthing. Sissener hadde som mål å gjøre meglerhuset til ett av de største på Oslo Børs.

I 2007 var Kaupthing det 13. største meglerhuset på Oslo Børs.

- Jeg føler jeg ikke har mislykkes. Jeg har bygget opp Kaupthing i Norge fra en pølsebod til en bank, sa Sissener til E24 etter avgangen.

LES OGSÅ: Gikk lei islendingene

Ni arrestert i razzia

Forrige måned ble ni personer arrestert som et ledd i etterforskingen av konkursen i Kaupthing.

Syv menn, mellom 42 og 54 år gamle, ble arrestert i London. I tillegg gjennomførte politiet en razzia i kontorene til to selskaper og i åtte privatboliger, skrev Bloomberg.

To menn, 42 og 43 år gamle, ble arrestert i Reykjavik i en koordinert operasjon på Island.

Blant de som er arrestert er brødrene Vincent og Robert Tchenguiz, to av Storbritannias mest profilerte forretningsmenn.

LES OGSÅ: Ni finanstopper arrestert i Kaupthing-razzia

Banknæringen gikk konkurs

I 2008 ble alle de tre store bankene på Island overtatt av staten. Glitnir ble satt under offentlig kontroll først, så fulgte Landsbanki og så ble landets største bank, Kaupthing, underlagt myndighetenes kontroll.

Kaupthing hadde en stor virksomhet i Storbritannia og mange briter tapte penger på den gigantiske konkursen.

Robert Tchenguiz skal ha tapt opp mot 1 milliard pund da Kaupthings britiske virksomhet gikk konkurs.

Tidligere har Sjef for Kaupthing Luxembourg, Magnus Gudmundsson, og den tidligere konsernsjefen i Kaupthing Bank, Hreidar Mar Sigurdsson, blitt arrestert i forbindelse med konkursen.

Flere nyheter på E24

Flere artikler

  1. Ni finanstopper arrestert i Kaupthing-razzia

  2. - Britisk økokrim dropper etterforskningen av Kaupthing

  3. - Island vil stille tidligere banksjefer for retten

  4. Annonsørinnhold

  5. RATINGBYRÅET FITCH: - Islands økonomi er stabilisert

  6. Island vinner rettssakom bankerstatning