TROSSER GJEDREM: Pengemarkedsrenten rykker øker avstanden til sentralbanksjef Svein Gjedrems styringsrente på 2,5 prosent.

Sug etter renteskudd

Mens Bjarne Håkon Hanssen vil dele ut gratis heroin, står rentemisbrukerne og skriker om mer fra Svein Gjedrem.

  • Per Valebrokk
    Per Valebrokk
    Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Sentralbanker over hele verden kutter renten i et fantastisk tempo for tiden. Denne uken kuttet Den europeiske sentralbanken (ECB) styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til 2,5 prosent. Danmark reduserte sin rente fra 5,0 til 4,25 prosent, mens svenskene klinte til med saftige 1,75 prosentpoeng til 2,0 prosent.

Fra før har Storbritannia kuttet sin rente til 2,0 prosent. Lavere har den faktisk ikke vært siden Bank of England ble grunnlagt i 1694, og den er like lav som i 1951 - den gang lå landets økonomi i ruiner etter andre verdenskrig og The British Empire smuldret opp.

Ingen er i tvil om at finansuroen skaper en dyp krise for verdensøkonomien, etter alt å dømme den mest alvorlige siden depresjonen. Europa, USA og Asia går samtidig inn i en resesjon som i verste fall kan vare i flere år.

Penger har vært for billig for lenge, og vi har fått mer av det enn vi har godt av

Også her hjemme kommer det økonomiske sjokket, selv om det er vanskelig å si noe om hvor dyp krisen vil bli. I butikkene dukker salgsplakatene opp selv midt i julestria, arbeidsledigheten stiger og industriens ordrebøker tømmes raskt.

Men sentralbanksjef Svein Gjedrem gjør ikke som sine europeiske kolleger. I stedet for å svinge øksa, har den sindige rogalendingen kun kuttet totalt ett prosentpoeng. Styringsrenten er i dag på 4,75 prosent, som er høyest i Europa.

Gjedrems tilsynelatende passivitet i dagens økonomiske uvær har skapt nesten hysteriske tilstander blant norske politikere, økonomer og andre meningsbærere. Lengst går kanskje Dine Penger-redaktør Tom Staavi, som i dagens VG ikke er snauere enn at han gir Gjedrem et ultimatum: Kutt renten med minst 1,5 prosentpoeng NÅ, eller gå av som sentralbanksjef.

Han får følge av administrerende direktør Petter Batta:

"Gjedrem har alltid hatt et kjempeproblem: Han er for treg. (..) Han bør skiftes ut hvis han nå ikke setter renten kraftig ned".

Norske sjeføkonomer tar heldigvis ikke fullt så mye av, men det er ikke langt unna. Det er snart bare Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, som ikke synes Gjedrem må bli mer som Rambo og mindre som Gjedrem:

"Nå er det satt i gang mange tiltak som har brakt pengemarkedsrenten ned. Renten bør kuttes med 0,5 prosentpoeng. Det er ikke noe poeng å gå raskere frem, det vil svekke kronen", sier Juel til VG.

Norges Bank kommer ganske sikkert til å kutte renten kraftig ved neste rentemøte, enten det avholdes 17. desember eller før. Presset er for stort til å la være. Dessuten er det fornuftig. Med vesentlig lavere aktivitet i norsk økonomi, kan renten bidra til å stimulere til ny vekst. Men å svinge øksa som en rabiat er ikke nødvendigvis det smarteste Gjedrem gjør nå.

Mens saueflokken breker som høyest, kan det være verdt å minne om at det var alt for lave renter som satte oss i denne suppa i utgangspunktet. Penger har vært for billig for lenge, og vi har fått mer av det enn vi har godt av.

En heroinist vil alltid ha et skudd til. Men det betyr ikke at han har godt av det.

Publisert:

Her kan du lese mer om