Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Mannen som vil legge ned Fed

Dollaren i dag er verdt omtrent 4 cent i forhold til dollaren i 1913. Det vil kongressmann og mulig presidentkandidat Ron Paul gjøre noe med.

Når Ron Paul, republikansk kongressmann fra Texas, kritiserer amerikansk pengepolitikk, starter han gjerne med 1913. Og argumentene han bruker ligner ikke så mye på Norges Bank Watch , for å si det sånn.

- Kongressen skapte Federal Reserve, men hadde ingen konstitusjonell rett til å gjøre det, sa Paul under en høring i Representantenes hus' Financial Services Committee sist torsdag - omtrent samtidig med at Svein Gjedrem holdt årstalen her hjemme.

Det er uansett verdt å diskutere hvordan pengepolitikken kan være åpen, medgir Paul, og hvordan lovgiverne skal følge med på den. Men Kongressen har gitt opp, klager Paul:

- Det er ingen reell revisjon, og Kongressen vet ingenting om samtalene, planene og om det som gjøres i samarbeid med andre sentralbanker. Vi får mindre og mindre informasjon om pengemengden hvert år, særlig nå som M3-tallene ikke lenger rapporteres, sa Paul, som også savner informasjon om presidentens Working Group on Financial Markets.

- Men alt dette, styrt av Federal Reserve, endrer kjøpekraften av pengene våre. Og kjøpekraften er alltid redusert. Dollaren i dag er bare verdt fire cent sammenlignet med dollaren i 1913, da Federal Reserve ble etablert. Dette har dype konsekvenser for vår økonomi og politiske stabilitet, mener Paul, som ikke lar seg lure av at alle er fornøyd med BNP-tall som viser vekst på 3,5 prosent:

- Det vi ikke forstår er hvor mye myndighetenes overføringer bidrar til økningen i BNP. Å bygge opp infrastruktur ødelagt av orkaner, som bare får oss tilbake til utgangspunktet, blir sett på som en del av BNP-veksten. Profitt og lønninger på Wall Street, pumpet opp av Fed økning av pengemengden, bidrar også til den statistiske veksten i BNP. Bare det å kjøpe våpen som ikke bidrar noe til at borgerne får det bra, men sender pengene ned i et hull, bidrar til BNP-veksten, sa Ron Paul i Financial Services Committee sist torsdag.

Ron Paul var presidentkandidat for Libertarian Party i 1988 (431.750 stemmer -0,5%), og legger opp til å stille igjen i 2008-valget .

Han kalles gjerne Dr. No etter å ha stemt mot republikanerne ved flere anledninger . Paul er for gullstandard, mot forbud mot narkotika, mot frihandelavtale med Mellom-Amerika, mot ulovlig innvandring, for at USA trekker seg ut av FN - og mot Patriot Act, Irak-krigen, og en mulig Iran-krig.

Ron Paul innser at han med det første ikke blir kvitt papirpengene som myndighetene bestemmer er gyldig betalingsmiddel.

Men til å begynne med burde Federal Reserve gjøre dette, sa han til konkresskomiteeen sist uke:

* Offentliggjør M3-tall igjen. La oss se tallene som mest presist avslører hvor mye nye penger Fed pumper inn i verdensøkonomien.

* Fortell oss nøyaktig hva presidentens Working Group on Financial Markets gjør, og hvorfor.

* Forklar hvordan rentene settes. Konservative later som om de er for frie markeder, uten lønns- og priskontroll. Likevel er den viktigste prisen av alle, prisen på penger som fastsatt av renten, satt tilfeldig, i hemmelighet av Fed snarere enn av markedet.

* Endre lovene om lovlig betalingsmiddel slik at betalingsmiddel lovlig etter grunnloven ("commodity money) kan konkurrere innenlandsk med dollaren.

Nei, dette er fjernt fra Norges Bank Watchs forslag om forbedring av den norske pengepolitikken. Det vil nok fortsatt være fjernt fra amerikansk pengepolitikk også.

Verdien av én 1913-krone på kistebunnen har forresten falt til 2 øre i dag.

Publisert:

Her kan du lese mer om