IMF-sjefen dømt for utbetaling til forretningsmann

Christine Lagarde har hele tiden hevdet sin uskyld.

I RETTEN: I forrige uke møtte IMF-sjef Christine Lagarde i en spesialrett. Bildet er fra mandag 12.12.16.
Publisert:

Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), franske Christine Lagarde (60), er dømt for tjenesteforsømmelse, etter å ha godkjent en utbetaling til en fransk forretningsmann.

Men hun slipper fengselstraff, ifølge nyhetsbyråene AFP og AP.

Styret i IMF samles om kort tid for å diskutere dommen mot fondets sjef Christine Lagarde.

– Styret har ved tidligere anledninger samlet seg for å vurdere utviklingen i den franske rettssaken. Det ventes at styret snart samles igjen for å vurdere den siste utviklingen, sier Det internasjonale pengefondets talsmann Gerry Rice i en uttalelse.

Styret i IMF var klar over saken allerede før hun tok over som leder i 2011. Hun tok over stillingen etter Dominiquie Strauss-Kahn, som var under etterforskning i en sexskandale.

Gjelder utbetaling på 400 millioner euro

Mandagens dom falt i Cour de Justice de la République, en spesialdomstol som vurderer saker mot regjeringsmedlemmer som er anklaget for å ha brutt loven. Saken ble avgjort av et panel av dommere og parlamentarikere. IMF-sjefen oppholdt seg i Washington og var ikke til stede i rettssalen.

– Vi ville ha foretrukket en klar og enkel frifinnelse. Men det er viktig å merke seg at retten besluttet å ikke idømme Lagarde noen straff, sier hennes forsvarer Patrick Maisonneuve.

Lagarde ble tiltalt for grov uaktsomhet som førte til misbruk av offentlige midler.

Saken gjelder en utbetaling på drøyt 400 millioner euro i erstatning til den franske finansmannen Bernard Tapie. Tapie fikk erstatningen etter at det ble meklet fram et forlik i en langvarig tvist mellom ham og den delstatlige banken Credit Lyonnais.

Det var en av daværende president Nicolas Sarkozys nære støttespillere, Bernard Tapie, og hans selskap, som mottok pengene fra den delvis statseide banken Credit Lyonnais.

Politiet mistenkte at meglingen ble fordelaktig for Tapie fordi han støttet Sarkozy i presidentvalgkampen i 2007.

Lagarde var finansminister og godkjente at tvisten gikk til mekling. Den nå 73 år gamle Tapie ble senere dømt til å betale tilbake pengene.

Lagarde har på sin side hele tiden avvist at hun har gjort noe galt.

Skattedom

Tapie er kjent som tidligere eier av fotballklubben Olympique Marseille.

De vant Champions Leauge under hans ledelse i 1993, men ble så degradert på grunn av kampfiksing og økonomisk snusk. Tapie ble dømt for dette.

Han er også tidligere dømt for skatteunndragelse.

Lagardes skjebne ble avgjort av tre dommere og tolv parlamentsmedlemmer fra begge kamrene i nasjonalforsamlingen, i en spesialrett for ministre.

Aktor Jean-Claude Marin sa torsdag at han ikke støtter en dom mot Lagarde.

Allerede i 2015 anbefalte påtalemyndigheten at saken burde henlegges, domstolens granskningskomité besluttet likevel å gå videre.

Les også

– Bygger opp et press

Les også

Slik har terroren skremt turistene vekk fra Paris

Les også

Dette tjener verdenslederne

Publisert:

Her kan du lese mer om