Brasilianere saksøker Petrobras: – Vi forventer liknende resultater som i USA

Brasilianske og europeiske investorer krever likebehandling etter at Brasils oljegigant inngikk tidenes største korrupsjonsforlik i USA. 

SKANDALE: Brasils statseide oljeselskap Petróleo Brasileiro S.A. - bedre kjent som Petrobras - har blitt et symbol på både nasjonal stolthet og skam etter at politietterforskningen «Operasjon Bilvask» avslørte systematisk og dyptgående korrupsjon.

Illustrasjon: Leyla Avsar
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras meldte i forrige uke at det har inngått et forlik på massive 24 milliarder kroner med investorer som har saksøkt selskapet i USA - for å ha tapt aksjonærverdi på grunn av korrupsjon.

En av tidenes største korrupsjonsskandaler, avslørt av den brasilianske politietterforskningen «Operasjon Bilvask», har dermed ført til det største korrupsjonsforliket inngått av et utenlandsk selskap i USAs historie.

– Det er likevel en god deal for Petrobras, sier Brasil-ekspert Torkjell Leira til E24.

– Forliket er mindre enn både selskapet og analytikerne forventet. Det ble spekulert i at det ville bli snakk om 40-80 milliarder kroner.

– Frekt, men forståelig å spille offer

Petrobras skrev i sin pressemelding onsdag at «forliket ikke konstituerer noen anerkjennelse av skyld eller dårlig oppførsel», men at selskapet tvert imot er et offer for systematisk korrupsjon utført av tidligere toppsjefer og politikere.

– Det er rett og slett frekt, men forståelig at Petrobras nekter skyld og spiller offer i saken, mener Leira.

– Statoil ville nok spilt det samme kortet i deres posisjon.

BER PÅ SINE KNÆR: En avsatt Petrobras-ansatt brukte en maske med ansiktet til tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva under en protest i Rio de Janeiro i 2014. Lula er favoritt til å vinne årets presidentvalg i Brasil, men kan bli hindret av en mulig fengselsdom.

Foto: Sergio Moraes Reuters

Leira understreker at Petrobras «aldri kan renvaske seg».

–Det er bevist at ledende Petrobras-direktører har vært delaktig i korrupsjon i Brasil. Selskapet anser derfor risikoen ved en rettssak som høyere enn å betale ut 24 milliarder kroner. For meg er dette er en implisitt erkjennelse av skyld.

Saksøkes i São Paulo: – Vi bør behandles likt

Ved å betale de amerikanske investorene i tre omganger håper Petrobras nå på å kunne legge saken bak seg. Men «alle skjærene ikke er ute av sjøen», påpeker Leira.

– Hvis forliket blir godkjent av dommeren, vil de fleste av sakene i USA være ute av verden, men det er noen individuelle søksmål som fortsatt går der og et tilsvarende gruppesøksmål underveis i São Paulo i Brasil, sier Leira.

MASSIVE PROTESTER: Brasilianere demonstrere mot den nå avsatte presidenten Dilma Rousseff, korrupsjon og økonomisk resesjon langs Paulista-avenyen i São Paulo i 2015.

Foto: Nelson Almeida AFP

Liknende gruppesøksmål er underveis både i Nederland, hovedsetet til Petrobras Global Finance, og innad i Brasil, hvor en gruppe brasilianske minoritetsinvestorer saksøkte Petrobras på slutten av 2017.
– Lokale og utenlandske investorer bør behandles likt, sier advokat André de Almeida i Almeida Law til E24 på vegne av de brasilianske investorene.

– Vi har forventet et forlik i USA i noen måneder og håper nå at det kan sette en form for presedens. Faktaene i sakene er absolutt helt like og vi forventer derfor liknende resultater, sier han å vegne av «optimistiske» klienter.

Les også

Petrobras-sjefer ilagt bøter på 620 millioner kroner

– Er Petrobras selv et offer i denne saken?

– Ingen med grunnleggende forståelse for selskapsrett, verken her i Brasil eller i USA, kunne noensinne trodd på offer-argumentet. Sannheten er heller det motsatte.

Korrupsjonsekspert: – Hvorfor betaler de så mye?

Offer-argumentet til Petrobras er ikke nytt og går som følger: det er korrupte individer i ledelsen som systematisk har tappet selskapet for penger.

TIDLIGERE PRESIDENT: Luiz Inacio "Lula" da Silva.

Foto: Paulo Whitaker Reuters

– Brasilianske topppolitikere har utnevnt toppsjefer i statseide Petrobras med krav om at de skulle ta en ulovlig «kommisjon» ved inngåelse av nye kontrakter, forklarer advokat Salim Jorge Saud Neto i det Rio-baserte firmaet Saud Advogadas, som er ekspert på oljelovgivning og korrupsjon, til E24.

Brasilianske domstoler har flere ganger fastslått at Petrobras kan regnes som en fornærmet i saken, men de har kun godkjent tilbakebetalinger på tilsammen 4 milliarder kroner - rundt en sjettedel av forliket i USA.

– Hvorfor er de da villige til å betale så mye for å slippe en rettssak? spør Saud Neto retorisk.

– Forliket setter spørsmålstegn ved hele offer-argumentet.

Les også

Statoil med gigantoppkjøp i Brasil

Gjeldstynget, men solid Statoil-partner

Petrobras er i dag verdens mest gjeldstyngede oljeselskap.

Selskapet har ikke betalt utbytte siden 2014 og antas å gå med tap i fjerde kvartal i 2017.

Kredittratingbyråene Moody's og Fitch tror likevel ikke at forliket utgjør noen risiko mot finansene. Selskapet er forventet å tjene opp mot 250 milliarder norske kroner i kontanter i år og gjøre kapitalinvesteringer for rundt halvparten.

– Dette kan Petrobras enkelt betale etter å ha bedret finansene de siste årene under toppsjef Pedro Parente, bekrefter Saud Neto.

Les også

Finansekspert: Statoil øker risikoen som Norges Bank ønsker å redusere

Etter et generelt dårlig 2017, kom nyhetene på løpende bånd på tampen av fjoråret. Blant annet ble 25 prosent av Rancador-feltet solgt til Statoil for 19,71 milliarder kroner. Statoil tredoblet dermed sin produksjon i Brasil og er nå partner med Petrobras i 13 områder.

– Men Petrobras vil forbli i sentrum av «Operasjon Bilvask» i lang tid fremover, understreker Saud Neto.

E24 har vært i kontakt med Petrobras mandag, som henviser til en pressemelding utgitt onsdag i forrige uke.

TETTE BÅND: Brasils sittende president Michel Temer (t.v.) hilser på Petrobras-toppsjef Pedro Parente (t.h.) under presentasjonen av Petrobras sin strategi for 2018-2022. Temer er selv innblandet i Operasjon Bilvask-etterforskningen.

Foto: Adriano Machado Reuters
Les også

Petrobras inngår korrupsjonsforlik til 24 milliarder

Les også

Petrobras-sjefer ilagt bøter på 620 millioner kroner

Les også

Slik skal Statoil skvise ut mer olje

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Petrobras
  2. Korrupsjon
  3. Brasil

Flere artikler