Tidligere Telenor-topper kan bli siktet for korrupsjon

Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser risikerer i verste fall å få noen kritiske kommentarer i Vimpelcom-høringen på Stortinget. Politiets korrupsjonsjegere er kanskje ikke like milde, advarer professor.

I HARDT VÆR: Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og tidligere styreleder Svein Aaser i Telenor risikerer straffeansvar i Vimpelcom-saken, ifølge professor.

Lise Åserud
  • NTB
Publisert: Publisert:

Stortinget har nemlig ikke sanksjonsmuligheter overfor andre enn den ansvarlige statsråden, i dette tilfellet næringsminister Monica Mæland (H). Alle andre som blir invitert til høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen, trenger ikke engang å møte, langt mindre svare utfyllende og oppriktig på stortingsrepresentantenes spørsmål.

Mye tyder på at tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor og nylig avgått styreleder Svein Aaser vil bli invitert til å komme med den informasjonen de holdt tilbake i den forrige høringen i januar. Kontrollkomiteen gjenåpner nå Vimpelcom-saken, basert på nye opplysninger fra Telenor-ledelsen.

Venstres representant i komiteen, Abid Raja, har ropt etter «alvorlige konsekvenser». Han sier nå at konsekvensene vil begrense seg til å «oppleves veldig tungt» hvis Stortinget mener «navngitte personer» har gitt «uriktige opplysninger».

– De vil i så fall gå inn i historien som de personene som løy til Stortinget, sier Raja til NTB.

Les også

Kolberg: – Enstemmig vedtak om ny Vimpelcom-høring

Risikerer straffansvar

Vimpelcom er fortsatt under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med ekspansjonen til Usbekistan. Telenor hadde som nest største eier tre styremedlemmer i konsernet, Baksaas selv satt en periode i styret.

I ytterste konsekvens kan Telenor-toppene bli holdt strafferettslig og erstatningsrettslig ansvarlig for valg som er gjort i kraft av styremedlem og eier i Vimpelcom. Også Telenor som selskap, risikerer straffansvar.

– I Norge er det straffbart å medvirke til korrupsjon, selv om korrupsjonen er begått i utlandet. Det kan være snakk om passiv tilrettelegging og medvirkning ved at man ikke har gjort noe for å forhindre korrupsjon da Vimpelcom skulle inn i Usbekistan, sier jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo til NTB.

Baksaas beklager

Verken Baksaas eller Aaser ville kommentere Vimpelcom-saken tirsdag, men Baksaas beklager overfor Dagens Næringsliv at han holdt tilbake informasjon.

– Det er ikke slik at vi hadde en egen agenda overfor komiteen, slik det er antydet. Det at vi ikke tok med oss den taushetsbelagte informasjonen, var ikke en bevisst beslutning fra oss. Det var heller en betraktning vi gjorde oss. I lys av det vi har sett, burde vi ha vurdert det annerledes, sier Baksaas.

Les også

Baksaas: – Jeg beklager

Den relativt ferske konsernsjefen, Sigve Brekke, bekrefter overfor NTB at han vil stille til høring i komiteen og svare på spørsmål fra Stortinget. Han vil forsøke å bote på skaden hans forgjenger har påført Telenor.

– Telenor har fått en ripe i lakken. Nå må vi gjenopprette tilliten, sier han.

Mæland: – Har gjort alt

For komiteens del er det næringsminister Monica Mæland (H) som er sentral. Det viktigste er å få kartlagt hva departementet gjorde og ikke gjorde i saken.

– Når det nå viser seg at heller ikke departementet har fått alle opplysninger, så er det grunn til å spørre: Gjorde de nok for å skaffe seg dem, sier kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap).

Det er for tidlig si hvilke – om noen – konsekvenser saken kan få for Mæland. Selv mener hun at alle spørsmål som kunne stilles om Vimpelcom-saken, er stilt.

– Jeg mener vi har gjort det vi kan for å opplyse denne saken. Vi har stilt de spørsmålene vi kunne. Men det er vanskelig å forholde seg til informasjon vi ikke har, som vi burde ha fått, sier Mæland til NTB.

Les også

Vimpelcom tar korrupsjonsavsetning

Les også

Baksaas: – Jeg beklager

Les også

Kolberg tror ikke på Telenor i VimpelCom-saken

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler