EU: Google kan ha brutt konkurransereglene

Søkemotoren Googles kan ha misbrukt sin markedsposisjon og brutt EUs konkurranseregler, mener EU-kommisjonen.

REGELBRUDD? Google er i EU-kommisjonens søkelys.
Publisert:

EU-kommisjonen skal nå gå Google nærmere etter i sømmene, opplyser EU-kommissær Margrethe Vestager, som nå fremlegger nye anklager mot selskapet.

– Google kan ha hindret konkurranse ved å begrense konkurrentenes muligheter til å publisere søkeannonser på tredjeparters nettsteder, sier Vestager.

Google risikerer å bli ilagt kraftige bøter hvis selskapet nekter å samarbeide med EU under undersøkelsene som Vestager nå igangsetter. Google har fått ti uker på seg til å avgi svar.

Les også

Google kjøper norsk vindkraft

Får åtte uker på seg

Vestager har tidligere fremført mistanker om at selskapet bryter EU's regler, og de nye anklagene underbygger på flere punkter at Google systematisk favoriserer sin egen tjeneste med prissammenligninger i de generelle søkeresultatene på bekostning av søkeresultater fra konkurrerende tjenester.

«I dag har vi ytterligere underbygget vår påstand om at Google på urimelig vis har begunstiget sin egen prissammenlikningstjeneste i de generelle søkeresultatene. Det betyr at forbrukerne ikke nødvenddigvis ser de mest relevante søkeresultatene», skriver Vesthaver i en pressemelding, ifølge danske Politiken.

«Google har utviklet mange innovative produkter som har gjort en forskjell i menneskers hverdag. Men det gir ikke Google rett til å frata andre selskaper muligheten for å konkurrere og innovere», sier hun videre.

Ifølge pressemeldingen har Google åtte uker på seg til å besvare klagepunktene.

Ikke første gang

I april i fjor skrev E24 at Google risikerte en bot på 53 milliarder kroner, fordi EU-kommisjonen mistenker at Google kan ha brutt konkurransereglene i Europa.

Kommisjonen anklager IT-giganten for misbruk av selskapets dominerende posisjon innen internettsøk ved å nedprioritere treff fra konkurrerende søkemotorer.

Den saken har pågått siden slutten av 2010 og pågår fortsatt etter tre mislykkede forsøk på forlik.

I april i år kom det enda en anklage fra EU, som også gikk ut på brudd på europeiske konkurranselovgivning.

Kommisjonen mener Google har misbrukt sin dominerende stilling i markedet ved å kreve at leverandører forhåndinstallerer Google Search og Google Chrome i mobilenheter som er basert på operatørsystemet Android, ifølge Reuters.

Les også

Mediereklamekronene går til Facebook og Google

Les også

60 terabit i sekundet: Googles monsterkabel i Stillehavet er ferdig

Les også

– En tapt mulighet for Norge

Publisert: