Milliardløftene i Bodø: Innovasjon Norge møtte Hayes tre ganger

Gjennom «Invest in Norway» har Innovasjon Norge møtt den mystiske amerikaneren - som har satt Bodø på hodet med lovnader om milliarder - tre ganger.

MØTTE HAYES: Innovasjon Norge bekrefter at Invest in Norway møtte Harvester Trust tre ganger.

Foto: NTB scanpix/Geddes Labs
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

E24 fortalte torsdag historien om Danny Hayes og Harvester Trust, som i april kom til Bodø med lovnader om milliarder til Nordlandsbyen.

Dette skjedde etter at Rødt-leder Bjørnar Moxnes i Stortinget sendte et skriftlig spørsmål til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Spørsmålet omhandlet hvilken rolle Innovasjon Norge og Næringsdepartementet har hatt i kontakten med Danny Hayes og kommunen, samt hvilken bistand departementet har gitt i saken.

I en e-post til E24 skriver kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand i Innovasjon Norge at de ikke vil kommentere spørsmålet fra Moxnes. Samtidig understreker hun Innovasjon Norge ikke har et samarbeid med Hayes eller selskapene han er involvert i.

– Invest in Norway, som er en del av Innovasjon Norge, har møtt Hayes ved tre anledninger. Vi har ikke hatt noe oppdrag for ham eller selskapene han representerer, fortsetter Welle-Strand.

Les også

Dette er historien om milliardløftene

På egne nettsider omtales Invest in Norway, som en «investeringsfremmende funksjon innen Innovasjon Norge, med fokus på å tiltrekke og legge til rette for utenlandske investeringer i Norge.»

Selskapet kan utøve en rekke tjenester, og et stort nettverk for å hjelpe utenlandske selskaper etablering og drift av selskapet i Norge, ifølge Innovasjon Norge.

Kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand i Innovasjon Norge.

Foto: Innovasjon Norge

Vet du noe om denne saken? Tips våre journalister!

Gjennomførte bakgrunnssjekk av selskapet

Welle-Strand opplyser at Innovasjon Norge gjennomfører bakgrunnsundersøkelser ved behov, og i henhold til gjeldende lovgivning. Hun bekrefter også at det i forbindelse med disse møtene mellom Invest in Norway og Harvester Trust ble gjennomført slike undersøkelser.

– Vi gjorde undersøkelser av selskapet Harvester Trust i forbindelse med selskapets kontakt med Invest in Norway, som er en del av Innovasjon Norge, skriver Welle-Strand.

Les også

Amerikaner har snudd Bodø på hodet: Nå må næringsministeren svare om Innovasjon Norges rolle

Innovasjon Norge har fått skarp kritikk i lokale medier for å ha gitt Hayes og Harvester Trust «kredibilitet», i forbindelse med Hayes´ innlegg under Innovasjonstalen som ble avholdt i Bodø 7. juni.

Danny Hayes har fått massiv oppmerksomhet i Bodø etter han lovet at Harvester Trust skulle investere milliarder i byen.

Foto: Geddes Labs

– Innovasjon Norge er jo «godkjennere» av ideer og konsepter. De har mulighet til å gå inn og studere bedrifter og sjekke bakgrunnen deres, mens de i dette tilfellet tilsynelatende ikke har gjort en god nok jobb. Det synes jeg de bør svare for, sa førsteamanuensis Forde Soelberg, ved Handelshøgskolen i Bodø ved Nord Universitet til Avisa Nordland.

Forvirret? I denne artikkelen får du full oversikt over milliardløftene i Bodø.

Avviser kritikken

Welle-Strand skriver at man i planleggingen av det lokale arrangementet fikk en rekke innspill på potensielle internasjonale investorer med interesser i regionen.

– Når Innovasjon Norge inviterer ulike talere til lokale arrangementer i Norge og internasjonalt, er det ikke vanlig praksis å gjennomføre bakgrunnssjekk på innlederne, skriver Welle-Strand.

Les også

Isaksen om milliardløftene i Bodø: – Driver ikke omfattende bakgrunnssjekk

Hun understreker også i e-posten at et slikt lokalt arrangement er noe annet enn kontakten med Invest in Norway.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sa til E24 torsdag kveld at man møter utrolig mange som ønsker å investere i Norge, men at departementet da videresender dem til Invest in Norway.

– Vi kan ikke drive omfattende bakgrunnssjekker av alle som ønsker å investere i Norge, men embetsverket har gode rutiner for dette, sa næringsministeren.

På spørsmål om det gikk for raskt, svarer Isaksen at han ikke vet, men at dette er en spesiell svar.

Han understreker at departementet vil svare Moxnes på hans spørsmål så snart som mulig.

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. En amerikaner har snudd Bodø på hodet. Nå må næringsministeren svare om Innovasjon Norges rolle

  2. Slik ble departementet trukket inn i milliardbråket i Bodø

  3. Isaksen om milliardløftene i Bodø: – Driver ikke omfattende bakgrunnssjekk

  4. Annonsørinnhold

  5. Blank løgn fra Innovasjon Norge

  6. Dette er historien om milliardløftene i Bodø