Terra tapte ankesaken mot Citigroup

Den føderale ankedomstolen i USA har satt punktum finale for Terra-saken i USA. Storbanken Citigroup vant på alle punkter.

TAPTE: Bostyrer for Terra Securities' konkursbo, advokat Jon Skjørshammer (t.h.), og Terra-kommunene tapte slaget mot Citigroup i den føderale ankedomstolen i New York. Til venstre i bilde er statsautorisert revisor Halvor Grov.

Terje Bendiksby
Publisert:,

Konkursboet i Terra Securities og syv av de såkalte Terra-kommune har tapt ankesaken mot den amerikanske storbanken 18. februar. Det melder Dagens Næringsliv torsdag.

- Resultatet er beklagelig. Det er i grunnen det jeg kan si, sier advokat Jon Skjørshammer i advokatfirmaet Selmer, til E24.

Han representerer konkursboet etter Terra.

Etter en fem år lang prosess har rettsaken i USA kostet boet hele 90 millioner kroner.

Penger som altså må anses som tapt, i tillegg til nesten én milliard i tap på Terra-investeringene, for kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik. Disse står som største kreditorer når boet skal gjøre opp.

- Hva er det som har kostet 90 millioner kroner?

- Det er som jeg har sagt tidligere, det er dette som er prisen for å føre en så stor sak i USA. Pengene har blitt brukt til å samarbeide med amerikanske advokater og rådgivere, sier bostyrer Skjørshammer som er ansatt i advokatfirmaet Selmer.

Punktum for saken

Skjørshammer forteller at saken med dommen nå har fått et endelig punktum.

- For boets vedkommende registrerer vi at søksmålet er tapt. Da er det ikke grunnlag for å gjøre noe mer, sier han.

I den fem sider lange dommen som ble avsagt tirsdag denne uken i den føderale ankedomstolen på Manhattan, The Court of Appeals for The Second Circuit, (dekker regionen New York, Vermont og Connecticut) er de tre dommerne krystallklare i sitt syn:

- Vi har vurdert alle saksøkers argumenter og finner dem til å være grunnløse. Derfor støtter vi District Court-dommen av 29. mars 2013 (den føderale tingretten, journ. anm.).

Dommerne i ankesaken slår dermed fast at det var noen direkte kobling mellom investeringspresentasjonene som Citigroup hadde utarbeidet, og det Terra presenterte overfor Terra-kommunene.

I dommen slås det igjen fast at Terra ikke videreformidlet den store risikoen som ble beskrevet i Citigroups presentasjon av investeringen (CAI-presentasjonen).

- CAI-presentasjonen diskuterte grunnleggende risiko, belåningsgrad, volatilitet og likviditet, og den advarte om at å investere i «alternative investments» (den aktuelle porteføljen i Citigroup, journ. anm.) er spekulativt og kun passende for sofistikerte investorer som er forberedt på å tape hele investeringen sin, skriver dommerne.

- Terra formidlet ikke noe av den informasjonen, sammen med andre advarsler, til noen av saksøkerne, og plasserte dermed investeringsrisikoen i et helt annet lys, skriver de videre.

Mener Terra brøt forpliktelse

I den opprinnelige dommen fra den føderale domstolen U.S. District Court slår dommerne fast at Citi informerte om risikoene ved de mye omtalte investeringene da de to firmaene møttes i 2007.

I en presentasjon som ble utarbeidet i forbindelse med møtet skal Citi ha brukt tre sider på presentasjonen av risikoen ved produktet.

Les også:Droppet advarsel om risiko i norsk oversettelse

Da Terra inngikk en videresalgsavtale med Citigroup, skal selskapet ifølge dommen ha forpliktet seg til å kun selge produktet til sofistikere, institusjonelle investorer.

Som kjent solgte Terra produktet videre til syv kraftkommuner.

- Direkte skurker eller uten kunnskap

På en egen side - allerede før innholdsfortegnelsen - i den amerikanske utgaven står det krystallklart at prosjektet har stor risiko. Denne siden er utelatt i den norske utgaven.

Bakerst i det engelskspråklige prospektet er det også flere sider om risikoen, blant annet står det at investoren må «være forberedt på å tape hele eller betydelige deler av investeringen».

Også disse sidene er utelatt i den norske oversettelsen Terra sendte en av kommunene. Dette meldte VG i 2007.

Førsteamanuensis Steen Koekebakker ved Universitetet i Agder var dengang sjokkert over at Terra ikke tok med noe om risiko eller den høye belåningen i den norske oversettelsen av prospektet.

- Enten er Terra direkte skurker, eller så har de ikke skjønt hvilket produkt de selger. Hvis det siste er tilfelle, burde de ikke ta på seg rollen som rådgivere, sa Koekebakker til VG 22. november 2007.