- Funcom-aksjonærer famlet i blinde

Carnegie-analytiker mener Funcom ga mangelfull informasjon til aksjonærene om spillet The Secret World sommeren 2012. Selskapet er siktet for å ha villedet markedet.

GJORDE BESLAG: Økokrim tok med datamaskiner og dokumenter i en razzia hos Funcom onsdag. Selskapet er siktet for å ha vært unøyaktig med insider-listene sine og for å ha misledet markedet med sin informasjonsgivning i forkant av lansering av spillet «The Secret World».

Foto: Eric Utheim
  • Ida Hanstad
  • Kristin Norli
  • Thomas Solberg
  • Eric B. Utheim
Publisert:

- Når en aksje har store utslag, er det på generelt grunnlag viktig at selskapet går ut med informasjon. Mangelen på offentlig informasjon gjorde at mange Funcom-aksjonærer famlet i blinde i disse månedene, sier Analytiker Espen Torgersen i Carnegie.

Funcom er mistenkt for markedsmanipulasjon - det vil si å ha gitt uriktige opplysninger overfor børs og investorer - i forbindelse med storsatsningen «The Secret World», lansert sommeren 2012. Spillet floppet kapitalt.

Les også

E24-graf: Her er spillhistorien som endte med Økorim-razzia

Torgersen var blant de som fulgte selskapet tettest i perioden før og under lansering av «The Secret World» i 2012. Han mener Funcom ga mangelfull informasjon til aksjonærene i perioden.

- Mange måtte basere seg på rykter og andre informasjonskilder, sier Torgersen.

Hadde gode estimater

Som E24 har listet opp, tydet all informasjon fra selskapet i forkant av lansering på at spillet skulle bli en stor økonomisk suksess.

Les også

Slik snakket Funcom opp sin egen flopp

Så kom to måneder med ingen info, før man i slutten av august 2012 vedgikk at man ikke hadde nådd målsetningene.

Samtidig som de gode meldingene kom i året fram til spillslipp, steg aksjen fra sju kroner til 23 kroner.

Tross aksjehoppet solgte flere i selskapets ledelse og styre unna store aksjeposter med betydelig gevinst.

Torgersen stilte seg flere ganger kritisk til den manglende informasjonen fra Funcom sommeren 2012, da aksjen stupte bratt.

- Selskapet valgte allerede ved lanseringen av spillet «Age of Conan» (i 2008, red.anm.) å ikke rapportere nøyaktige brukertall til markedet. Dette var et bevisst strategisk valg. Jeg var kritisk den gangen, og jeg kritiserte dem igjen da de fortsatte med samme linjen for «The Secret World», sier han til E24, som legger til at han ikke lenger følger selskapet.

- Etterpåklokskap

Carnegie-analytiker Espen Torgersen vil imidlertid understreke at det var et stort risikoelemet ved å investere i Funcom, og at det var åpenbart at «The Secret World» ville ha stor betydning for selskapet.

- Det er strengt talt umulig å vite hvilket salg et spill får, før det er i hyllene. Jeg mener det er etterpåklokskap å si noe annet. Man kan alltids kritisere selskap som går dårlig, og som taper investorenes penger. Men dette er en risiko man tar med slike selskaper, hvor hele utviklingsinvesteringene må tas på forhånd uten å vite utfallet, sier han til E24.

- Akkurat som ved en kinofilm så er det når jeg og du går og kjøper billetter at inntektene kommer. Før det er det anmeldelser og omtaler som gir pekepinn på om produktet blir godt mottatt eller ikke, sier han.

Les også

Her er Funcoms nye strategi

- Dette var egentlig et bet på en forretningsmodell med forholdsvis lave distribusjonskostnader. Om det lykkes blir det veldig bra, mislykkes salget blir det natta, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

RAZZIA: Økokrim fraktet tre traller med beslag ut av Funcoms lokaler onsdag. Her esker med dokumenter.

Eric Utheim

Funcom: - Ikke kjent med feil

E24 har vært i kontakt med Funcoms kommunikasjons-sjef Erling Ellingsen i Funcom per e-post.

På spørsmål om det burde blitt lagt frem mer informasjon om salget av The Secret World for markedet på et tidligere tidspunkt, svarer han: «den nåværende ledelsen har ikke kunnskap til å mene noe om dette».

- Erkjenner dere at det ble gjort feil fra ledelsens side i perioden som Økokrim ser på, i forbindelse med kjøp og salg av aksjen?

- Vi er på nåværende tidspunkt ikke kjent med at den daværende ledelsen gjorde noen feil i den aktuelle perioden, skriver han til E24.

- Takket for opplysninger

En av de som har bekreftet å ha vært kalt inn av Økokrim, og som solgte unna aksjer i samme periode som han hadde insider-status, er tidligere styreleder Torleif Ahlsand.

- Jeg svarte på deres spørsmål om selskapet og informasjonshåndteringen. De takket meg for opplysningene, og sa de vil ta kontakt om det var noe mer, kommenterte Ahlsand til E24 torsdag ettermiddag.

- Betyr det at du anser deg som ferdig med saken?

- Ja, jeg har ingen grunn til å tro annet, sier Ahlsand som sier han har status som vitne.

- Hvorfor solgte du aksjer i Funcom mens du satt i ledelsen?

- Det ønsker jeg ikke kommentere, sier han.

Les også:

Her er spillhistorien som endte med Økokrim på døraSlik snakket Funcom opp sin egen floppFuncom med oppdatering om gårsdagens razziaØkokrim sikter Funcom for markedsmanipulasjonØkokrim-aksjon mot Funcom

Publisert:

Flere artikler

  1. Funcom med oppdatering om gårsdagens razzia

  2. Advokat om Funcom-tiltalen: – Vi ser frem til rettssaken

  3. Slik snakket Funcom opp sin egen flopp

  4. Annonsørinnhold

  5. - Vi har hatt en «bumpy ride» i 20 år, det er ikke noe nytt

  6. To tidligere Funcom-topper dømt i ankesaken – tidligere finansdirektør fullstendig frifunnet