Dette er de siktede

I denne anonyme boligblokken bor den siktede supermegleren og Skoda-eieren Olav Magne Reinen (36).

Publisert:

Det er lite ved bolig og bilvalg som avslører supermegleren og mangemillionæren Olav Magne Reinen. Megleren lever et anonymt liv langt fra luksuriøse boligområder: I tredje etasje i en vanlig boligblokk med 13 leiligheter på Grünerløkka i Oslo bor han med familien. Borettslagleiligheten ble kjøpt i 2005 og kostet da 3.625.000 kroner.

Han har heller ingen store hyttepalasser: I 2004 arvet han halvparten av et gårdsbruk i Måløy i Sogn og Fjordane, som nå brukes som hytte.

Torsdag satt megleren i avhør hele kvelden etter at Økokrim i går morges gjorde beslag i DnB Nors lokaler på Aker brygge i Oslo. VG forsøkte i går flere ganger å få hans advokat, Cecilie Kvalheim i tale, men hun ønsket ikke å kommentere saken.

Reinen gikk fra å være stjerne til å være siktet: Reinen tjente i fjor hele 6,1 millioner kroner for jobben med valutatrading i DnB Nors avdeling for valuta og renter. Gjennom flere år i DnB Nor Markets har Reinen bygget seg opp en formue på hele 7,4 millioner kroner.

De siste tre årene har han økt inntekten kraftig fra år til år, og formuen har steget tilsvarende. Men det viser ikke mangemillionæren når han er ute på veien: Siden 2006 har han kjørt en grå Skoda Octavia stasjonsvogn. For to år siden kostet en ny bil av denne typen rundt 260.000 kroner.

Løslatt

Reinen ble ifølge NRK løslatt etter avhøret i går.

En telefonsamtale mellom de to siktede DnB Nor-ansatte, leder i valuta- og renteavdelingen, Jørn Erik Pedersen og megler Reinen fredag 10. oktober ved 10-tiden, er Økokrims grunnlag for siktelsene. Ettermiddagen 9. oktober hadde Pedersen vært i møte med Norges Bank og fått innsideinformasjon.

- Tidlig på formiddagen dagen etter møtet i Norges Bank ringte min klient til den andre siktede. Han hadde behov for å innhente praktiske opplysninger og utveksle informasjon om myndighetstiltakene. I denne samtalen refererte han fra møtet han hadde deltatt i og fikk noen synspunkter tilbake fra mekleren, sier advokat Cato Schiøtz, som forsvarer Jørn Erik Pedersen.

Først prøvde Pedersen å ringe en annen kollega; lederen for den såkalte renteavdelingen i DnB Markets, Olav Gunnes, men han var på reise i Baltikum.

Ifølge Schiøtz tok han deretter kontakt med Olav Magne Reinen, for å få svar på sine spørsmål.

Ifølge Kredittilsynets gjerningsbeskrivelse overtrådte både Pedersen og Reinen verdipapirhandelloven i denne samtalen:

Pedersen, fordi han behandlet informasjonen han fikk i Norges Bank på en utilbørlig måte. Reinen, fordi han like etter samtalen med Pedersen, nyttiggjorde seg innsideinformasjonen og pøste ut statsobligasjoner i markedet, skal vi tro informasjonene fra DnBNor og Kredittilsynet.

- Min mann gjorde Reinen ettertrykkelig oppmerksom på at dette var innsideinformasjon, og at han måtte behandle den deretter, med største varsomhet, sier Schiøtz.

Påvirket kursen

Kredittilsynet mener at innsideinformasjonen Pedersen formidlet til Reinen, ville påvirke kursen på de statsobligasjonene ble solgt, når den informasjonen ble fritt tilgjengelig for hele markedet.

Det viste seg også å stemme. Da innholdet i krisepakken ble kjent, falt verdien på statsobligasjoner, fordi så stor tilførsel av nye statsobligasjoner gjorde at prisen falt betraktelig.

DnB Nor skal ha tjent mellom 20 og 70 millioner kroner på det massive salget av statsobligasjoner torsdag 9. og fredag 10. oktober.

De to er i hvert fall siktet for salget fredag.

- Handelen var jo allerede i gang fra dagen før. Ut fra dette kan min klient umulig ha tilskyndet handel i strid med loven, sier Schiøtz.

Grefsen

Heller ikke den andre siktede i saken, Jørn Erik Pedersen (58), mangler til salt i grøten. Lederen for DnB Nors valuta- og rentevirksomhet tjente i fjor 7,8 millioner kroner, og skal dermed være en av bankens best betalte medarbeidere. Lønnen er som i alle meglerhus knyttet til resultatene fra verdipapirhandelen.

Pedersen bor i en enebolig i Nordre Aker. Tidligere i år kjøpte meglersjefen en hytte i Skåbu i Jotunheimen på 129 kvadratmeter til 4,7 millioner kroner. Fra før av eier han med ektefellen en hytte på Hvaler sør for Fredrikstad, som ble kjøpt i 2000 for 1,4 millioner kroner.

Pedersen skal ha tatt gårsdagens siktelse svært tungt:

- Dette kom som lyn fra klar himmel. Han stiller seg avvisende til siktelsen, men er preget av den og tenker selvsagt på familien. Han er mest opptatt av det nå, sier Schiøtz til VG.

Flere nyheter på E24.

Publisert: