Sveitserfrancen med kjempehopp: Nå blir Rolex-en 20 prosent dyrere

Rett før urmaker Halvor Bjerke skulle til Sveits og handle inn nye klokker, slapp sentralbanken i Bern nyheten som gjør Rolex-en 15-20 prosent dyrere.

FIKK VALUTASJOKK: Daglig leder Halvor Bjerke hos Urmaker Bjerke i Karl Johans gate, forteller at nordmenn må belage seg på dyrere klokker om den sveitsiske francen ikke svekker seg mot den norske kronen igjen.

Frode Hansen
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Halvor Bjerke er siste slektsledd i familiebedriften Bjerke Urverk.

Siden 1923 har den lille urmakeren med base ved Grand Hotel på Karl Johans gate i Oslo, solgt eksklusive klokker til nordmenn.

Bjerke har aldri opplevd maken til torsdagens valutasjokk som i dag.

16 % dyrere

Den sveitsiske sentralbanken ga opp å forsvare «gulvet», regelen som tilsa ta en euro aldri skulle koste mindre enn 1,2 sveitserfranc. Resultatet ble at valutaen på et tidspunkt steg hele 42 prosent. Siden har den stabilisert seg på opp 16 prosent.

For dem som har lån i sveitserfranc, eller kjøper varer i sveitserfranc, har alt plutselig 16 prosent dyrere bare siden i formiddag.

For urmakeren som kjøper store deler av sortimentet i sveitsiske franc, var det verst tenkelige nyhet at den sveitsiske sentralbanken slipper valutaen fri for kjøp.

– Nei, det er ikke bra i det hele tatt. Virkelig ikke. Det er en vanskelig situasjon, og selvfølgelig noe som kan påvirke oss veldig.

– Det blir ikke fint med en økning på 20 prosent i Rolex-prisene. Vi må tenke langsiktig, og sette et prisbilde som er gunstig for Norge, sier han til E24.

Utsalgsprisene på luksusklokkene varierer fra titusener til over en halv million kroner. Da kan prisstigningen beløpe seg i hundretusenkronersklassen når francen hopper over 20 prosent.

(saken fortsetter under bildet.)

GA OPP: Den sveitsiske sentralbanken har hatt en regel som tilsa at euro ikke skulle være billigere enn 1,2 sveitserfranc. Grunnet euroens svekkelse den siste tiden ga man torsdag opp den regelen.

Gaetan Bally

Reiser til Sveits

Bjerke kunne nok ønsket den sveitsiske sentralbanken ventet med avgjørelsen til over helgen.

Førstkommende mandag setter han seg nemlig på flyet til Sveits for å møte leverandørene under den årlige klokkemessen SIHH. Nå skjer reisen med det dårligste valutakortet i ermet noensinne.

– De må ha satt sine priser innen mandag. De har det sikkert litt mer travelt enn oss, for å si det sånn, men det blir spennende å høre hvordan de har tenkt til å takle det. De fleste merkene jeg skal kjøpe nå er imidlertid i euro, sier han.

Tradisjon tro skal Bjerke besøke Rolex-fabrikken. Innkjøpsprisen kan bli noe annet enn han fikk forespeilet før jul.

– Vi hadde håpet å ligge på basiskursen Rolex-fabrikken har regnet, 7,60 kroner. Jeg tror ikke Rolex har innkalkulert at sveitserfrancen skulle slippes. Den varslede prisendringene fra 1. februar må nok revurderes.

Håper på justering

Klokkefabrikkene opererer med verdenspriser, som gir liten eller ingen rom for endringer i de lokale markedene – i hvert fall ikke nedover.

– Med den ekstreme justeringen vi så nå, må vi snakke med fabrikken og høre om vi kan få en justering, for å komme omtrent likt ut som andre land, forteller han.

Tidligere har blant annet Rolex gitt en kortvarig justering på mellom 5 og 10 prosent. Det betyr at prisoppgangen på norske klokker ikke blir så ille som valutakursen tilsier.

– Men det har aldri vært snakk om i flere år, så det blir en spennende diskusjon, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

ROLEX: Blir nå dyrere i Norge.

Miguel Tovar

Med lang fartstid i bransjen har Bjerke lært én ting – at klokkeinnkjøpene må valutasikres. Derfor kjøper han jevnt og trutt inn franc når kursen tillater det.

I 2013 fikk Bjerke Urmaker en ubehagelig avspising av overskuddet til bare 990.000 kroner på grunn av valutasvingninger. I år blir det et langt hyggeligere resultat, ifølge Bjerke.

– Man skulle kanskje vært valutamegler, og ikke urmaker. Vi gjør det vi best kan – å selge et flott håndverk, ellers må man stole på banken og de rådgiverne man har, sier Bjerke.

Utledninger hamstrer klokker

Problemet med høy valutakurs blir ytterligere forsterket når Bjerke Urmaker opplever en strøm av henvendelser fra utlandet.

Etter svekkelsen av kronen i høst ble klokkene relativt billigere i forhold til i utlandet.

– Hver uke får vi telefoner, sier han.

– Det er folk som kommer til Oslo som vil ha alle dykkeurene vi har. Vi må betale mer for å kjøpe nye igjen, og det fører marginen ned. Det er bare et begrenset klokker tilgjengelig, noe som skaper treghet i systemet. Hvis valutaen fjerner 10 prosent av varelageret, går masse overskudd til spille ved en ny vareøkning

Bjerke er bekymret for hva den sterke sveitserfrancen kan bety for klokkeindustrien i Sveits. Tidligere har klokkeprodusentene permittert store deler av arbeidsflokken, og latt lønnsøkningene vente for å sikre driften når francen er høy.

– Nå har de priset seg helt ut, og man kommer til å se en salgsnedgang om dette vedvarer. Dette vil skade sveitsisk klokkeindustri. De kan jo ikke akkurat flytte klokkeproduksjonen til Asia heller. Det er knyttet stor status til at dem nettopp er sveitsiske, sier han.

Les også

Flere vedder på stigende oljepris

Les også

Nytt oljeprishopp. «Desperate» sentralbanker får æren

Les også

Holdt ut i 29 dager. Derfor ga Sveits opp å forsvare sin valuta

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler