Ekspert om Tidemandsen-comeback i XXL: – Er ikke et godt tegn

En av Norges mest prominente handelsinvestorer tar grep om egen butikk. Det er ikke et bra tegn, mener handelsekspert.

XXL-TOPP: Øivind Tidemandsen startet XXL i 2000. Nå, 18 år senere, er han både største aksjonær, styreleder og driftsdirektør i kjeden, og tar ansvaret for den vanskelige situasjonen selskapet befinner seg i.
Publisert:

Drøye 18 år etter at Øivind Tidemandsen åpnet sin første XXL-butikk er han tilbake i styringen.

Selv om comebacket ikke skjer på bakgrunn av en positiv utvikling i selskapet, uttalte Tidemandsen at han gleder seg til å styre selskapet gjennom det som ser ut som en mørk retail-verden.

– Dette er jo en styrketest, og jeg er jo veldig glad i handel, sier han til E24.

– Handel er jo ikke sånn at man sitter og planlegger en boreplattform i mange år, man får øyeblikkelige resultater fra butikkene, og agerer basert på dette.

XXL har det siste døgnet delt med investorene at fjerde kvartal har gått langt under forventet, og at man har solgt varer alt for billig både før og etter Black Friday, noe som gjorde at kjeden tapte 40 millioner kroner på Black Friday alene.

I tillegg sluttet toppsjefen etter bare to måneder i jobben.

Onsdag svarte investorene på alt dette med å sende aksjen ned massive 30,1 prosent!

Det betyr at storeier Tidemandsen i år har hatt et papirtap på aksjen på nr to milliarder kroner.

– I styret leser man rapporter, og det er alltid en årsak til at det går galt. Vi har skyldt vel mye på været, og så har det dekket over dårlige resultater. Men jeg burde oppdaget dette før, erkjenner Tidemandsen.

Les på E24+

Børskommentar: Er det noen gang du skal vurdere å kjøpe XXL-aksjen, så er det nå

– Ikke noe å juble for

En som har snudd selskaper i handelsbransjen er DNBs faste ryddemann Reidar Mueller, som til daglig er partner i konsulentselskapet Varde Hartmark.

Han jobber i dag med å gjøre Nille til et lønnsomt konsept, og sier det at Tidemandsen er tilbake, ikke er noe å juble for.

– Det virker som om selskapet mangler kritisk retail-kompetanse, så det er ikke et godt tegn at Tidemandsen nå går inn, til tross for hans kunnskap og kompetanse, sier Mueller.

Handelseksperten sier likevel at det ikke er oppsiktsvekkende at XXL-grunderen tar grep.

– Det er ikke unormalt at en hovedaksjonær som også er styreleder går inn og støtter, spesielt med tanke på Tidemandsens kompetanse. Men ettersom rollen virker å være veldig operativ, vitner dette om at selskapet har et mer fundamentalt leder- og styringsproblem.

Les også

Spesialfond kan tjene 57 millioner på XXL-kollapsen

Skal gjøre som med Power

I oktober ble Tidemandsen mistenksom på at alt ikke var som det skulle være i XXL, i forbindelse med avgangen til tidligere toppsjef Fredrik Steenbuch.

Opprinnelig skulle nylig avgåtte toppsjef Ulf Bjerknes være driftssjef under Steenbuch en lenger periode, men av ulike grunner slutter Steenbuch mye tidligere enn selskapet hadde håpet på, og Bjerknes kastes i sjefsstolen - en stol han må forlate etter to måneder.

– Mistankene mine stemte. Jeg begynte i butikk da jeg var 23 år, og har litt erfaring å dra veksel på.

STUPTE: XXL-aksjen har aldri falt så mye som den gjorde onsdag, ned 32 prosent på Oslo Børs.

Nå er det store spørsmålet hvordan Tidemandsen skal klare å snu XXL, selskapet som inntil nylig var en av Norges store retailsuksesser.

I går meldte E24 at elektrokjeden Power har snudd milliardunderskudd til et positivt millionresultat etter en større omprofilering. Tidemandsen er storaksjonær også i Power, og sier han vil bruke erfaringen i XXL.

– Power var en mye større snuoperasjon enn hva dette er, så jeg har god erfaring med også dette fra før.

Handelsekspert Mueller mener derimot snuoperasjonen i Power ikke er sammenlignbar med den jobben som må gjøres i XXL.

– Det er et helt annerledes case og ulikt ståsted.

Les på E24+

Derfor skjelver sportsbransjen

Aksjekollapsen i XXL går hardt utover eiernes papirverdier, ikke minst største aksjonær Tidemandsen som så aksjeverdier for over en halv milliard fordufte da Oslo Børs åpnet klokken ni.

Men andre investorer kan ha tjent millioner på smellen som senket XXL-kursen med over 30 prosent onsdag ettermiddag.

Trenger ikke være billigere enn billigst

Under møte med investorene onsdag morgen, uttrykte Tidemandsen bekymring for hvordan kundene som nå har blitt vant med det selskapet har kalt «hodeløse» rabatter, skal reagere på at prisen skrus opp.

– Det er ikke slik at vi generelt kommer til å skru opp prisene, men når man allerede er billigst i markedet, er det ikke noe poeng å være enda billigere, og det er der vi har vært, sier Tidemandsen.

Varde Hartmark-partner Mueller mener på sin side det er naivt å tro at kundene vil godta høyere priser etter salgspresset kjeden har hatt den siste tiden.

Nå ser Tidemandsen fremover, og sier ikke hvor lenger han vil sitte i sjefsstolen sammen med den midlertidige administrerende direktørn Tolle Grøterud.

– Det viktigste for oss er ikke å få en ny toppsjef, men å få en god toppsjef.

FOR BILLIG: XXL sier de har bommet i prispolitikken, og hatt for store rabatter og tilbud på varene sine i høst. Meldingen om dårlig resultater og nok et sejfsbytte sendte aksjen kraftig ned.
Les også

– Det er gjort noen taktiske feilgrep som fører til ganske store avvik

Les også

XXL varsler Black Friday-smell: Fersk toppsjef går av

Publisert:

Her kan du lese mer om