Hadia Tajik trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet

Få dager etter at hun trakk seg som arbeids- og inkluderingsminister, trekker Hadia Tajik seg også som nestleder i Arbeiderpartiet.

Hadia Tajik trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  • NTB-Marius Helge Larsen, Oda Ertesvåg og Tor Martin Kvernhaugen
Publisert:

Søndag meddelte hun sin avgang til partileder Jonas Gahr Støre. Avgjørelsen ble også delt med Arbeiderpartiets sentralstyre gjennom et brev, hvor Tajik skriver at hennes handlinger har vært en belastning for partiet.

– Jeg erkjenner og ser at mine handlinger også påfører mine partifeller og partiorganisasjonen både en belastning og skuffelse. Det er mitt ansvar. Jeg ber om unnskyldning for det. Og jeg er kommet til at jeg vil trekke meg som nestleder, sier Tajik i en uttalelse som Statsministerens kontor har delt med NTB.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

– Lei meg

For to uker siden avslørte VG at Tajik i 2006 fikk skattefri pendlerbolig etter å ha levert inn en leiekontrakt som hun aldri benyttet seg av mens hun jobbet som politisk rådgiver i regjeringsapparatet.

De påfølgende dagene har flere andre medier kommet med flere avsløringer om Tajiks pendlerbolig.

Onsdag gikk Tajik av som arbeids- og likestillingsminister.

– Jeg er lei meg for at det jeg har gjort feil. Jeg har skuffet mange. Det ber jeg om tilgivelse for. Jeg beklager at jeg ikke håndterte dette bedre før. Det er min feil, sa Tajik på pressekonferanse der denne nyheten ble kjent.

Hun sa da at hun ville fortsette som nestleder i Arbeiderpartiet.

– Endrer ikke min drivkraft

Flere Ap-ordførere og en stortingsrepresentant har de siste dagene tatt til orde for at Tajik burde trekke seg også fra dette vervet, og nå er det altså klart at hun gjør det.

– Gjennom mange dager har mine feil knyttet til pendlerbolig og skattespørsmål vært omtalt i offentligheten. Jeg erkjenner at jeg har gjort både feil og feilvurderinger, sier Tajik søndag.

Hun går nå tilbake i vervet som stortingsrepresentant, hvor Tajik sier at hun vil jobbe hardt for best mulig gjennomslag for partiets politikk og bidra til partiorganisasjonen.

– Det ser jeg fram til. Mitt politiske engasjement har alltid vært uavhengig av de vervene jeg har hatt. At jeg nå fratrer som nestleder, endrer ikke min drivkraft for å bidra til nødvendig politisk forandring for landet, sier hun.

– Har bidratt til å fornye sosialdemokratiet

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) takker Tajik for innsatsen som nestleder og sier at han forstår valget hennes.

– Jeg har forståelse for beslutningen. Jeg vil takke Hadia for den store innsatsen hun har lagt ned i en årrekke som nestleder for partiet, og jeg vil takke henne for det nære samarbeidet vi har hatt, sier Støre i en uttalelse til NTB.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har forståelse for at Hadia Tajik nå har valgt å trekke seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB

Støre omtaler Tajik som en svært dyktig politiker med et sterkt engasjement for Arbeiderpartiet. Han mener at hun har vært med på å forme og fornye sosialdemokratiet og er glad hun vil fortsette jobben fra Stortinget.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng sier også at hun forstår Tajiks avgjørelse.

– Jeg har forståelse for Hadia sin beslutning og vil takke henne for godt samarbeid gjennom mange år i partiledelsen. Hun har bidratt til å fornye og utvikle partiet vårt og det er jeg sikker på at hun og vil gjøre i tiden framover, skriver hun i en SMS til NTB.

Trolig ikke ekstraordinært landsmøte

Flere Ap-profiler sier at de mener det er trist at Ap-nestlederen gjennom sju år trekker seg.

– Veldig trist og et stort tap for Arbeiderpartiet, skriver Oslos byrådsleder Raymond Johansen i en kortfattet SMS til TV 2.

Også leder i Oslo Arbeiderparti, stortingsrepresentant Frode Jacobsen, sier til kanalen at det er et stort tap og en trist dag for partiet. Han tar beslutningen til etterretning.

Tajik etterlater seg nå en tom nestlederstol i Arbeiderpartiet. Flere medier, blant dem NRK , VG og TV 2 , erfarer søndag kveld at et mulig utfall er at partiet ikke fyller denne før på landsmøtet neste år, og at det trolig ikke vil bli noe ekstraordinært landsmøte. I så fall blir Bjørnar Skjæran eneste nestleder i en periode, slik Tajik var da Trond Giske gikk av i 2018.

Publisert:

Her kan du lese mer om