Tapper strategiske reserver: – Må produsere mer

USAs president Joe Biden dytter mer olje ut i markedet fra såkalte strategiske reserver. I nabolandet er det noe helt annet de nå henter ut fra reservelageret.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Canada er verdens største produsent av lønnesirup, og store deler av produksjonen finner sted i provinsen Quebec. Mer enn 70 prosent av verdens lønnesirup fra dette området.

Nå har organisasjonen Quebec Maple Syrup Producers valgt å trekke ut 50 millioner pounds (rundt 22 millioner kilo) lønnesirup ut av sine strategiske reserver, skriver flere internasjonale medier.

Ikke siden 2008 har organisasjonen brukt mer av de strategiske reservene.

– Vi må produsere mer lønnesirup. Reservene er der for å sikre at vi alltid har mulighet til å selge og tilby dette produktet, sier talsperson Helene Normandin i Quebec Maple Syrup Producers til Bloomberg.

Les på E24+

Generasjon lockdown

Rammet av varmt vær

Lønnesirup kokes ned av sevje fra lønnetrær. Dette innebærer at produksjonen kun kan skje på vårparten, og er avhengig av spesielle temperaturer for å få ut sevjen av treet.

Men mellom februar og april var været varmere enn normalt, noe som bidro til at produksjonen ble redusert med 24 prosent.

De strategiske reservene er laget til slike perioder. På egne nettsider skriver organisasjonen at «usikkerheten er hvorfor Quebec Maple Syrup Producers etablerte sine strategiske reserver.»

Det brukes «tappekraner» i lønnetrær for å få ut sevje som kan kokes ned til lønnesirup.

Reservene bygges opp ved at man pasteuriserer overskuddsproduksjon av lønnesirup og lagrer dem i matvaregodkjente beholdninger. I perioder med for lite produksjon vil man derimot tømme lagrene.

I tillegg til værproblemene i år, har organisasjonen sett kraftig økning i etterspørselen. I årets ni første måneder var eksporten av lønnesirup 21 prosent høyere enn året før, ifølge Bloomberg.

– Dette er årsaken til at reservene er laget, for å aldri gå tom for lønnesirup. Og vi vil ikke gå tom for lønnesirup, sier Normandin i lønnesiruporganisasjonen til amerikanske NPR.

Les på E24+

Bergen Engines-sjefen: – Vi i ledelsen gikk på en smell

Likheter til oljemarkedet

Strategiske reserver ble en snakkis tidligere denne uken da USAs president Joe Biden valgte å trekke 50 millioner fat olje fra landets reserver, i et forsøk på å senke drivstoffprisene.

Over tid har han presset på Opec for å produsere mer olje enn oljekartellets plan i utgangspunktet legger opp til.

Quebec Maple Syrup Producers sammenlignes med nettopp oljekartellet Opec. Årsaken er at organisasjonen setter prisene, kontrollerer produksjonen og nettopp de strategiske reservene som lar organisasjonen styre hvor mye lønnesirup som kommer ut i markedet, ifølge Bloomberg.

Tilbake i juli bestemte organisasjonen at syv millioner nye tappekraner skal benyttes i produksjonen fremover for å sikre at volumene av lønnesirup støtter opp under markedsutviklingen, skriver organisasjonen på nettsidene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Canada

Flere artikler

  1. Sterk oljepris tross USA-nyhet: Analytiker tror Opec går videre med produksjonsøkning

  2. Det hvite hus bekrefter: Biden slipper mer olje ut i markedet

  3. Oljeprishopp og Biden-lovnad om billigere pumpepris

  4. Kraftig oljeprisfall: – Trusselen mot etterspørselen er reell

  5. Dette skjer denne uken: – Kan bli en rufsete start