Milliardærer kjøper Tromsø-bygg for nær 100 millioner

Brødrene Roger og Kristian Adolfsen har sammen med Even Carlsen og Benn Eidissen kjøpt Norges Bank-bygget og to andre eiendommer i Tromsø sentrum for nær 100 millioner kroner.

Milliardærbrødrene Kristian og Roger Adolfsen har kjøpt eiendom sentralt i Tromsø.
 • Rune Ytreberg (iTromsø)
Publisert: Publisert:

Trond Eide og kona Laila Pedersen har via sitt heleide selskap Trojan solgt eiendomsselskapet Kirkeparken Eiendom, som eier det gamle Norges Bank-bygget i Tromsø.

Kjøper er selskapet Acea Properties som eies av brødrene Roger og Kristian Adolfsen, Even Carlsen og Benn Eidissen.

– Ikke billig

Kjøpesummer er ikke offentlig, men 18. juni ble det av meglerselskapet Tiger Eiendomskompetanse tinglyst en urådighet på 100 millioner kroner på de tre eiendommene.

– Det er ikke så høyt som 100 millioner kroner. Det er noe i underkant av det. Litt i underkant, sier daglig leder i Acea Properties, Morten Jørgensen.

– Det er ikke billig for sentrale og gode eiendommer. Men jeg vil ikke kommentere nøyaktig sum, sier han.

Norges Bank flyttet i 1972 inn i dette bygget i Tromsø sentrum.

Når meglerne gjennomfører salg av eiendommer kan de ta et tidsbegrenset pant kalt urådighet for å kontrollere salget av eiendommen.

Beløpet på urådigheten settes ofte høyere enn den reelle verdien av eiendommen. Eiendomsmeglere opplyser til iTromsø at de ved en urådighet setter beløpet 10 til 15 prosent høyere enn salgssummen for private boliger, og 5 til 10 prosent høyere enn salgssummen for næringseiendommer.

En urådighet på 100 millioner kroner i tre forretningseiendommer antyder en reell verdi på mellom 90 og 95 millioner kroner.

Benn Eidissen (til venstre) og Roger Adolfsen (til høyre) har lenge samarbeidet om investeringer.

Trond Hammer i Tiger Eiendomskompetanse, som tok ut urådigheten, bekrefter at dette ble gjort i forbindelse med salget, men ønsker heller ikke å kommentere den konkrete salgssummen.

– Acea Properties har kjøpt det gamle bankbygget. Det er et fint bygg, et monumentalt bygg fra 70-tallet med veldig tidstypisk arkitektur, sier Hammer, som også legger til at fasaden er fredet.

Kirkeparken Eiendom eier tre bygninger rett ved Kirkeparken og gågaten i Tromsø

Blant Norges rikeste

Kjøperne er blant Norges rikeste. Brødrene Roger og Kristian Adolfsen fra Andøya har bygget sin formue på hotell, helsetjenester og barnehager. Mye av pengene er de siste årene investert i eiendom, og brødrene har investert i flere store boligprosjekter og forretningseiendommer i Tromsø.

De to brødrene deler 82.-plassen på Kapitals liste over Norges rikeste, hver med en anslått formue på 3,5 milliarder kroner.

Benn Eidissen og Even Carlsen bygget sammen opp en stor barnehagekjede, som Adolfsen-brødrene senere kjøpte seg inn i. For to år siden solgte de fire vel 170 eiendommer med barnehager til et australsk pensjonsfond for 2,7 milliarder kroner.

Eidissen hadde i 2019 en formue på 287 millioner kroner, og Carlsen hadde en formue på 412 millioner kroner, ifølge ligningstall.

Forretningsmannen Benn Eidissen.

Carlsen, Eidissen og Kristian Adolfsen meldte flytting til «skatteparadiset» Bø kommune, der kommunen har redusert formuesskatten, men Eidissen droppet flytteplanene da Skatteetaten krevde at han bosatte seg i kommunen for å få redusert skatt.

Bankbygget er en av Tromsøs mest sentrale bygninger, og vender ut mot den nyrestaurerte Kirkeparken. Jørgensen i Acea forteller at alle eiendommene har langvarige og gode leiekontrakter, men selskapet ser for seg å utvikle bankbygget med tiden.

– Det kan bli fint å få inn noe kult i bankbygget, noe mer utadvendt mot byen. Men det skjer ikke før om tidligst fire-fem år, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom
 2. Næringseiendom
 3. Tromsø

Flere artikler

 1. Arvid (24) har en kvart milliard i verdipapirer: – Det er et mikrooljefond

 2. Milliardærbrødre investerer i norsk e-sport

 3. Betalt innhold

  Møgster-arving selger 42-millioners villa etter ett år

 4. Maaseide-selskap selger bileiendommer for 500 millioner

 5. Betalt innhold

  Bergensinvestorer med milliardsalg: – Fortjenesten er ålreit