Oppkjøpsfondet EQT varsler bud på Torghatten

Budet verdsetter Torghatten til rundt 8,6 milliarder kroner. Flyselskapet Widerøe følger ikke med på kjøpet.

Brynjar Forbergskog er styreleder i Torghatten. Nå kan selskapet blir solgt.
Publisert:

Oppkjøpsfondet EQT varsler at det vil kjøpe alle utestående aksjer i transportkonsernet Torghatten. Det kommer frem i pressemeldinger fra EQT og Torghatten onsdag morgen.

EQT vil betale 175 kroner per aksje for Torghatten, utenom luftfartssegmentet, der Widerøe ligger.

Budet verdsetter Torghatten den totale egenkapitalen til 8,58 milliarder kroner.

Styret i Torghatten har enstemmig vedtatt å anbefale budet fra EQT.

– Vi har siden den første henvendelsen fra EQT hatt dialog med flere interessenter, men tilbudet fra EQT fremstår som det beste alternativet for eierne og for Torghatten. Styret har tillit til at EQT vil videreutvikle selskapet og virksomhetene på en god måte, sier styreleder Brynjar Forbergskog i Torghatten i pressemeldingen.

EQT har også allerede inngått avtaler om å kjøpe aksjer fra Torghattens største eiere, som sitter med 53,62 prosent av aksjene. Disse kjøpene er avhengig av at budet går gjennom.

Oppkjøpsfondet har hovedkontor i Stockholm og forvalter verdier for over 46 milliarder euro gjennom en rekke fond.

Les også

Flybransjen trenger opptil 720 milliarder kroner mer i støtte

Går ut av Widerøe

I forbindelse med budet er det bestemt at Widerøe skal fisjoneres ut av Torghatten. I dag eies Widerøe 66 prosent av Torghatten og 34 prosent av rederiet Fjord 1.

Eierskapet skal likevel være hos de samme aksjonærene som i dag, men andelene vil være i et nytt holdingselskap med navnet Flyco. Holdingselskapet vil eie 66 prosent av Widerøe, ifølge en pressemelding fra flyselskapet. Det er altså samme eierandel som i dag.

Utdelingen av aksjene til de eksisterende aksjonærene skal skje før eller i forbindelse med budet, opplyser Torghatten. De skal motta én aksje i Flyco for hver aksje de eier i Torghatten. Hver aksje i Flyco verdsettes til 17 kroner ved utdelingen.

– Flybransjen står midt oppi den største krisen i nyere historie. Det er derfor svært tilfredsstillende at dagens eiere fortsetter på eiersiden og ønsker å fortsette satsingen på Norges eneste heleide, norske flyselskap, sier Widerøe-sjef Stein Nilsen i en uttalelse.

Les på E24+

EQT-topp: – Dette bør være obligatorisk lesing før jobbytte

– Vemodig

Investor Tor Andenæs er for mange kjent for å ha bygget seg opp med en stor eiendomsvirksomhet i Arizona i USA, men via Andenæs Gruppen har han også sittet som en av de største aksjonærene sammen med Forberskog-familien.

– Vi har godtatt dette budet, et bud som jeg anser som veldig bra. Samtidig er det vemodig at det nå er slutt. Vi har sittet i Torghatten i rundt 10 år, sier Andenæs, til E24.

Andenæs Gruppen kontrollerer 12,14 prosent av Torghatten gjennom Christiania Skibs AS.

– Budet reflekterer også at Torghatten har noe veldig spesielt. Det er en veldig dyktig ledelse som har klart å bygge en fantastisk organisasjon med dedikerte medarbeidere som har skapt verdier og trygge arbeidsplasser i distriktene, sier Andenæs og fortsetter:

– De har også bidratt til å holde fergeprisene nede gjennom å vinne anbud på en god måte.

Investor Tor Andenæs i Andenæs Gruppen

Rammet av pandemien

Widerøe står for rundt 40 prosent av omsetningen i Torghatten, og bidro til å svekke konsernets resultat i første halvår i år. Coronapandemien rammet etterspørselen innen reise kraftig i perioden.

Også turbuss-virksomheten og flybussene ble rammet av pandemien i første halvår.

Resultat før skatt for Torghatten endte på 282,1 millioner kroner i første halvår mot 381,6 millioner i første halvår av 2019.

Torghatten startet med dampskip i 1878 og gikk inn i luftfart på 1990-tallet.

Les også

Bred nedgang for Widerøe-eier

Publisert:
Gå til e24.no