Fikk ikke solgt hytta – kuttet prisen med en million
Stephan Sesseng-Kolsrud (45) la ut hytta for salg i mai i fjor, men har fortsatt ikke fått noen bud. Hyttesjef i DNB Eiendom, Tone Cecilie Krange, sier hyttemarkedet er tilbake til normalen etter to elleville år.
– Det er tomten og beliggenheten du betaler for her, sier Stephan Sesseng-Kolsrud.
45-åringen har siden mai i fjor forsøkt å selge en av familiens hytter på Båtstø i Asker. Så langt har ingen kommet med bud.
Den rødmalte hytta er værslitt og trenger vedlikehold så vel på utsiden som innsiden. Men beliggenheten, på toppen av en kolle med panoramautsikt over Oslofjorden, forsvarer prisantydningen på fem millioner kroner, mener Sesseng-Kolsrud.
Eksperter om hyttemarkedet: Her kan du gjøre gode kjøp nå
Hytta ble opprinnelig annonsert med en prisantydning på seks millioner.
– Det var i hovedsak for å prøve ut markedet og se om vi fikk napp. Det var en del eiendomsutviklere innom og kikket med tanke på å utvikle eiendommen, men det var ingen som slo til, sier han.
Han besluttet å trekke eiendommen fra markedet. Da han i desember la den ut på nytt, var prisen redusert med en million kroner.
– Siden den gang har vi hatt to familier på visning. Markedet for eiendommer som denne, løsner vel for alvor rundt påsketider. Det blir spennende å se om vi får noen bud, sier Sesseng-Kolsrud.
Over halvparten solgt under prisantydning
Etter to år med brennhet temperatur og rekordmange omsetninger, kjølnet hyttemarkedet betraktelig i løpet av 2022. Torsdag morgen la Eiendom Norge frem fasiten for hvordan hyttemarkedet utviklet seg i løpet av fjoråret.
I likhet med Statistisk sentralbyrås (SSB) tall, viser Eiendom Norges statistikk at det i gjennomsnitt for hele fjoråret ble omsatt 30 prosent færre fritidsboliger enn i pandemiåret 2021.
Tall fra DNB Eiendom, Prognosesenteret og Eiendomsverdi viser at 55 prosent av hyttene ble solgt under prisantydning, mens 31 prosent ble solgt over prisantydning. Likevel steg prisene med 10,1 prosent – den største prisøkningen siden finanskrisen.
Ser tegn til optimisme
Tone Cecilie Krange, segmentsjef for hytte i DNB Eiendom, sier at det har vært tegn til svak optimisme i hyttemarkedet i starten av det nye året.
– Men det er fortsatt er betydelig lavere volum og interesse for kjøp sammenlignet med pandemiårene 2020 og 2021. Dette var riktignok to elleville år som ikke lignet noe vi hadde sett tidligere, med enorm etterspørsel og heftige budrunder, sier hun.
– Nå har markedet stabilisert seg på et mer normalt nivå, og ligner ganske mye på hvordan det så ut i 2019, sier hun videre.
Krange sier det hittil i år er blitt solgt cirka like mange hytter som på samme tid i fjor, og 100 færre enn det hun kaller normalåret 2019.
– Hyttekjøperne er der, men de har god tid. Omsetningstiden har så langt i år vært betydelig lengre enn tidligere, sier hun.
– Ikke trygg på at vi får solgt
Det tok i snitt 65 dager å selge en hytte i Norge i 2022. Hyttene som er solgt hittil i 2023 har hatt en gjennomsnittlig omsetningstid på 125 dager.
Stephan Sesseng-Kolsrud sier han fortsatt er usikker på om salget av hytta i Båtstø vil gå i boks eller ikke.
Leie hytte i vinterferien på Hafjell? 116.500 kroner, takk!
– Jeg er ikke trygg på at vi får solgt denne gangen heller. Men vi har heldigvis god tid, for vi har heldigvis ikke behov for å selge, sier han.
Hytteeieren sier at det er uaktuelt å redusere prisen ytterligere.
– Vi betalte 4,5 millioner kroner for hytta da vi kjøpte den tilbake i 2016, og i dag leies den ut til en stabil leietager. Vi har ikke hastverk, sier han.