Dubai-investorene i retten: Ba om å få saken utsatt

Terje Oddvar Steinsland (70) erklærte seg «ikke skyldig» på samtlige tiltalepunkter da rettssaken mot ham og Rolf Gunnar Hultin (73) startet tirsdag. Så ville han ha saken utsatt.

Rolf Gunnar Hultin (73). Bildet er tatt tidligere i høst da han vitnet i den sivile erstatningssaken staten har anlagt mot hans kone, datter og svigersønn.
Publisert:

Agder tingrett har satt av en hel måned til saken mot Dubai-investorene Rolf Gunnar Hultin (73) og Terje Oddvar Steinsland (70). Begge står tiltalt for grovt skattesvik.

Ifølge tiltalen diktet de opp til sammen 179 millioner kroner i forsknings- og utviklingskostnader i 12 selskaper, og fikk på den måten utbetalt 28,5 millioner kroner gjennom Skattefunn, en statlig støtteordning for næringslivet.

De ble først tiltalt i 2017, men forsvant før rettssaken mot dem skulle starte året etter. De har vært internasjonalt etterlyst av Økokrim, som ikke lyktes å få dem utlevert fra Dubai der de skal ha oppholdt seg de siste årene.

I september i år ble duoen pågrepet da de landet på Oslo Lufthavn. Begge ble da varetektsfengslet.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng og statsadvokat Elisabeth Frankrig (t.h.) i Økokrim er aktorer i straffesaken mot Rolf Gunnar Hultin og Terje Steinsland. Spesialetterforsker Anne Eide (t.v.) er bisitter.
Les på E24+

Eiendomsbaroner i eksil

Ba om utsettelse

På den første dagen i retten ba Steinslands advokat, Knut Henning Larsen i Sørlandsadvokatene, om at saken utsettes.

– Min klient er ikke forberedt, sa Larsen.

Han viste til at Steinsland har sittet i varetekt siden han kom tilbake til Norge tidligere i høst, og at det har vært vanskelig å jobbe med saken fra fengselet.

Han viste også til at han ikke hadde mottatt kopi av et databeslag fra Økokrim, da han først begjærte saken utsatt 7. november i år. Den begjæringen førte ikke frem.

– Jeg har aldri bedt om at en sak blir utsatt i mine tyve år som forsvarer. Jeg gjør ikke dette lett, sa Larsen.

Retten tok ikke umiddelbart stilling til begjæringen om utsettelse.

Rolf Gunnar Hultin og Terje Oddvar Steinsland har de siste årene bodd i Dubai, og har vært etterlyst av norsk politi. Tirsdag startet rettssaken mot dem i Agder tingrett

«Ikke skyldig»

Hultin står tiltalt for 51 straffbare forhold, noen av dem sammen med Steinsland. I retten mandag erklærte Hultin seg «ikke skyldig» i 49 av tiltalepunktene, og «delvis skyldig» i to.

De to sistnevnte seg om uriktige skattefradrag på til sammen rundt to millioner kroner i to selskaper i 2013.

Steinsland står tiltalt for 13 straffbare forhold, de fleste av dem i fellesskap med Hultin. Han svarte «nei» eller «ikke skyldig» da tiltalepunktene ble lest opp.

– Da konstaterer vi at du erkjenner deg ikke skyldig på alle punkter?, spurte dommeren da tiltalen var ferdig opplest.

– Riktig, svarte Steinsland.

– Grovt skattesvik

Statsadvokat Elisabeth Frankrig og førstestatsadvokat Petter Nordeng er aktor i saken.

– Denne saken gjelder flere former for grovt skattesvik, sa Frankrig i sitt innledningsforedrag.

Kjernen i saken er at Hultin og Steinsland har gitt villedende opplysninger til skattemyndighetene, mener Økokrim.

Frankrig sa at det er et mønster i saken at bokførte og utbetalte lønnskostnader ikke ender opp hos de ansatte i selskapene, men hos de tiltalte.

– Essensen i det som egentlig har skjedd, er det samme (i alle selskaper, journ.anm.), sa statsadvokaten.

Risikerer fengsel og erstatning

Den øvre strafferammen for grovt skattesvik er 12 års fengsel.

I tillegg til fengselsstraff risikerer Hultin og Steinsland å måtte betale erstatning for beløpet politiet mener de urettmessig har fått utbetalt.

Til sammen er dette i overkant av 28 millioner kroner. Økokrim mener Hultin kan holdes ansvarlig for mesteparten av beløpet, mens Steinsland skal ha bidratt til utbetalinger på 9,4 millioner kroner, det meste av dette sammen med Hultin.

Steinslands advokat ba i retten om at erstatningskravet fra Økokrim måtte avvises, da et tilsvarende krav fra skattemyndighetene i en sivil sak fortsatt ikke er trukket, ifølge ham. Hultins advokater var enig.

– Vi deler disse betraktningene, sa advokat Kristian Bodding Gjendemsjø i Elden.

Dommeren foreslo å utsette behandlingen av dette spørsmålet til etter at han fikk konferert med dommeren i den sivile saken.

E24 avslørte tidligere i år at Hultin og Steinsland er registrert som eiere av til sammen 12 eiendommer i Dubai. I et lekket datamateriale fra Dubais eiendomsregister, er Hultin oppført med åtte leiligheter og et butikklokale.

Les også

Ut mot Emiratene: – Frihavn for kriminalitet begått i Norge

Les også

Dubai-avsløringene: Norge har hatt utleveringsavtale på bordet i halvannet år

Les på E24+

Dubai-saken: Kone, datter og svigersønn dømt til å betale erstatning

Les på E24+

Tiltalt eiendomsbaron om saksøkt familie: – Jeg har ingen mulighet til å hjelpe

Les også

Økokrim etter E24-avsløring: – Vil se om det er mulig med konkrete beslag i Dubai

Publisert: