Dubai-investorene fikk ikke rettssaken utsatt

Agder tingrett har besluttet at rettssaken mot Rolf Gunnar Hultin og Terje Oddvar Steinsland går som planlagt.

Rolf Gunnar Hultin (73) i retten for å vitne i saken mot familien hans tidligere i høst. Denne uken startet hans egen rettsmaraton.
Publisert:

Agder tingrett besluttet onsdag at rettssaken mot Rolf Gunnar Hultin og Terje Steinsland går videre som planlagt, etter at Steinslands advokat begjærte saken utsatt tirsdag, skriver Fædrelandsvennen.

Tirsdag startet rettssaken mot forretningsmennene i Agder tingrett. Begge står tiltalt for grovt skattesvik og det er satt av en hel måned til saken.

Mesteparten av saken dreier seg om det politiet mener er omfattende misbruk av Skattefunn, en statlig støtteordning for næringslivet.

Ifølge tiltalen diktet Hultin og Steinsland opp til sammen 179 millioner kroner i forsknings- og utviklingskostnader i 12 selskaper, og fikk på den måten utbetalt 28,5 millioner kroner i støtte.

Les også

Dubai-investorene i retten: Ba om å få saken utsatt

– Ikke forberedt

På den første dagen i retten ba Steinslands advokat, Knut Henning Larsen i Sørlandsadvokatene, om at saken utsettes.

– Min klient er ikke forberedt, sa Larsen.

Han viste til at Steinsland har sittet i varetekt siden han kom tilbake til Norge tidligere i høst, og at det har vært vanskelig å jobbe med saken fra fengselet.

Han viste også til at han ikke hadde mottatt kopi av et databeslag fra Økokrim, da han først begjærte saken utsatt 7. november i år. Den begjæringen førte ikke frem.

– Jeg har aldri bedt om at en sak blir utsatt i mine tyve år som forsvarer. Jeg gjør ikke dette lett, sa Larsen.

Enstemmig

Tingrettsdommer Truls Lie opplyste i retten onsdag at begjæringen ikke tas til følge.

Retten legger til grunn at de tiltalte har hatt nok tid til å forberede seg. Avgjørelsen var enstemmig, skriver Fædrelandsvennen.

Både Steinsland og Hultin ba også om utsettelse før rettssaken startet. Dette ble avvist av Agder tingrett og Agder lagmannsrett.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng og statsadvokat Elisabeth Frankrig (t.h.) i Økokrim er aktorer i straffesaken mot Rolf Gunnar Hultin og Terje Steinsland. Spesialetterforsker Anne Eide (t.v.) er bisitter.

Forsvant

Duoen ble først tiltalt i 2017, men forsvant før rettssaken mot dem skulle starte året etter. De har vært internasjonalt etterlyst av Økokrim, som ikke lyktes å få dem utlevert fra Dubai der de skal ha oppholdt seg de siste årene.

I september i år ble duoen pågrepet da de landet på Oslo Lufthavn. Begge ble da varetektsfengslet.

Nekter skyld

Hultin står tiltalt for 51 straffbare forhold, noen av dem sammen med Steinsland. I retten mandag erklærte Hultin seg «ikke skyldig» i 49 av tiltalepunktene, og «delvis skyldig» i to.

De to sistnevnte seg om uriktige skattefradrag på til sammen rundt to millioner kroner i to selskaper i 2013.

Steinsland står tiltalt for 13 straffbare forhold, de fleste av dem i fellesskap med Hultin. Han svarte «nei» eller «ikke skyldig» da tiltalepunktene ble lest opp.

Risikerer fengsel

Den øvre strafferammen for grovt skattesvik er 12 års fengsel.

I tillegg til fengselsstraff risikerer Hultin og Steinsland å måtte betale erstatning for beløpet politiet mener de urettmessig har fått utbetalt.

Til sammen er dette i overkant av 28 millioner kroner. Økokrim mener Hultin kan holdes ansvarlig for mesteparten av beløpet, mens Steinsland skal ha bidratt til utbetalinger på 9,4 millioner kroner, det meste av dette sammen med Hultin.

E24 avslørte tidligere i år at Hultin og Steinsland er registrert som eiere av til sammen 12 eiendommer i Dubai. I et lekket datamateriale fra Dubais eiendomsregister, er Hultin oppført med åtte leiligheter og et butikklokale.

Les på E24+

Beslagla dokumenter kona skulle gi til fengslet svindeltiltalt

Les på E24+

Dubai-saken: Kone, datter og svigersønn dømt til å betale erstatning

Les også

Økokrim etter E24-avsløring: – Vil se om det er mulig med konkrete beslag i Dubai

Publisert:
Gå til e24.no