Strøm-Larsen slakter strømstøtten

Kjøtt- og delikatessebutikken hadde en strømregning på 1 million kroner i fjor. I år frykter slakter Erik Strøm-Larsen en firedobling, men strømstøtte blir det likevel ikke.

Pølsemaker, daglig leder og styreleder Erik Strøm-Larsen i bedriftens produksjonsanlegg på Furuset.
Publisert:

– Da faller vi utenfor, sier Erik Strøm-Larsen.

Han er daglig leder og styreleder i familiebedriften Strøm-Larsen, som driver kjøtt- og delikatessebutikk på Torshov og et 3000 kvadratmeter stort produksjonsanlegg og pølsemakeri på Furuset i Oslo.

Fredag formiddag møter E24 Strøm-Larsen på Furuset, hvor han følger regjeringens pressekonferanse om strømtiltak for næringslivet.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) la frem en strømstøtteordning som vil treffe rundt 20.000 bedrifter.

Les også

Regjeringens strømtiltak vil treffe rundt 20.000 bedrifter

Strøm-Larsens umiddelbare respons på det Vestre la frem, var at bedriften havner innenfor støtteordningen, men da Vestre presiserte at såkalt strømintensitet på 3 prosent vil si strømkostnader målt mot omsetning, ikke som andel av alle kostnader, får bedriften likevel ikke støtte.

– Hvis vi har 250 millioner kroner i omsetning og strømregningen er på 4 millioner, så faller vi jo utenom, sier Erik Strøm Larsen.

– Hva tenker du om dette?

– Det synes jeg høres helt rart ut. Det er helt sjokkerende at det skal være en sånn grense på det. Vi har jo høye strømkostnader, og vi har gjort noen tiltak, men det er rart man skal falle utenom fordi man er flink. Det høres helt snodig ut. Da er det vel mange som faller utenom, sier han.

Nekter utbytte

Regjeringen setter av 3 milliarder til strømtiltak til næringslivet, ifølge en pressemelding fra regjeringen. Vestre sier at de håper å starte utbetalingene i november.

Regjeringen nekter bedrifter som får tilskudd, å ta utbytte i 2023, heter det i meldingen.

– Vi tar på stort alvor alle bedriftene som nå sier at de sliter med å betale strømregningen, sa næringsminister Jan Christian Vestre under pressekonferansen.

Dette er de viktigste tiltakene fra regjeringen:

  • Direktestøtte: Bedrifter med strømutgifter på 3 prosent eller mer av omsetningen kan få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre/kWh i oktober, november og desember.
  • Bedrifter som samtidig investerer i enøktiltak, vil kunne få dekket inntil 45 prosent av utgiftene over 70 øre/kWh.
  • Makstaket for støtte til hver bedrift er på 3,5 mill. kroner.
  • Det gis enøkstøtte på inntil 50 prosent av investeringskostnaden.
  • Ny lånegarantiordning: Staten garanterer for 90 prosent av beløpet i banklån til bedrifter med akutt likviditetsmangel som følge av strømprisen.
  • Regjeringen vil endre skattereglene for å forbedre tilgangen på fastprisavtaler.
  • Det settes totalt av 3 milliarder til strømtiltak til næringslivet

Regnskapssjef Per Sørensen hos Strøm-Larsen er ikke mer imponert enn Strøm-Larsen selv.

– Jeg føler at regjeringen ikke har tatt det alvorlig når det gjelder bedriftene. I prinsippet hadde vi ikke forhåpninger om at det skulle komme noe i det hele tatt, sier Sørensen.

– At det kanskje kommer en fastprisavtale over nyttår, det tror jeg kan hjelpe. Men alt det andre som kommer før nyttår, har ingenting å si.

– Det hjelper ikke i det hele tatt?

– Nei.

1,6 mill. i strøm så langt i år

Pølsemakeriet på Furuset består for det meste av nedkjølte produksjonslokaler samt kjøle- og fryserom. Det koster.

I juli og august hadde produksjonsanlegget en strømregning på henholdsvis 281.000 kroner og 570.000 kroner.

I 2020 hadde de årlige strømkostnader på 582.000 kroner. I 2021 vokste de til en drøy million.

Pølsemaker Maicon Silva (t.v.) og daglig leder Erik Strøm-Larsen (t.h.) i produksjonsanlegget på Furuset.

Hittil i 2022 har de betalt drøyt 1,6 millioner kroner i strømkostnader.

– Vi frykter at strømkostnadene vil være 4 millioner ved utgangen av året, sier Strøm-Larsen.

– Det koster penger å lage trygg mat. Når vi lager pølser, pålegg og lignende, skal det varmes opp til 76 grader og kjøles ned igjen til 4 grader på 2 timer.

Før støtteordningen var presentert, hadde Strøm-Larsen følgende å si om regjeringens arbeid.

– Det jeg synes er dårligst, er at det har tatt veldig lang tid å finne ut. Det er veldig lite lett å planlegge etter når det tar såpass lang tid å finne ut hva støtten blir.

– Hvordan har den økte strømkostnaden påvirket resultatene hittil i år?

– Det er klart den spiser av det man kanskje tenker man skal bruke til videreutvikling. Det er det den tar av. Vi er i en bransje som hele tiden krever utvikling. Når pengene blir spist opp til strømregning, så er det jo ikke noe igjen til å utvikle.

Strøm-Larsen hadde i 2021 et overskudd på 8,4 millioner, viser selskapets årsregnskap.

– Vi ligger an til å få et tilsvarende overskudd også i år. Hvis hensikten med støtteordningen utelukkende er å gi nødhjelp for å redde bedrifter, er det naturlig at vi ikke omfattes av den. Det hadde vi heller ikke forventet, sier Strøm-Larsen.

– Når det er sagt, skal du nok lete lenge etter en virksomhet hvor det jubles over å sitte igjen med 8 millioner kroner av en omsetning på 250 millioner kroner, sier han.

Erik Strøm-Larsen og regnskapssjef Per Sørensen fulgte spent med på regjeringens pressekonferanse fredag morgen. Familiebedriften faller utenfor støtteordningen for næringslivet.

– Det er varslet et utbytteforbud, hva tenker du om det?

– Det var vel nesten som forventet. Det jeg synes er rart, er at når man søker Enova om støtte og gjør tiltak, så skal man også få et utbytteforbud. Det synes jeg kanskje er noe av det som faller minst i god jord.

– For bedriften må jo bruke ganske mye penger selv. Du får dekket 50 prosent, men sitter med ganske store utgifter. Hvis du gjør de tiltakene, som er langsiktige, så synes jeg det er rart å kreve utbytteforbud på det grunnlaget egentlig, det høres ikke riktig ut for min del.

Publisert:
Gå til e24.no