Konkurs for 128 år gammelt elektroselskap

65 ansatte blir sagt opp i en av Norges eldste elektrotekniske bedrifter, som har slitt med pengetrøbbel og sinket Statnett-prosjekter.

FULL STANS: Statnett ga Jacobsen Elektro hovedansvaret for å bygge Skillemoen transformatorstasjon, men pengetrøbbel gjorde at arbeidet stanset i sommer. Nå har elektroselskapet, med røtter tilbake til 1891, meldt oppbud.
Publisert:

Jacobsen Elektro har en historie som strekker seg helt tilbake til 1891, men nå har selskapet slått seg konkurs.

Rundt 65 ansatte rammes etter at selskapet ikke kom frem til en annen løsning i forhandlinger med långiverne.

– Vi kommer til å si opp de ansatte uansett, spørsmålet nå er om de får en ny arbeidsgiver, sier bostyrer Håvard Wiker til E24.

Wiker sier det er usikkert om driften kan fortsette, og at de nå forsøker å finne en kjøper av konkursboet. Situasjonen til de ansatte avhenger av om de lykkes med å finne en kjøper.

Jacobsen Elektro Holding hadde en omsetning på 532 millioner kroner og et årsresultat på minus 96 millioner kroner i 2017, som er det siste tilgjengelige regnskapet.

Stanset Statnett-prosjekter

Det Lier-baserte selskapet har bygget og levert kraftverk til kraftprodusenter og netteiere, blant annet Statnett – inntil i sommer.

Da ble det full stans i to av Statnetts prosjekter på grunn av pengetrøbbel i Jacobsen Elektro.

Statnett måtte heve kontrakter med selskapet både på Sylling i Buskerud og Skillemoen i Alta, der de skulle bygge transformatorstasjoner.

– Jacobsen Elektro oppfyller ikke sine kontraktsforpliktelser, meldte Statnett, som pekte på at de ikke så utsikter til at arbeidet på Skillemoen kunne komme raskt i gang.

Tidligere denne måneden meldte Statnett at et annet selskap har tatt over som hovedentreprenør på Skillemoen.

Pengetrøbbel

Bostyrer Wiker forteller at Jacobsen Elektro har slitt en periode og at det har vært med i store prosjekter som kan ha påført tap.

– Det ble innført betalingsstans i sommer og selskapet ba om at det ble åpnet forhandlinger med tvangsakkord, sier Wiker, som forteller at de har drevet med forhandlingene siden midten av oktober.

Elektroselskapet fikk problemer med å betale sine underentreprenører, og innførte betalingsstans for å sikre at kreditorene selskapet skylder penger ble behandlet likt.

Betalingsproblemene kan knyttes til flere større prosjekter i Afrika, har Altaposten skrevet tidligere.

Forsøkte å ta grep

Jacobsen Elektro forsøkte å ta grep, og fra i sommer jobbet de med å sikre verdier og legge til rette for en økonomisk lønnsom drift.

«Det er iverksatt flere tiltak for å styrke selskapets likviditetssituasjon og for å redusere gjeld», skrev selskapet i en melding i høst.

I en senere oppdatering meldte selskapet at de forsøkte å «sluttføre forhandlinger av diverse avtaler til det beste for selskapets kreditorer, ansatte, kunder og leverandører».

Det viste seg å bli vanskelig, og selskapet som ifølge seg selv er en av Norges eldste elektrotekniske bedrifter, måtte altså slå seg konkurs.

Publisert:

Her kan du lese mer om