Tine trenger mer smørhjelp fra utlandet

Tine har fortsatt ikke kontroll på smørsituasjonen i Norge og ber om ytterligere tollnedsettelser for å sikre julebaksten.

SMØR TIL JUL: For å forhindre fjorårets smørkrise forlenger Tine sitt ja til tollnedsettelse til julestria er over.
Publisert: Publisert:

Tine vil importere mer av sitt franske smør, produsert etter Tines oppskrift, for å redde julematen, skriver Aftenposten.

Smørmangelen oppsto i fjor høst. En regnfull sommer ga dårlig fôr, noe som førte til mindre fet melk. Kombinert med økt etterspørsel, oppsto det en smørmangel som varte til vi fikk importsmøret i butikkhyllene i desember.

24. august i år fikk Tine ja til nedsatt toll for smør. Dette gjaldt alle aktører. Tollnedsettelsen gjaldt fra 1. september og er forlenget flere ganger. Nå ønsker Tine ytterligere forlengelse, fram til nyttår.

– Av erfaring vet vi at smørsalget øker før jul. Nå ber Tine som markedsregulator om nedsatt toll for å forsikre oss at vi har nok smør, sier kommunikasjonsrådgiver Rakel A. Korsvold i Tine.

I vår tok Tine kontakt med et fransk meieri for å forberede en eventuell smørmangel. I mai inngikk de en avtale med meieriet der de bestilte 200 tonn smør, pluss en opsjon på ytterligere 300 tonn. I juni inngikk Tine nok en opsjonsavtale om levering av 500 tonn.

Korsvold forsikrer at alle som ønsker det vil få det smøret de vil ha til julematen.

– Vi er trygge på at vi vil ha nok smør både med det vi produserer selv og det vi importerer fra Frankrike, sier hun.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no