Aldri vært flere inkassosaker i Norge

Ola og Kari setter ny rekord i å ikke betale regningene sine i tide. Det kan koste dem både jobb og bolig.

BEKYMRET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB Nor sier ubetalte regninger kan gi svært store problemer til slutt.
 • Øyvind Henriksen
 • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

De norske inkassoselskapene mottok i første halvår 2.970.100 nye saker. Det er 144.000, eller 5,1 prosent, flere enn til samme tid i fjor.

Tallene presenteres tirsdag formiddag av Finanstilsynet. Tilsynet har hentet inn tall fra 103 forskjellige selskaper som driver med inkassovirksomhet i Norge.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB Nor sier utviklingen er skummel.

- Nå når vi har fått flere penger mellom hendene, ettersom renten er lav, er det at antall inkassosaker øker, et skremmende tegn, sier Sandmæl til E24.

Hun sier mange unge ikke forstår konsekvensene ved å ikke gjøre opp for seg.

- Det vi ser, er at unge ikke forstår konsekvensene av inkasso og betalingsanmerkninger. I dag kan det i verste fall bety at du ikke kommer inn i arbeidsmarkedet, ettersom mange arbeidsgivere kredittsjekker deg.

- Er det andre konsekvenser?

- Ja, i tillegg får man ikke boliglån, og ettersom mange utleiemeglere kredittsjekker, kan det bli vanskelig å få leie, sier Sandmæl.

Mangler forståelse

E24s egen kommentator og programleder i Luksusfellen i TV3, Elin Ørjasæter, sier hun tror mange unge mennesker ikke helt forstår i hvilke situasjoner de setter seg i gjeld.

- Det vi ser er at det ofte er små ting som vokser seg til store beløp. Og det er gjerne gjennom kjøp av produkter som ikke fantes før. Mange kjøper for eksempel mobil til én krone, men de forstår ikke at de samtidig faktisk setter seg i gjeld, sier Ørjasæter og fortsetter:

UT AV FELLA: Gjennom programmet Luksusfellen på TV3 møter Elin Ørjasæter mange mennesker med inkassotrøbbel. Her sammen med de andre programlederne Hallgeir Kvadsheim og Christian Vennerød.

- Et annet eksempel er treningssentrene. Mange blir medlem på impuls, og mange gjør det uten å ta inn over seg at de faktisk setter seg selv i gjeld.

- Hva går igjen hos de som du møter med gjeldsproblemer?

- Kompleksiteten i hverdagen er ofte det som velter livene til folk. Jeg tror menneskets natur er å være impulsiv. Ser vi en deilig frukt på et tre, så strekker vi hånden ut for å ta det. I det moderne samfunnet er vi nødt til å legge filtre på impulsene våre, men folks evne til impulskontroll er veldig variabel.

Flere betaler

Tallene fra Finanstilsynet viser også at nordmenn flest gjør opp for seg rimelig raskt når saken først har gått til inkasso. I første halvår ble 2.881.000 saker avsluttet etter at skyldneren hadde gjort opp for seg. Også dette er rekord.

Tar man med eksisterende saker fra før 2011, jobber inkassoselskapene nå med 3.496.100 saker. Dette er en oppgang på 1 prosent eller 35.800 saker sammenlignet med utgangen av første halvår 2010.

Skylder mindre

Inkassosaker i arbeid ved utgangen av første halvår 2011 representerte misligholdte forpliktelser på 64 milliarder kroner. Tilsvarende tall var ved utgangen av første halvår 2010 på 64,4 milliarder kroner.

Det betyr at den totale inkassogjelden har gått ned selv om antall saker har gått opp.

Av inkassogjelden utgjør hele 24,8 milliarder kroner gebyrer, renter og rettslige omkostninger.

Les også:

 • Amerikansk presse skriver om norsk boligboble
 • Nordmenn har aldri hatt mer gjeld
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Inkassoselskapene tjente 1,3 milliarder første halvår: Vi «glemmer» rekordmange regninger

 2. Betalt innhold

  Dyr strøm og mange regninger? Kom rundt i januar med disse grepene.

 3. Betalt innhold

  Inkassoloven ble laget for å tøyle innkreverne. Den har endt opp som gullgruve for dem

 4. Nordmenn skylder 114 milliarder i inkasso

 5. Flere eldre har inkassogjeld