Hevder Walmart har gitt leverandører ultimatum: Oss eller Amazon

Walmart vil ikke bruke transportselskaper som også kjører varer for konkurrenten Amazon, ifølge en bransjeekspert. Også teknologiselskaper skal ha fått beskjed om å droppe nettgiganten. 

ANDELSKAMP: Walmart kjemper om andeler på det amerikanske dagligvaremarkedet. Amazon er i ferd med å bli en sterk konkurrent.

Foto: Sue Ogrocki AP
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:,

Kampen mellom de to gigantselskapene har tilspisset seg etter at Amazon for noen uker siden inngikk en avtale om å kjøpe dagligvarekjeden Whole Foods.

Nå melder amerikanske medier at Walmart skal ha gitt flere av sine underleverandører, blant dem transportselskaper, beskjed om å velge mellom dem og Amazon.

– Jeg vet at Walmart har gitt transportselskapene en klar beskjed, sier transportkonsulent Satish Jindel til avisen New York Post.

– Walmart foretrekker å gjøre forretninger med transportører som ikke har forretninger med Amazon, og dermed ikke er i en skvis. De er redde for problemer med å håndtere store volumer i høysesongen, legger han til.

Ifølge Jindel skal samtalene mellom dagligvaregiganten og transportselskapene ha pågått de siste 30 dagene.

– Ville vært ulovlig

Deutsche Bank-analytiker Amit Mehrotra kommenterer Jindels uttalelse i et analysenotat.

– Dersom dette stemmer, vil det trolig ha stor innvirkning på amerikanske transportselskaper, fordi Amazon og Walmart fortsatt er to av de selskapene i verden som tar i bruk størst transportkapasitet, skriver Mehrotra.

Les også

Amazons oppkjøp får markedet til å skjelve: Kursras i amerikansk detaljhandel

En Walmart-talsmann nekter imidlertid for at selskapet skal ha diskutert Amazon, eller for den saks skyld leveringer i sommersesongen, med sine transportører.

– Det ville vært ulovlig for oss å fortelle dem hvem de kan gjøre forretninger med, sier talsmannen til avisen.

Vil ikke bruke Amazons skyløsning

I forrige uke meldte Wall Street Journal at Walmart har gitt en lignende beskjed til enkelte av teknologiselskapene de samarbeider med.

Dagligvaregiganten skal ha gjort klart at dersom disse ønsker å drive forretninger med Walmart, kan de glemme å bruke Amazons nettskyløsning Amazon Web Services (AWS).

Overfor avisen innrømmer Walmart at de har gitt slike beskjeder ved enkelte anledninger.

– Det bør ikke være en stor overraskelse at det er tilfeller der vi foretrekker at våre mest sensitive data ikke ligger på konkurrentens plattform, sier kjedens talsmann Dan Toporek.

Les også

Rapport: Dette er verdens mest verdifulle varemerker

Han sier Walmart stort sett benytter sine egne servere, i tillegg til enkelte av serverne til AWS' konkurrenter, deriblant Microsofts Azure.

Sendte sjokkbølger

Amazons bud på Whole Foods sendte sjokkbølger gjennom det amerikanske aksjemarkedet da nyheten kom for to uker siden.

Nettgiganten har allerede testet forskjellige konsepter rundt dagligvaresalg en stund, men når de nå kjøper opp Whole Foods, fester selskapet virkelig grepet i dagligvaremarkedet i USA.

Det fikk de øvrige dagligvarekjedene, blant dem Walmart, merke ettertrykkelig på børsen.

Flere av de store aktørene i amerikansk detaljhandel har slitt over en lang periode, både som følge av økt netthandel og konkurransen fra nye aktører.

Avtalen mellom Amazon og Whole Foods vil etter planen bli sluttført i løpet av det andre halvåret av 2017, ifølge Reuters.

Les også

Alibaba solgte varer for 8,85 millioner – i minuttet!

Les også

Amazon kjøper Whole Foods for milliardsum: Analytikere tror på mer aggressive priser

Les også

Bezos nærmer seg Gates' formue

Her kan du lese mer om

  1. Amazon
  2. Netthandel

Flere artikler

  1. Amazon kjøper Whole Foods for milliardsum: Analytikere tror på mer aggressive priser

  2. Kursras etter Amazons storkjøp

  3. Amazon-kjøp ga flat børs og kursras i dagligvare

  4. Annonsørinnhold

  5. Kilder: CVS kjøper Aetna for over 560 mrd. – blir årets største oppkjøp

  6. Slik kan USA ta opp kampen med teknologikjempene