– Den siste avtalen gikk i vasken i helgen

Eierne har jobbet intenst for å redde kleskjeden PM, men da den siste kjøperen glapp i helgen skjønt de at løpet var kjørt.

KONKURS: PM (tidligere personlig mote) er konkurs etter å ha kjempet en hard kamp mot markedskreftene. Underskuddet bygget seg opp over flere år, og nå er det slutt. E24 snakket med ansatte i butikken i Kongens gate i Oslo, men de hadde fått munnkurv.

Foto: Hans Mortensønn Jordheim
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Saken er jo at selskapet har hatt finansielle problemer over lengre tid, og har hatt behov for kapitaltilskudd både fra bank og fra oss over flere år, sier Eskil Koffeld i FSN Capital, en av PMs eiere.

Kleskjeden som har satset på godt voksne kvinner har over de tre siste årene bygget seg opp et underskudd på 73 millioner kroner.

Kjeden har 270 ansatte og 51 butikker fordelt rundt omkring i landet, men nå kan det være slutt.

Les også

Stor butikkdød-oversikt: Her har hver femte butikk forsvunnet

Gikk i vasken i helgen

– Vi skjønte først i helgen at det ikke gikk i mål, da hadde vi den siste dialogen med en potensiell kjøper som gikk i vasken, sier Koffeld som ikke vil si hvor mange potensielle kjøpere de har hatt samtaler med, men at det har vært et betydelig antall.

Han roser ledelsen i selskapet, og sier det er gjort en kjempejobb den siste tiden.

– Vi har gjort veldig mye og fått til mange gode ting operasjonelt, men det ble for vanskelig med den motvinden man har i markedet i dag.

For norsk detaljvarehandel kjemper mot strømmen, og spesielt klesbransjen har vært utsatt.

Ifølge Virke vil bransjens omsetning gå tilbake rundt ett prosent i 2018, og øke skarve ett prosent i 2019, godt under snittet på 3,5 prosent.

– Vi har hatt tro på selskapet til «the bitter end» og støttet opp med all vår evne, sier Koffeld.

FSN Capital har også andre handelsbedrifter i porteføljen som apotekkjeden Vita, svenske Kjell & Company og Sneakersnstuff, men Koffeld sier at disse kjedene er i god vekst.

Tror noen kan ta videre

Det er usikkert hva som skjer videre med selskapet, men FSN Capital tror PM har en fremtid etter en konkurs.

– Den finansielle ryggsekken blir borte, så med det ute av verden har vi fremdeles tro på konseptet. Jeg håper inderlig at noen ser verdien i selskapet og tar det videre, sier Koffeld.

– Hvor mye penger har dere bidratt med over årene?

– Jeg ønsker ikke å kommentere beløpet, men over årene har vi bidratt med penger i fem ulike omganger.

Mer og mer av kleshandelen går over på nettet, og også PM var i sluttfasen av en nettbutikk, ifølge selskapet.

– Vi må likevel erkjenne at markedsutfordringene har vært for store, og at vi ikke har klart å snu virksomheten raskt nok, sier administrerende direktør Marianne Bjarstad i PM i en pressemelding.

De siste åtte årene har nærmest hver tiende butikk forsvunnet i Norge.

Under kan du se en graf over hvilke fylker det har fått hardest utover. Verst er Aust-Agder som har mistet nær hver femte butikk.

Publisert:

Flere artikler