Ingvar Kamprad er død

Én av de mest legendariske forretningsmennene i moderne tid, Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprad, døde i helgen. Han ble 91 år gammel.

DØD: Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprad.

Foto: Fabrice Coffrini AFP
  • Sophie Lorch-Falch
  • Nina Tuv
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Ingvar Kamprad, mannen som grunnla møbelkonsernet som 17-åring i 1943, sovnet stille inn i sitt hjem i Småland 27. januar, melder Ikea Sverige.

«Ingvar kommer til å bli dypt savnet og varmt husket av sin familie og av Ikea-medarbeidere over hele verden,» skriver Ikea Sverige på Twitter.

Familien Kamprads rådgiver, Göran Grosskopf, sier han føler en stor tomhet.

– Det gikk stille og rolig for seg. Når man er 91 år er det ikke så rart at kroppen gir opp, sier han til Expressen.

Dagens Industri meldte søndag formiddag at én av Sveriges største entreprenører er død. Kamprads bravader som selskapsbygger er sentral i svensk næringslivshistorie.

Sveriges statsminister Stefan Löfven tok beskjeden om Kamprads bortgang med sorg.

«Ingvar Kamprad var en unik entreprenør som var av stor betydning for svensk næringsliv og som har gjort hjemmeinnredning tilgjengelig for mange mennesker, ikke bare et fåtall,» skriver han i en kommentar til Expressen.

Bygget opp milliardkonsern

Kamprad ble født i 1926 i Älmhult kommune. Det hele startet i Agunnaryd i Kronobergs län i Småland i Sverige, tettstedet A-en i Ikea er hentet fra. I-en og K-en er gründerens initialer. E-en står for Elmtaryd, gården der han ble født.

Ifølge historien viser Kamprad allerede her, i meget ung alder, forretningsteft gjennom handel med fyrstikker. Deretter ekspanderer han til blomsterfrø, gratulasjonskort, juletrepynt og skrivesaker.

PAKKER: Ikea revolusjonerte på mange måter sin bransje med nye pakkeløsninger. Det hele skal ha startet med et trebent bord. Her er Ingvar Kamprad avbildet i 1965.

Foto: Ikea

MØBELKONGEN: Kamprad avbildet i 1965.

Foto: Ikea

Det er også i dette landskapet det første Ikea-varehuset dukker opp. I årene etter stiftelsen i 1943 driver Kamprad postordrehandel, men ti år senere åpner et fysisk «showroom» dørene i tettstedet Älmhult.

Få år senere er det duket for det første utsalget. Fra etterkrigstiden til Kamprad ble pensjonert, hadde møbelkjeden vokst fra vesle Älmhult kommune til å strekke seg verden over, fra USA i vest til Japan i øst.

I 2017 hadde Ikea 194.000 ansatte over hele verden, og omsatte for 334 milliarder kroner i 2016.

Kamprad var aktiv i konsernet frem til han pensjonerte seg i 2013, da han forlot styrevervene i Ikea-selskapene.

Verdens åttende rikeste

Samtidig som det ene Ikra-huset etter det andre åpnet dørene, vokste formuen til Kamprad kolossalt.

Kamprad var de senere år én av verdens rikeste menn, og etterlater en formue på 58,7 milliarder dollar, tilsvarende 451 milliarder kroner, ifølge Bloombergs milliardær-indeks, hvor Kamprad er rangert som verdens åttende rikeste.

Tross rikdommen suksessen ga, var Kamprad kjent for sin beskjedne livsstil. Etter sigende kjøpte han kun brukte klær, fløy på økonomiklasse, ba ansatte skrive på begge sider av ark og kjørte rundt i en tilårskommen Volvo.

INTERNASJONALT GJENNOMBRUDD: Varehuset på Nesbru utenfor Oslo var Norges første Ikea, og samtidig kjedens første utenfor Sverige.

Foto: Ikea

IKEA-brødrene i nøkkelroller

Kamprad etterlater seg tre sønner og en datter.

De tre sønnene, Mathias, Peter og Jonas, har hatt ulike nøkkelroller i Ikea-konsernet. Sønnen Mathias Kamprad (1969-) tiltrådte som styreleder i Inter Ikea Group i 2013.

Ingvar Kamprad skal allerede på 70-tallet ha begynt å planlegge hvordan Ikea skulle drives videre etter hans død, ifølge boken «Historien om Ikea», skrevet av Bertil Torekull.

I 1976 skrev Kamprad en tekst han kalte «En møbelhandlers testamente», som ikke bare de tre sønnene har fått hver sin kopi av, men også alle de ansatte i selskapet.

For å sikre en langsiktig eierstruktur som kunne operere uavhengig, sørget Kamprad for at Ikea siden 1982 har vært eid av en stiftelse.

Stiftelsen INGKA Foundation i Nederland er eieren, og stiftelsens midler brukes til investeringer i Ikea og til veldedige formål, ifølge selskapet.

MILLIARDINNTEKTER FRA RESTAURANTENE: Ingvar Kamprad fulgt aktivt åpninger av nye varehus. Her under åpningen av Ikea i Haparanda i 2006, hvor han tok en matbit i Ikea-restauranten med de ansatte. Restaurantvirksomheten i Ikea omsatte for milliarder årlig.

Foto: Joachim Lundgren VG

MILEPÆL: Her er Kamprad avbildet foran den første Ikea-butikken i Stockholm. Bildet er fra februar 1989.

Foto: LARS NYBERG AFP

Øvrige kilder: ikea.com, E24, Bloomberg, Dagens Industri, selskapets årsrapport.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ikea

Flere artikler

  1. – Utrolig gründer og entreprenør

  2. Slik bygget Kamprad milliardkonsernet

  3. Slik styres Ikea videre etter Kamprads død

  4. Rekordantall milliardærer i Sverige

  5. Se listen: Dette er Sveriges ti rikeste