Slik skapte den svenske bygdegutten verdens største møbelkjede

Onsdag fyller en av de mest legendariske forretningsmennene i moderne tid, den svenske Ikea-gründeren Ingvar Kamprad, anselige 90 år. Se bildene fra hans bemerkelsesverdige liv.

UNG OG LOVENDE: Gutten til venstre på bildet er en svært ung Ingvar Kamprad. Han skulle senere bli en av verdens fremste forretningsmenn og grunnlegger av verdens største møbelvarekjede.

Ikea
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Ingvar Kamprads fødselsdag er en hendelse som markeres fra Borneo til Bonn.

Årsaken til at jubileet vekker oppmerksomhet verden over skyldes ikke minst den globale suksessen han har hatt med sine flatpakkede møbler – Ikea-katalogen skal være den mest trykkede boken i verden, foran Bibelen – men også den smått ikoniske statusen som har fulgt en bedriftslederstil utenom det vanlige.

Kamprad er kjent for sin svært sparsommelige livsstil og har vært i søkelyset i forbindelse med en noe kontroversiell fortid, men hylles i dag som en inspirator og entreprenør uten sidestykke.

Det hele startet i Agunnaryd i Kronobergs län i Småland i Sverige, tettstedet A-en i Ikea er hentet fra. I-en og K-en er gründerens initialer. E-en står for Elmtaryd, gården der han ble født.

– Evig takknemlige

Ifølge historien viser Kamprad allerede her, i meget ung alder, forretningsteft gjennom handel med fyrstikker. Deretter ekspanderer han til blomsterfrø, gratulasjonskort, juletrepynt og skrivesaker.

Det er også i dette landskapet det første Ikea-varehuset dukker opp. I årene etter stiftelsen i 1943 driver Kamprad postordrehandel, men ti år senere åpner et fysisk «showroom» dørene i tettstedet Älmhult.

Få år senere er det duket for det første utsalget.

PAKKER: Ikea revolusjonerte på mange måter sin bransje med nye pakkeløsninger. Det hele skal ha startet med et trebent bord. Her er Ingvar Kamprad avbildet i 1965.

Ikea

MØBELKONGEN: Kamprad avbildet i 1965.

Ikea

Dette skal vise seg å være en merkedag ikke bare for Ikea, men for hele kommunen Älmhult, som i dag huser både kjedens hovedkontor og Kamprads bopel.

– Det er klart at Ingvar Kamprad og Ikea er kjempeviktige for Älmholt kommune, sier kommunalråd Ingemar Almkvist til E24.

Han forteller at rundt 4.500 av de 16.000 innbyggerne i kommunen jobber for nettopp Ikea, og at Ikea og dets datterselskaper står for omtrent halvparten av jobbene i kommunen. Kjeden tiltrekker seg både kompetanse og besøkende.

VOKSER: Dette bildet skal vise Ingvar Kamprad (til høyre) ved åpningen av Ikea Kungens Kurva i 1965, kjedens andre varehus etter Älmhult.

Wikimedia Commons

– Vi er evig takknemlige for at vi har selskapet her, sier Almkvist.

– Er det mulig å tenke seg hvor dere hadde vært i dag, dersom det ikke var for Ikea?

– Det kan hende at noen andre hadde etablert seg her, men vi hadde kanskje vært 12.000 innbyggere istedenfor 16.000. I tillegg hadde vi kanskje vært en kommune som hele tiden hadde minsket i befolkning, istedenfor å øke i antall hvert år. Og det er betydelig enklere å være politiker i en kommune med tilvekst, sier kommunalråden.

Les også

Flyktningkrisen gjør at Ikea blir utsolgt for varer

Blant verdens rikeste

Det er også på 1950-tallet at de flate pakkene blir utviklet, og i tiårene som følger tar Ikea-konseptet form. Kjente merkevarer som Billy og Klippan utvikles, og Ikea inntar flere land.

Første skritt ut i den store verden tas på Nesbru utenfor Oslo.

INTERNASJONALT GJENNOMBRUDD: Varehuset på Nesbru utenfor Oslo var Norges første Ikea, og samtidig kjedens første utenfor Sverige.

Ikea

BYTTET NAVN: Bildet viser innsiden av den første norske Ikea-butikken. Denne var lokalisert på Hotel Bellevue, og het da Norsk Møbel-Ikea – for ikke å bli en del av den klassiske rivaliseringen mellom Norge og Sverige. I 1975 ble navnet skiftet til Ikea, og virksomheten flyttet inn i forløperen til dagens varehus på Slependen.

SUKSESS: Billy-hyllen er blant de mest kjente Ikea-produktene.

Ikea

Resten er egentlig historie. Frem til pensjonering fra vervet som styreleder i 2013 tok Kamprad Ikea til nye markeder verden over, fra USA i vest til Japan i øst.

Samtidig ble han svært rik.

På et tidspunkt – før det ble kjent at eierskapet til Ikea lå i en stiftelse, og før han overlot tømmene til sønnen – var Kamprad regnet blant de aller rikeste i verden. Så sent som i 2010 var han og familien nummer elleve på Forbes årlige milliardærrangering.

Det var kanskje derfor det vakte slik oppsikt at svensken etter sigende kun kjøpte brukte klær, fløy på økonomiklasse, ba de ansatte skrive på begge sider av ark og kjørte rundt i en tilårskommen Volvo.

Brokete fortid

Historien om Ikea-gründeren er ikke utelukkende en solskinnshistorie.

Han har fått kritikk for at aspekter ved livet ikke er i tråd med bilde av den sparsommelige av Kamprad, og for utflagging av både produksjon og egen formue.

MILEPÆL: Her er Kamprad avbildet foran den første Ikea-butikken i Stockholm. Bildet er fra februar 1989.

Lars Nyberg Afp

I tillegg kan deler av Kamprads personlige historie beskrives som broket. Han har tidligere innrømmet at han slet med alkoholisme i ung alder, og flere ganger har Kamprads kontakt med den svenske nazibevegelsen på 1940-tallet blitt trukket frem.

Ifølge The Guardian anser 90-åringen det sistnevnte som sin største feil noensinne.

– Når det ikke er reportere tilstede, snakker han aldri om sine problemer. I media bruker han sine personlige problemer som et røykteppe, for eksempel sine problemer med alkohol. Det svenske folket, som beundrer hans suksess, har alltid tilgitt ham fordi han ikke har arrogansen til andre toppledere. Han er alltid angrende og reservert, hvilket hjelper mye, har tidligere Ikea-direktør Johan Stenebo sagt til Business Insider.

VERDEN OVER: Ikea har i dag 328 butikker i 28 land (august 2015). Her ivrige shoppere i en butikk utenfor Casablanca i Marokko. Ikea omsatte i 2015 for 31,9 milliarder euro globalt.

Abdeljalil Bounhar Ap
Les også

IKEA-sjefens fire bud for å lykkes i forretningsbransjen

– Blir stolt

Først og fremst er det imidlertid Kamprads bravader som selskapsbygger som vil bli stående i historien.

I anledning fødselsdagen har Svenska Dagbladet samlet inn gratulasjoner, og her spares det ikke på godordene. Styreleder Leif Johansson i Ericsson og Astra Zeneca sier det på følgende måte:

– Ikea er et av Sveriges sterkeste varemerker. Jeg blir stolt når jeg rundt om i verden ser et Ikea-varehus. Bokhyllen Billy og svenske kjøttboller har blitt en del av Sveriges internasjonale sjel.

Øvrige kilder: ikea.com, Wikipedia, selskapets årsrapport

POPULÆRT: For mange er Ikea synonymt med «köttbullar». Kjeden omsatte i fjor for 1,6 milliarder euro innen servering alene.

Heiko Junge NTB scanpix

ÆRET: Ingvar Kamprad og hans Ikea har betydd svært mye for Älmhult kommune. Han ble i 2014 utnevnt til «hedersmedborgare» i kommunen.

Henrik Palmberg

PÅ FILM: Kamprad er såpass profilert at han figurerer i kulturen. Her fra innspillingen av filmen «Her er Harold», der hovedpersonen forsøker å kidnappe Kamprad.

Tor Erik H. Mathiesen VG
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ikea

Flere artikler

  1. Ingvar Kamprad er død

  2. Slik bygget Kamprad milliardkonsernet

  3. – Utrolig gründer og entreprenør

  4. Ikea-konsernets toppsjef: – For det norske markedet er den svake kronen vår største utfordring

  5. Her er Europas 21 rikeste personer