Q-meieriene-direktør: - Kavlifondet har ikke tjent fem øre på oss

Selv om fjoråret ga nok et fett rekordoverskudd, er Q-meieriene fortsatt dårlig butikk for sin eier Kavli-konsernet.

LANGER UT MOT STATEN: Siden Q-meieriet introduserte nordmenn for den islandske fettfattige og proteinrike yoghurten Skyr i 2009, har selskapet doblet omsetningen. Men direktør Bent Myrdahl i Q-meieriene er ikke fornøyd.

Ole Kristian Strøm
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Q-meierienes hellige ku i butikkhyllene er fortsatt Skyr. Siden Q-meieriet introduserte den islandske fettfattige yoghurten til norske forbrukere i 2009, har begrene vært hovedbidragsyteren til nye rekordoverskudd.

Fjoråret var intet unntak.

Tines største konkurrent økte omsetningen med fem prosent til 1.228 millioner kroner, mot 1.172 millioner kroner i 2012. Driftsresultatet økte med 23 prosent til 75,5 millioner.

Hvis man ser på årsresultatet, har meieriene enda mer å juble for.

Årsresultatet økte nemlig med 25 prosent til 54,8 millioner, mot 44 millioner i 2012.

Sjekk nøkkeltallene til Q-meieriene i E24 Bedrift

Men sjefen jubler ikke..

- Driftsresultatet følger ikke topplinjeveksten. Driftsresultatet er 30-40 millioner dårligere enn vi ønsket, sier direktør i Q-meieriene Bent Myrdahl til E24.

Han sikter til kostnadene Kavlifondet har hatt med å finansiere Tines største konkurrent.

Selv om Q-meieriene leverer det ene rekordoverskuddet etter det andre, dekker ikke det inn pengene som er skutt inn i selskapet for å finansiere veksten.

Les også

Q-Meieriene saksøker Fjordland for plagiat

- Det som ligger bak de tallene er at vi fortsatt har negativ kontantstrøm. Kavlifondet har derfor ikke tjent fem øre på oss, og det er fortsatt et par år igjen før de får igjen for investeringene, sier sjefen i Q-meieriene Bent Myrdahl til E24.

Kavlifondet gikk inn på eiersiden i 1998, og kjøpte seg opp til 100 prosent eierandel i 2000. Hvis Myrdahls spådommer ikke blir gjort til skamme, betyr det at Kavli i 2018 har spyttet inn penger i 18 år uten å oppleve positiv kontantstrøm.

KUNDENE SKYR IKKE UNNA: I løpet av 2014s første halvår har Q-meieriene solgt 6,7 millioner beger med Skyr-yoghurt.

Frode Hansen

- De har vært ekstremt tålmodige. Fra 1998 gikk vi 114 måneder i strekk med tap. På det verste hadde vi 250 millioner i tap, og 250 millioner til investering. Da hadde Kavlifondet eksponert en halv milliard til oss.

«Stalinistisk» konkurransesituasjon

Myrdahl takker Kavlifondet for at Q-meieriene har overlevd i den norske meieribransjen han omtaler som «nesten stalinistisk» på grunn av konkurransevilkårene.

Selv om han venter positiv resultatutvikling de neste årene, ser han flere mørke skyer i horisonten.

Han frykter at rammebetingelsene endrer seg, og setter kjepper i hjulene for reell konkurranse med Tine.

- I 1996 åpnet et samlet Storting får konkurranse i meierisektoren. I 2006 ble vi lovet permanente rammevilkår. Det løftet ønsker vi å få en bekreftelse på, slik at vi kan investere i et 40-års perspektiv innen normalt bedriftsrisiko.

Les også

Nordmenn har aldri vært mer sultne på cottage cheese

Vil saksøke staten i 2018

I fjor mener Myrdahl lovnaden ble brutt. Landbruks- og Matdepartementet vedtok i fjor at Q-meierienes distribusjonstilskudd skulle reduseres fra 60 til 40 øre per liter distribuert vare.

- Vi fikk en nedgang i i distribusjonstilskuddet i fjor som på årsbasis utgjør 20 millioner kroner. I tillegg har vi en konkurransedempende osteavgift på Skyr som utgjør 10 millioner ekstra i avgifter på Skyr i forhold til om den hadde blitt avgiftsbelagt som vanlig yoghurt. Det er tre ganger så mye.

Sammen med Kavlifondet er det varslet søksmål om tapet reduksjonen i distribusjonstilskuddet påfører Q-meieriene de neste fem årene.

- Vi har sendt et varsel til Landbruksdepartementet om mulig erstatningssøksmål. Det henger sammen med at vi ikke kan gå til søksmål før vi har lidd et tap. Vi vet ikke hva som kan skje innen neste femårsperiode.

Investerer 75 mill. på Jæren

Det hjelper også lite på framtidstroen at Tine og Tine-eide Fjordland har satt i gang storsatsing på Skyr-lignende produkter.

Nylig vedtok Tine å investere totalt 385 millioner i utbygginger på Frya i Gudbrandsdalen.

Pengene skal blant annet gå til produksjon av filtrert yoghurt, og ny teknologi som gjør det mulig å lage produkter som er proteinrike, men fattige på fett og sukker.

Q-meieriene har 75 millioner kroner som skal investeres i meieriet på Jæren.

- Vi har et etterslep i investeringer som må tas nå. Vi kommer til å bygge ut til en hel Skyr-fabrikk. Vi investerer en femtedel av Tine, sett i den sammenheng ser vi må ha mer robuste rammevilkår for å stå imot det presset, sier Myrdahl.

Saksøker Tine-eide Fjordland

Han følger Tine-satsingen med argusøyne. Da Tine-eide Fjordland lanserte yoghurten Yoplait Double 0 % 1. mai med nytt beger, reagerte Q-Meieriene sporenstreks med å rette søksmål mot Fjordland for plagiat. Rettssaken starter til uken.

- Vi tar det til retten. Vi brukte ekstremt mye krefter på å finne frem til et beger som ikke fantes i markedet. Derfor har vi vært veldig nøye med å følge med på om noen tok dette begeret.

Av et årsresultat på 54 millioner styrkes egenkapitalen med 37,5 millioner kroner. Nå teller egenkapitalen 198 millioner kroner.

Det ser ut til at den magre Skyr-yoghurten kommer til å fete opp bunnlinjen for sjette året på rad.

I løpet av årets seks første måneder ble det solgt 6,7 millioner begere. Det utgjør en salgsøkning på 12 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Les også:


Fetere kvartal for Tine
I 2007 skulle de legges ned. Nå tjener de penger på forskningen
Melk billigere enn flaskevann
Norgesgruppen: - Vi vil ha over 40 prosent av markedet
Fetere tider for Tine

Her kan du lese mer om

 1. E24
 2. Q-Meieriene AS

Flere artikler

 1. Q-Meieriene saksøker Fjordland for plagiat

 2. Q-meieriene tapte dobbeltgjenger-strid: 
  - Vi legger oss ikke så lett nedpå

 3. Flytter yoghurt-produksjonen ut av Norge

 4. Annonsørinnhold

 5. Q-Meieriene anklager Tine for kopiering: – Her ser vi et mønster

 6. – 30 prosent markedsandel er realistisk