Virke-direktøren: – Politikerne må bestemme seg for hva de vil med handelsnæringen

Administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke mener politikerne glemmer Norges største private sysselsetter i klimaregnskapet.

TALTE PÅ HANDELSKONFERANSEN: Onsdag denne uken holdt Virke sin årlige Handelskonferanse. Virkes administrerende direktør, Vibeke Hammer Madsen, ønsket velkommen.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

– Skal myndighetene klare å nå de ambisiøse klimamålene, må de slutte bare å snakke om industrien, shipping og samferdsel. De må ta med handelen også, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke til E24.

Madsen påpeker at handelsnæringen er Norges største private sysselsetter.

Mer enn 370.000 er sysselsatt i næringen og norsk handel bidrar til ni prosent av den totale verdiskapingen i Fastlands-Norge, ifølge Handelsrapporten 2016–2017.

Madsen tror imidlertid at det at handelen «alltid har vært der» gjør at det er lett for regjeringen å glemme næringen i det politiske regnskapet.

Men i en tid hvor det stadig snakkes om omstilling, så må politikerne bestemme seg for hva de vil med sektoren, mener hun.

Én ting er teknologien som stadig er i utvikling. Samtidig kommer det såkalte «grønne skiftet». Disse to går hånd i hånd, mener Madsen.

– I handelen kan vi både påvirke produsentene til å stille krav om hvordan ting skal produseres og samtidig utdanne de som arbeider innenfor handelen til å påvirke forbrukeren til å handle riktig og mer miljøbevisst. Dette er enormt kraftfullt og gjør at vi kanskje enda raskere kan nå klimamålene. Men uten å ha med seg handelen i det politiske regnskapet, tror ikke jeg at vi kommer til å nå dem, sier hun.

Les også

SSB-direktøren advarer: Omstilling på feil spor

Etterlyser melding om næringen

Madsen synes regjeringen nå burde komme opp med en melding om hva de vil med handelsnæringen.

– Omstillingen skjer nå så raskt, og jeg er overbevist om at vi får enda bedre resultater hvis også regjeringen og alle våre politikere i sine partiprogrammer slår fast hva de vil med denne store sektoren. Vi har meldinger om industrien, og til og med om kongekrabben, men meldinger om varehandelen, det har vi ikke.

– Beslutninger som tas som angår varehandelen er ofte forbrukerpopulistiske, uten at man egentlig ser på hva som blir konsekvensene for næringen. Det vi trenger nå er gode forutsigbare rammebetingelser, forenkling av lover og regler, og et godt skatte- og avgiftssystem. Det skal lønne seg å drive, fortsetter hun.

– Omstiller seg litt hver dag

Madsen mener de som driver i handelsnæringen er vant til å omstille seg.

– De omstiller seg egentlig litt hver dag. Vi har gjort en undersøkelse og spurt 500 toppledere og de står klare for omstilling. Men fordi det går så raskt nå, og fordi teknologien endrer seg så raskt, er det sånn at det de lærer seg en dag må de lære seg på nytt igjen.

Arbeidsplasser endres og teknologi og robotisering gjør at enkelte jobber forsvinner, påpeker hun.

– Men denne utviklingen vil også bety nye jobber og nye muligheter. I fremtiden vil det ikke handle om å selge bare et produkt. Forbrukerne kommer til å etterspørre mer kunnskap om produktene de vurderer å kjøpe, og denne kunnskapen må være tilgjengelig.

Utviklingen er dermed ikke at ansatte i faghandelen forsvinner, mener hun. Tvert om så er tendensen at netthandelsvirksomheter begynner å åpne fysiske showrooms, hvor de skal møte kundene og bygge relasjoner, forteller Madsen.

– De som skal jobbe der må ha en mye større kunnskap om hva forbrukeren ønsker og samtidig kunne mer om produktet, hvordan det er skapt – og her kommer miljø- og klimaspørsmålene inn i bildet.

Nye jobber med nytt innhold vil bli skapt, men det forutsetter også mer kunnskap om teknologi blant dem som skal jobbe i handelsnæringen:

– Denne kunnskapen trenger handelen . Vi ser at flere virksomheter allerede er i gang med mer utdanning innen teknologi på kjedeskolene sine, men i tillegg trenger vi at utdanningsmyndighetene girer om utdanningen og forstår hva varehandelen kommer til å trenge fremover. Frem til det skjer vil vi fortsette å se at handelen selv kommer til å utdanne sine folk på arbeidsplassen hver eneste dag.

Les også

Åpner ny butikk – mottok 1.225 søknader

– Aldri vært så mange søkere

Utsagn som «er du ikke flink nok, blir du sittende i kassen på en butikk», er for mange ikke helt ukjent. Madsen påpeker at til tross for at mange snakker ned næringen som arbeidsplass, så har det aldri vært så mange søkere til stillinger innenfor varehandelen som nå.

– Mye av grunnen til det er fordi handelen selv tar vare på medarbeiderne og at det er kort avstand mellom leder og medarbeider. Det er veldig gode arbeidsforhold på de fleste steder og for mange er handelen døråpneren inn i arbeidslivet, sier hun.

– Samtidig kommer konkurransen til å bli enda tøffere. Man må være villig til å være med på omstillingen og stadig tilegne seg ny kunnskap, avslutter Virke-direktøren.

Les også

Kitch'n vinner Handelsprisen 2016

Les også

SSB-direktøren advarer: Omstilling på feil spor

Les også

Opera-gründeren: Norge kunne hatt en liten Google

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Virke
 2. Arbeidsliv
 3. Politikk
 4. Teknologi
 5. Klima

Flere artikler

 1. Tobias (32) er mentor for Vibeke (60)

 2. Går av som Virke-sjef

 3. Ber regjeringen ta frem sparekniven: – Her kan du kutte, Siv!

 4. Undersøkelse: Fire av ti skal ansette sommervikarer

 5. Virke-sjefen slår alarm om ungdomsledighet: – Jeg blir fortvilet