- Vi kan ikke bare fortsette å løpe rundt og si at vi har et problem

Med temaet «Læringslivet» håper NHO-sjef Kristin Skogen Lund å røske opp i den tradisjonelle utdanningsdebatten.

HAR PLANEN KLAR: Administrende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund møtte for noen dager siden Amund Ringdal (18 år) som er lærling i betongfaget ved NCC Constructions på Lysaker.
Publisert: Publisert:

Når NHO inviterer til den 25. årskonferansen sin i Operaen i Oslo onsdag, skifter de tema fra energi og verdiskapning til utdanning og kunnskap.

Med temaet «læringslivet» mener NHO-sjef Kristin Skogen Lund at de har funnet frem til fellesnevneren som preger mange av debattene om Norges fremtid.

- Når vi ser på en del av de temaene vi har tatt opp tidligere, så er kunnskap en slags universalnøkkel. Det er svaret på veldig mange av utfordringene Norge står overfor, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO.

Skogen Lund og den relativt ferske NHO-presidenten Tore Ulstein er vertskap for de over 1.000 næringslivstoppene, politikerne og samfunnsaktørene som inntar Operaen i Bjørvika.

Fire tiltak

Med valget av tema ønsker NHO at samfunnet, politikerne og næringslivet klarer å gå fra ord til handling for å løfte kunnskapen i det norske samfunnet.

For mens Norge er på tredjeplass når det gjelder pengebruk på utdanning blant OECD-landene, er vi på gjennomsnittsnivå når det gjelder resultater. Derfor har NHO kommet med fire forslag de mener må til:

  • At gode lærere skal belønnes.
  • En tidlig innsats, gjennom at femåringer skal starte med en obligatorisk og gratis opplæring gjennom lek allerede fra barnehagen.
  • En tredje vei i videregående, slik at 16-åringer kan gå veien rett inn i arbeidslivet og skaffe seg et fagbrev eller lignende.
  • At tilbudet innen høyere utdanning dimensjoneres bedre. NHO mener at veksten i antallet studieretninger i Norge de siste 14 årene (fra 795 til 2.164) er altfor høyt.

- Håper dere i NHO på en slags Reform 2014, 20 år etter skolereformen fra 1994?

- Jeg vet ikke om det må være en reform som sådan, men at vi setter et fokus og at vi gjør noe. Vi kan ikke bare fortsette å løpe rundt å si at vi har et problem. Vi foreslår å begynne allerede i barnehagen. En annen ting er å sette inn de aller dyktigste lærerne i barneskolen, slik de gjør i Finland, sier Skogen Lund.

- Hva håper du medlemmene dine får ut av denne dagen?

- Jeg håper at vi på onsdag får til å sette fokus på en viktig problemstilling, få til de gode debattene og forhåpentligvis omsette en del av de mange gode intensjonene i tiltak, sier Skogen Lund, for hun fortsetter:

- Jeg har ikke møtt en politiker som ikke er for et godt kunnskapssamfunn og bedre utdanning, det er alle enig i, men vi ser at alle de gode intensjonene og tiltakene ikke har fungert etter hensikten. Da må vi begynne å gjøre noe annerledes.

Les også

NHO: For mange studietilbud i Norge

Skogen Lund sier at hun har fått mange gode tilbakemeldinger på årets tema fra medlemmene.

- Mange ser mange av de signalene og anerkjenner at vi må vinne kunnskapsracet og hvor viktig det er for Norges fremtidige velferd og suksess.

- Mange kjenner igjen faresignalene

I forhåndsmaterialet til årets konferanse peker NHO på at selv om skoleresultatene i Norge er for dårlige, så er kunnskapsnivået blant voksne godt.

Men selv om den voksne lærer mye gjennom bedriftene og kollegaene, så mener NHO at denne statusen kan stå for fall hvis de unge ikke lærer mer på skolen.

- Er det slik at medlemmene deres melder at de som rekrutteres inn har et dårligere kunnskapsnivå enn tidligere?

- Det blir alt for generelt. Det er mange dyktige og kompetente mennesker der ute og mange bedrifter plukker fra øverste hylle og har det sånn sett utmerket når det gjelder kompetansetilgangen. Poenget er at mange av bedriftene kjenner igjen faresignalene som vi peker på.

- Så årets tema handler mer om Norges fremtidsutsikter enn at man har et konkret problem allerede i dag?

- Jeg tror blant annet norske bedrifter merker mangelen på gode norske fagarbeidere for å gi ett eksempel hvor det merkes.

Du kan følge NHOs årskonferanse løpende på E24 gjennom hele onsdagen.

Les også:

Varsku fra næringslivet til Skole-NorgeNHO-skatteforslag møter sterk motstandNHO: – Solberg treffer nerve i arbeidslivet

Publisert: