SKANNER DU SELV? Stadig flere butikker tilbyr selvbetjente kasser. Snart kan du også skanne varene på vei gjennom butikken.

Fredrik Hagen / NTB scanpix

Boikotte selvbetjente kasser? Du redder ingen jobber med det

UKESLUTT: Forandring er alltid skummelt. Men vi har bare sett starten på digitalisering av handleturen. Og godt er det.

 • Gard L. Michalsen
  Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

– Da er det bare å boikotte Coop, skriver en av mange lesere i kommentarfeltet. 

E24 meldte i romjulen fra en av samvirkelagets butikker på Haugenstua i Oslo, hvor ny teknologi testes ut. 

Mange av oss har testet selvbetjente kasser. Der kan du som oftest betale med mobilen. Snart kan du skanne varene rett i appen – og droppe hele kassen.

Les også

Coop frykter at de vil miste butikklokaler til Norgesgruppen

MEN ALT VAR bedre før, skal vi tro noen av reaksjonene. I kommentarfelt og sosiale medier, med kjedebrev og aksjoner mot selvbetjente kasser. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson var blant dem som reagerte. 

Ja, man skulle tro dette var første gang verden forandret seg. 

Med ett har mange glemt gamle dager. Selvbetjente kasser er bare en naturlig videreføring av utviklingen. 

Det er ikke mange tiår siden det var manuelle prislapper på alle matvarer. Betjente kasser uten strekkodeleser. Betaling med kontanter. For ikke å snakke om sjekkheftet, som de fleste for lengst har glemt. 

For verden går fremover. Og det tror jeg de fleste synes er bra. 

HVA MED ARBEIDSPLASSENE, er et argument som går igjen. 

Som om betjeningen bak kassen er de eneste på jobb i butikken. Hvis du teller etter, ser du kanskje flere mellom hyllene og på vei til lageret. Og besøker du selvbetjente kasser står det ofte en hyggelig ansatt klar til å hjelpe deg. 

Selvsagt kan det bli færre folk på jobb samtidig. Men den effekten kan også tas ut i lengre åpningstider. Eller sikre fremtiden til ulønnsomme butikker, skal vi tro Coop. 

Og skulle det bli noen ansatte til overs: Er det noe dette landet ikke mangler de neste tiårene, så er det oppgaver som må løses. Helse, omsorg, bygg og anlegg er bare noen av bransjene som trenger folk. 

Ulønnsomme og ineffektive arbeidsplasser er det siste samfunnet trenger. 

FOR UANSETT OM det gjelder nærbutikken på bygda eller supermarkedet i byen: Dagligvarebransjen er presset fra alle kanter. Marginene er sjelden høye. Den lokale kjøpmannen må selge med tap for at kjeden skal vinne priskrigen. 

En krig med ulike vilkår, skal vi tro Konkurransetilsynets foreløpige funn om innkjøpspriser. Slik kan de store bli større, og kampen for å overleve enda hardere. 

INTERNASJONALE TRENDER KOMMER også mot Norge. I USA handler stadig flere stadig mer fra de stadig større globale aktørene. Amazon er blitt verdens største kjøpesenter, og sender dagligvarene rett hjem på døren. 

Her hjemme er Kolonial den aktøren som så langt har klart seg best på hjemlevering. De tjener ikke penger, men det hander fortsatt om å bygge volum. 

Og hvis noen først kjører hjem til deg, kan se selvsagt ta med mer. Som verktøy og batterier fra Clas Ohlson. 

JA, AT DET begynte med matvarer er kanskje bare tilfeldig. For dette handler kanskje aller mest om distribusjon. Som er den nye oljen, hvis vi skulle brukt slike klisjeer. 

Dessuten kan nye spillere utfordre de etablerte på deres hjemmebane. Som når Amazon etablerer fysiske butikker, uten arven og det høye kostnadsnivået. Hvor teknologien automatisk registrerer varene du plukker med deg. På vei ut døren har du betalt. 

Kanskje blir det Kolonial som lager den første slike butikken i Norge?

DE ETABLERTE KJEDENE prøver så godt de kan å møte alle disse utfordringene. Forsøket på å effektivisere handleturen er bare ett av mange viktige skritt i denne retningen.

Heldigvis for butikkene blir trusler om boikott som oftest bare ord.

JEG ER STRENGT tatt mer bekymret for dem som ikke har selvbetjente kasser. For dem som av en eller annen grunn står igjen på perrongen. Konsekvensen av den strategien kan vise seg langt mer dramatisk.

Vi har lagt bak oss et 2019 med mange konkurser innen handel. Det er liten grunn til å tro at det blir noe lettere fremover.

Og butikkene som tviholder på det høyeste kostnadsnivået, vil trolig slite mest.

Les også

Coop frykter at de vil miste butikklokaler til Norgesgruppen

Les også

Varehandelsekspert: – Vi går inn i 2020 med stor usikkerhet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coop
 2. Digitalisering
 3. Dagligvarebransjen
 4. Handel
 5. Kjøpesenter
 6. Kommentar

Flere artikler