Hotell opplever strøm av høstbestillinger: – Det eneste lyspunktet vi har nå

Losby gods i Lørenskog har i likhet med svært mange andre hoteller måttet stenge dørene og permittere ansatte. Nå opplever de en helt uvanlig booking-periode.

Hos Losby gods strømmer høst-bestillingene inn midt i coronakaoset.

Marcus Brattlie/Losby gods
 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

– Dette er det eneste lysglimtet vi har akkurat nå, det gir oss masse energi. Vi er så glade i arbeidsplassen vår og savner hverandre allerede.

Det sier hotelldirektør Heidi Elisabeth Fjellheim på Losby gods i Lørenskog. Godset, som er 170 år gammelt, har 70 hotellrom og driver med konferanser og selskaper. De har i likhet med mange andre hoteller stengt dørene og permittert ansatte som følge av coronavirusutbruddet.

Les på E24+

Slik har et tiår med lave renter skapt et gjeldsberg i risikable selskaper

– Nesten magisk

Fjellheim forteller at det forrige uke så mørkt ut – hotellet forberedte seg på å ta imot en strøm av avbestillinger.

Men så skjedde det noe.

– Nesten alle som avbestiller vil flytte arrangementene til høsten. I tillegg strømmer det inn med nye bestillinger. Nå ligger det an til at vi får solgt over 1.000 romdøgn på høsten – for oss er det enormt mye å selge på kort tid, sier Fjellheim.

I tillegg booker mange jobbarrangementer, og konfirmasjoner og bryllup til høsten. Fjellheim roser kundene for å flytte arrangementer fremfor å avlyse.

– Det er gull verdt. Vi kommer til å trenge hjelp i en periode nå, når vi ikke har noen inntekt. Det blir en tøff periode, men det hjelper når vi må skaffe likviditet fremover at vi kan legge på bordet at vi har aktivitet når vi kan åpne igjen, sier hotelldirektøren.

Les også

Christian Ringnes frykter massekonkurser – ber regjeringen gjøre som danskene

Hotelldirektør Heidi Elisabeth Fjellheim (til venstre) og bookingsjef Ellen Walter Teigen gleder seg til hotellet kan åpne igjen, og de ansatte kan komme tilbake.

Losby gods

– Å se denne økningen i bookinger er nesten magisk. Den optimismen trenger alle, også de som booker. Nå har vi alle bestemt oss for at vår og forsommer er avlyst, da ser vi fremover. Så er det klart ingen vet sikkert når denne krisen er over, men vi lukker øynene og drømmer om august eller september, sier Fjellheim.

Helt stille fra utlandet

Losby gods er del av medlemsorganisasjonen De Historiske, som samler nettopp historiske hoteller. De aller fleste av de 94 medlemmene i organisasjonen er enkeltstående hoteller.

– Det er klart situasjonen er utfordrende for alle aktører i reiselivsbransjen, men våre medlemmer har ikke store reserver eller rike eiere i ryggen som kan spytte inn penger. På den måten er de ekstra sårbare, sier direktør Nils Henrik Geitle i De Historiske.

Han forteller at bestillingene fra utlandet har stoppet helt opp, men at det norske markedet så vidt har begynt å røre på seg igjen – selv om mange ikke har sett samme bestillingsstrøm som Losby gods.

– Medlemmene våre har begynt å få inn litt bestillinger for sommeren og en del til høsten. Det er til og med en del brylluper som blir booket, så det sier meg at folk er optimister. Men generelt er markedet fortsatt avventende, sier Geitle.

Geitle merker seg også at kundene er forståelsesfulle.

– Vi har fått mange støtteerklæringer i denne tiden, og mange sier at de gleder seg til å reise rundt i Norge igjen. Kanskje vi kan få en slags ketchupeffekt når dette er over, fordi folk vil bruke sitt eget land. Vi ser jo at mange vil støtte norsk kultur, norske restauranter og hoteller, sier han.

Les i Dine Penger (+):

Slik bør du manøvrere i boligmarkedet nåDen store coronaguiden for småbedrifterPermitteres du? Her er den store guiden
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Hotell
 3. Reiseliv
 4. Coronaviruset
 5. Permittering

Flere artikler

 1. Konferansehotell ser mørkt på høsten: – Det kommer avlysninger hver dag

 2. Hotellet kan få tidenes sommer: Hadde belegg på 86 prosent i juni

 3. Reiselivsnæringen om arrangementsbegrensninger: – Et dødsstøt

 4. Betalt innhold

  Hotelldirektør i e-post: «Vi stenger hotellet» (...) «Når gjester ringer inn og spør, så sier vi at vi har tenkt å forsøke å holde åpent»

 5. Hun står midt i krisen: – Må finne ut av hvem som kan avses