Viking Cruises stopper all aktivitet frem til 1.mai

Rederiet stopper all aktivitet frem til 1.mai som følge av spredningen av coronaviruset.

Jørgen Braastad, VG
  • Amalie Frøystad Nærø
  • Sindre Hopland
Publisert:

Det opplyser reder Torstein Hagen i en videomelding torsdag.

– Å drifte et reiseselskap i dag fører med seg for høy risiko for sykdomskarantene, og dermed ødelegge opplevelsen for våre gjester, sier styreleder og eier Torstein Hagen.

Viking Cruises har blant annet skipet «Viking Sky» som havarerte utenfor Hustadvika i mars i fjor. Ifølge Kapital er Torstein Hagen Norges nest rikeste mann, med en formue på 60 milliarder i 2019.

Hagen opplyser nå om at alle som har bestilt tur frem til 1.mai enten kan få pengene refundert, eller bestille ny tur med Viking med rabatt på et senere tidspunkt.

Bergen avviser cruiseturister

Så lenge et cruiseskip ligger til kai er det kommunen som har ansvaret for å håndtere et eventuelt smitteutbrudd om bord.

Onsdag ettermiddag opplyste Bergen kommune at ingen cruiseturister får komme i land.

– Dette gjør vi som et av mange tiltak for å både begrense trengsel i byen, for å redusere mulighet for coronasmitte, og for at gjester som kommer, ikke skal risikere å bli smittet ved et besøk hos oss, sa kommunaldirektør Robert Rastad.

Cruisepassasjerene som kommer til byen må dermed holde seg om bord i skipet.

Cruiseselskapene er blant de som er svært hardt rammet av coronaviruset. Tidligere denne uken gikk amerikanske myndigheter ut og frarådet cruisereiser for å unngå potensielle smitteutbrudd. Samtidig har India avvist samtlige utenlandske cruiseskip frem til 31.mars.

Flere smitteutbrudd

I februar ble cruiseskipet «Diamond Princess» satt i karantene i to uker utenfor Japan, etter at det ble påvist smitte blant flere av passasjerene.

3.700 mennesker ble beordret til å holde seg om bord i skipet.

I løpet av karantenetiden ble totalt 705 mennesker smittet om bord i skipet, og seks av dem er døde. Skipet er eid av cruisekonsernet Carnival, et av verdens største cruiseselskaper.

Det samme selskapet eier også skipet «Grand Princess» som forrige uke ble nektet å legge til kai i California, etter at det ble påvist smitte hos flere passasjerer.

Slo alarm

Forrige uke slo Haugesund kommune full alarm da to passasjerer om bord i cruiseskipet «Aida Aura» meldte fra om coronasymptomer.

Alle de 1.200 passasjerene om bord ble satt i karantene i et døgn, og nektet å gå i land, før prøvene viste seg å være negative.

I etterkant var kommunen tydelige på at et annet utfall ville blitt en «massiv utfordring».

– Jeg tror det ville blitt krevende. Derfor er det viktig at cruiseskipene er nøye med pasientsikkerheten om bord slik at det ikke skjer. Det er vi helt avhengige av, for ingen norske kommuner er forberedt på å ta imot 2.000 syke, sa kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen til E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Viking Cruises
  2. Cruise

Flere artikler

  1. USA fraråder cruisereiser

  2. Negativt prøveresultat for cruisepassasjerer i Haugesund

  3. Cruiseskip til kai i Haugesund med corona-mistanke

  4. Annonsørinnhold

  5. Kundene flykter fra cruise-byråene: – Vi trenger folk til å ta imot avbestillinger også

  6. Nytt cruiseskip rammet av coronavirus