Wework flytter inn hos Christian Ringnes

Det globale kontorutleieselskapet Wework har fått sine første kontorer i Norge, på Tjuvholmen i Oslo.

ÅPNER: Weworks lokaler er som regel moderne innredet, og på en måte slik at det ser mer ut som en kafé eller et hjem, mer enn et kontor. Her samles folk fra ulike selskaper under samme tak. Bildet er hentet fra et annet Wework-kontor, og ikke det som åpner i Oslo.
Publisert:

Det siste året har E24 skrevet flere saker om hvordan fleksible kontorer og såkalte coworking-kontorer har bredt seg utover landet, og spesielt i Oslo.

Et av verdens mest kjente selskaper i dette segmentet, Wework, etablerte seg i Norge i juli 2018, og har siden vært på utkikk etter et sted stort nok til å romme hundrevis av leietagere.

Utfordringen ifølge Wework har vært å finne et sted som er stort nok.

Nå er første lokasjon klar, og selskapet flytter inn i Eiendomsspar sine lokaler på Tjuvholmen Allé 1-5, eid av investor Christian Ringnes. Kontoret åpner i desember.

Kontoret er listet på Weworks nettside, og er i underkant av 2.700 kvadratmeter stort.

Ifølge en pressemelding fra selskapet skal Wework også åpne et kontor nummer to eid av DNB Næringsmegling på Aker Brygge første kvartal neste år. Dette kontoret er 4.200 kvadratmeter stort.

Partene ønsker ikke å gå ut med lengden eller verdien på kontrakten.

Les også

Varsler kraftig coworking-vekst: 8 av 10 skal utvide det neste året

Norsk Norden-sjef

Wework har flere ganger uttalt at deres største konkurrent er «vanlige kontorer».

Kontorselskapet bruker store summer på å designe kontorene sine, ofte basert på data innhentet fra de over 120 byene hvor Wework finnes.

Henrik Taubøll leder Wework i Norden, Nederland og Baltikum sammen med Salman Saeed.

De siste årene har selskapet hentet milliardinvesteringer fra Softbanks Vision Fund og ble sist verdsatt til 47 milliarder dollar, i forbindelse med at selskapet ønsker å gå på børs.

Til å lede Weworks satsing i Norden, Baltikum og Nederland har man ansatt nordmennene Henrik Taubøll og Salman Saeed.

Saeed kommer fra Bonum Utvikling, og var en av E24s ledertalenter tilbake i 2017. Taubøll kommer fra advokatfirmaet BA-HR.

– Samtidig som vi fortsetter veksten, er vi opptatt av å jobbe tettere med gårdeiere for å skape arenaer der virksomheter av alle størrelser kan lykkes. Vi er derfor meget tilfredse med å ha funnet sammen med DNB og Eiendomsspar, sier Saeed i en melding.

De siste dagene har Norden-sjefene åpnet Wework-kontorer i Stockholm og Amsterdam.

Den amerikanske kontorgiganten som ble startet i 2010 har på verdensbasis over 466.000 medlemmer fordelt på 695 etablerte og planlagte lokasjoner.

Kan bli en god eller en dårlig avtale

Eiendomsspar har inngått det de kaller en langsiktig avtale med Wework, og viseadministrerende direktør, Sigurd Stray, er svært fornøyd med å få den amerikanske giganten inn i sitt bygg.

– Det blir veldig spennende, og jeg vil si det er mer et partnerskap enn en normal avtale, ved at begge parter tar risiko både på oppside og på nedside, sier Stray og legger til:

– Dermed kan avtalen bli bedre eller dårligere, alt ettersom hvor godt de lykkes.

Han sier de har snakket med Wework i 8-9 måneder.

Han påpeker at de ønsker å lære av Wework slik at Eiendomsspar kan tilby enda bedre tjenester til sine andre leietagere rundt omkring i Norge.

Les på E24+

Spår fondsforvalterens død – tilbyr investeringer «fri for Trump»

I overkant av en femtedel av Eiendomsspars portefølje består av kontorlokaler.

– De er jo svært flinke på å legge til rette for sine leietagere, sier Stray.

– Blir dette standarden fremover når det kommer til kontorløsninger?

– Vi tror hovedsakelig dette blir et fint supplement til det tilbudet som allerede finnes.

Stray påpeker at selv om tilbudet er dyrere enn normale kontorer, gir kortere leiekontrakter gjennom en aktør som Wework større fleksibilitet, og kan være spesielt bra for selskaper som ser for seg en oppskalering i fremtiden, men som ikke vil sitte med store tomme lokaler.

Mange konkurrenter

Ettersom Wework har brukt litt tid på å etablere seg i Norge, har noen av de tradisjonelle kontorselskapene fått godt fotfeste i landet.

Børsnoterte IWG Group, tidligere Regus er en av Weworks argeste konkurrenter, driver en kraftig ekspansjon i Norge gjennom Spaces-konseptet.

På få år har IWG Group utvidet Spaces-konseptet fra ett til planer om totalt syv kontorer i Oslo og Bergen med en totalkapasitet på 1.500 arbeidsplasser.

En rapport fra DNB Næringsmegling publisert i april, viser at 8 av 10 selskaper som driver med coworking ser for seg ekspansjon i løpet av det neste året.

Også lokale aktører som Mesh og Epicenter har etablert store fasiliteter i og utenfor hovedstaden.

Sjef for IWG Group i Norge, Thomas Weeden, som i mange år har tilbudt tradisjonelle kontorer til norske selskaper, tror trenden har kommet for å bli.

– Jeg tror bedrifter vil slite med å tiltrekke nye ansatte til hovedkontorer. Man ansetter folk for det som sitter i hodet, ikke for kroppen, sa Weeden til E24 tidligere i år.

Disse selskapenes forretningsmodell som går ut på å inngå lange leiekontrakter, for å så å fremleie til på kort sikt, har blitt bredt kritisert ettersom det kan være risikabelt å sitte på lange leiekontrakter om leietagerne ikke lenger er villige til å betale en premium for fine lokaler.

Stray i Eiendomsspar er ikke bekymret for risikoen.

– De som leverer den beste servicen vil alltid ha et fortrinn. Det er lav ledighet og gode tider i Norge, men det er klart at vi også følger med bølgene i markedet.

Publisert:
Gå til e24.no