NYTT SUPERMEGLERHUS: Gir blaffen i prisene

Investorene tror ikke økt konkurranse vil gi lavere priser på meglertjenester. For dem er det heller ikke så viktig.

Publisert:

Torsdag ble det kjent at Mads Syversen går i partnerskap med kollega og avtroppende corporatesjef Petter Bakken, supermegler Gaute Eie, Fokus Markets-sjef Anders Eivind Eide og en av de mektigste rådgiverne i landet, Jon Gunnar Pedersen, for å bygge opp det nye stjernemeglerhuset.
Med Arctic Securities er det dermed et nytt meglerhus i byen, og man kan tenke seg at det blir større konkurranse. Generelt kan større konkurranse bidra til å gi lavere priser, men det ser ut til at meglerbransjen er fritatt fra regelen.

Varene viktigst

- Jeg er ikke så opptatt av debatten om meglerinntekter som mange andre, sier investor Torstein Tvenge.
Han er en kjent eiendomsinvestor i Oslo, og en aktiv bruker av meglere for å handle aksjer over Oslo Børs. Han sier at han ikke vil gå inn i en diskusjon om meglerhusene tjener for mye eller ikke.
- Det viktige er ikke hva de tjener, men hva de leverer. Enhver bransje har en haug med middelhavsfarere, mer eller mindre dårlige folk, og så er det noen som er veldig gode. Da er det bare rett og rimelig at de beste får betalt for den jobben de gjør, sier han.
Rune Rinnan i Telenor Venture - et selskap i Telenor-systemet som investerer penger i oppstartsbedrifter - er av samme oppfatning som Tvenge.
- Jeg har ikke noe problem med at meglerbransjen tjener mye penger, så lenge vi også tjener penger.

Få supergode

Professor Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI trekker frem kostnadene ved å ikke lykkes med en fusjon eller en emisjon som en årsak til at mange er villige til å betale overpris.
- De indirekte kostnadene er ofte mye større enn de direkte kostnadene ved en emisjon. Ingen vil risikere å mislykkes, og betaler en høy risikopremie ved å velge de aller beste meglerne.

- Er det noe i det hele tatt som kan være med på å presse ned prisene på corporate-tjenester?

- Det ville i så fall vært hvis vi får en større mengde folk med Mats Syversens renommé. Konkurransen fra utlandet kan bidra, sier Bøhren.

Pris et ikke-tema

Professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole i Bergen er enig.
- Det er ingen effektiv konkurranse i dette markedet, det er bare noen få spillere i den høyeste divisjonen. Og konkurransen øker ikke når hele superteamet flytter på seg. Dersom hver og en av disse hadde startet sitt eget selskap, da ville vi fått konkurranse. Men det vil jo ikke skje, sier Johnsen.
Syversen, som skal eie nesten halvparten av det nye meglerhuset, har ikke noen intensjon om å presse ned prisen på tjenestene de skal tilby.
- Det har ikke vært noe tema i det hele tatt, sier Syversen til Aftenposten.

Publisert: