- Qatar vil kjøpe «Skrik»

Emiren i Qatar skal være klar til å by på Edvard Munchs «Skrik» når Petter Olsen selger verket i New York.

MEKTIG KUNSTHANDLER: Amerikanske kunstkilder hevder at Sheikha Al Mayassa (t.v) og Emiren i Qatar skal være mer enn klare for å by på «Skrik» 2. mai.

KARIM JAAFAR
  • Jonas Tjersland
Publisert:,

Frem til onsdag henger «Skrik» på galleriet til auksjonshuset Sotheby's i London. Deretter blir verket sendt til New York - hvor det går under hammeren 2. mai.

Etter at Petter Olsen gjorde det kjent at han vil kvitte seg med Munch-bildet, skrev VG at verket kan havne i Qatar. Nå skriver Arabianbusiness.com at Qatar ikke er fremmed for å bla opp for den eneste «Skrik»-versjonen som er i privat eie.

Amerikanske «innsidere» sier Qatar vil forsøke å kapre troféverket for å utvide kunstsamlingen som allerede består av en rekke ikoniske kunstverk.

Mektig kvinne

Sjefredaktør Benjamin Genocchio i New York-baserte Artinfo mener også at Qatar kan være potensiell kjøper. I så fall er det 28 år gamle Sheikha Al Mayassa, en av de tretten døtrene til sjeik Hamad, Emiren i Qatar, som handler.

- Jeg har hørt at mange personer er interessert i dette verket, inkludert Ronald Lauder (kosmetikkarving). Det er interessant. Men jeg tviler ikke på ryktene om at Qatar er på jakt. «Skrik» har den samme, store troféfaktoren som flere av de andre verkene som Qatar har skaffet seg, sier Benjamin Genocchio til VG.

- Blir det Qatar?

- La meg si det slik: Hvis jeg var dem, hadde jeg kjøpt det. Penger betyr ikke noe for disse folkene, og det er en anledning som aldri kommer igjen.

Sheikha Al Mayassa har i løpet av kort tid seilt opp som en av de mektigste personene på den internasjonale kunstscenen. Al Mayassa har oljepenger så holder og er ansvarlig for å bygge opp landets kunstsamling.

Kjøpte Cézanne

Hun og kongefamilien har stått bak en rekke spektakulære kunstkjøp den siste tiden:

I februar bladde familien opp 250 millioner dollar for Paul Cézannes «The Card Players» i en privat handel, og Sheikha Al Mayassa skal være arkitekten bak kjøpet. Qatar sponset nylig en Damien Hirst-utstilling i London, og familien kjøpte også et Hirst-verk for 20 millioner dollar.

Sheikha Al Mayassa punget også ut 70 millioner dollar for et Mark Rothko-verk.

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. «Skrik» på auksjon i New York

  2. Han selger perleni omstridt familiearv

  3. - Blir ikke overrasket om «Skrik» går over én mrd.

  4. Annonsørinnhold

  5. Kan havne i Qatar

  6. Kilder: «Skrik» går til Qatar