Her selges Norges billigste reker

Kilopris i Oslo: 200 kroner. Kilopris i Tromsø: 90 kroner.

TROMSØ BILLIGST I LANDET: De små nykokte delikatessene er selve oppskriften på sommeridyll for de fleste nordmenn. Her et byportrett av turister som koser seg med reker på kaikanten i Tromsø.

Terje Mortensen
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

I Tromsø har verken finværet eller reketrålerne sviktet i år, og da er sommeren komplett for tromsøværingene, som attpåtil kan kose seg med Norges billigste reker.

Mens man risikerer en kraftig bismak i Oslo, Trondheim og Bergen med kilopriser på de små røde delikatessene opp mot 229 kroner (se faktaboks for prisoversikt), kan man i nord gi seg i kast med et skalldyrmåltid uten å miste skjorta.

I Tromsø dumpes nemlig prisen på ferske reker til langt under hundrelappen, og slik har det vært de siste årene på grunn av bitter konkurranse mellom dagligvarekjedene, forteller ferskvaresjef Tony Sørensen hos Ica Supermarked Langnes.

- Vi følger bare konkurrentene våre, og de starter jo høysesongen med å selge med tap for å lokke kunder. Når det gjelder meg så har jeg fulgt etter, og kjørt litt billigere enn ellers, forteller han til E24.

- Skammelig pris sørpå!

En rask ringerunde i Tromsø for å sjekke prisnivået viser at Sørensen kan skilte med de billigste rekene til 88,9 kroner kiloen.

Hva tenker du om at det koster opptil 229 kroner kiloen for rekene i Oslo?

- Det er helt sykt! utbryter den høyrøstede ferskevaresjefen, og blir stille en stund før han fortsetter:

- Ja, det er egentlig litt skammelig! Vi har jo hørt at kveita, torsken og rekene er dyrere sørpå, men så stor forskjell er absurd.

- Hadde vi tatt 250 kroner kiloen som sørpå, så hadde det blitt slakt. Vi er jo nordpå, og da må vi være bedre på sjømat, sier han.

Les også

Beskyldes for rekejuks

Selger med tap

I likhet med andre ferskvaresjefer nordpå, er Sørensen nødt til å selge med stort tap for å holde tritt med konkurrentene.

- Rekene er billige ut, men ikke så billige inn. Vi taper 36 kroner kiloen med å selge så billig. Men totalkurven til kunden gjør at det som regel blir fortjeneste. De kaster gjerne oppi litt loff, majones, sitron, salat og ikke minst øl, sier han.

I butikken hans selges det mellom 180 og 200 kilo reker i uken.

- Vi kunne sikkert solgt enda mer, men det er mange om beinet og jeg får ikke bestandig tak i så mye som jeg ønsker. Så det er førstemann til mølla, sier han.

Han forteller at fastprisen da han startet var 79,90 kroner kiloen. Og han har opplevd verre priskriger.

- For to år tilbake tok butikkene her 50 kroner kiloen. Det var gjerne et helgetilbud. Det er ikke gøy å selge med tap, men man må være lik på pris når så og si fire av ti kunder kjøper reker, sier Sørensen.

(Saken fortsetter under bildet).

LANDETS BILLIGSTE? Ferskvaresjef Tony Sørensen hos Ica Supermarked i Tromsø selger reker til 88,90 kroner kiloen.

Råfisklaget: - Ekstrem forskjell

Assisterende direktør i Norges Råfisklag Svein Ove Haugland forteller at butikkene i nord går bananas for å lokke rekekjøperne.

- Det er en helt ekstrem prisforskjell vi ser i denne perioden mellom nord og sør. Mange butikker i Nord-Norge priser rekene offensivt. I Tromsø kan man kjøper reker til 80-90 kroner kiloen, sier han til E24.

Han forteller at tilførselen av ferske reker i landet er svært god.

- Tendensen frem til fellesferien er et bra reke-år her i nord. Både mai og juni i år var nærmest rekordmåned når det gjaldt førstehåndsomsetning av ferske kokte reker, forteller han.

FORNØYD MED REKEFISKET: Assisterende direktør i Norges Råfisklag, Svein Ove Haugland.

- Man har også landet en del mer reker i sør enn mange forventet i sommer og i vår. Det har vært med på å utløse godt fiske i nord, og godt fiske i sør, sier Haugland.

Likevel er det tomt for reker i flere av butikkene E24 ringer. Hva kommer det av?

- Som regel er det en del fiskere som tar ferie i juli, som andre folk. Da blir det ikke store tilførselen, selv om markedet er på topp i fellesferien. Det gapet gjør at det kan bli underdekning i enkelte områder, sier han.

- Spis med god samvittighet!

I Nord-Norge er det utelukkende reker fra rekebestanden i Barentshavet som fortæres. Miljøorganisasjonen WFF-Norge gikk ut i vår og frarådet folk å spise reker fra bestandene i Skagerrak og Nordsjøen, til skarp kritikk fra Havforskningsinstituttet.

Haugland mener WFF svartmaler situasjonen, og gir nordmenn ubegrunnet dårlig samvittighet for å nyte havets goder.

- Den opphausingen som har vært i vår er bare tull. Man kan spise reker med like god samvittighet i sør som nord. Jeg synes man skal kunne unne seg denne delikatessen i varme sommerdager, sammen med en god chablis, sier han.

Les også

Havforskere vil avblåse rekekrisen

«Hyggelig» pris i Sør-Norge

Kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge bekrefter at rekeprisen varierer kraftig etter geografien.

- Prisnivået og tilgangen på ferske reker er tilnærmet på samme nivå som i fjor. Nasjonalt opererer Coop med en kilospris på 189 kroner, men prisen varierer fra region til region og etter tilgangen på reker. Spesielt på Sørlandet og i Nord-Norge, hvor tilgangen er størst, selges ferske reker langt biligere, sier han til E24.

Ica Norge kan også opplyse at det er nordlendingene som har gleden av de billigste rekene. Men også Sørlandet kan kose seg med billige reker, i forhold til Oslo-borgerne.

- Prisene på reker settes etter tilgang på ferske reker. I Troms og på Sørlandet er det nå god tilgang og det ligger nært fangstområde, som gjør at rekeprisene er hyggelige nå, sier kommunikasjonsrådgiver Lise Mette Kjellberg i Ica Norge til E24.

- Kiloprisen for ferske reker er nå 159 kroner i Nordland og Finnmark, 139 kroner på Sørlandet, 88,90 kroner i Troms, og 199 kroner i resten av landet.

Les også:

Danske reker blir pillet i MarokkoWWF-Norge advarer mot rekespisingBarentshavsreker får innpass i nye markederNorsk sjømat profileres som «best i verden»Derfor er det rekekrise

Publisert:

Flere artikler