Far og sønn topper inntektslisten

Trond og Fredrik Mohn har ifølge skattelistene Norges to største inntekter. Sjekk hele topplisten her.

PÅ INNTEKTSTOPPEN: Trond Mohn og Fredrik Mohn.
  • Øyvind Henriksen
Publisert:

Siviløkonomen Trond Mohn (70) topper i år inntektslisten med en skattepliktig inntekt på 323,7 millioner kroner.

Og på plassen under finner vi sønnen, Fredrik Wilhelm Mohn, med en inntekt på 142 millioner.

Nederst i saken kan du sjekke hele inntektslisten, og her kan du sjekke listene for din kommune.

Mohn har i flere ganger markert seg som Norges fremste personlige bidragsyter til statskassen. I årets skattelister står han oppført med en ligningsformue på 3,9 milliarder kroner, og en skatt på 134,2 millioner kroner.

- Jeg synes jeg betaler akkurat passe med skatt. Jeg betaler den med glede, sier Mohn til E24.

Sønnen, Fredrik, kommer også høyt på listen over landets største ligningsformuer. Fredrik Mohn står oppført med en formue på 3,6 milliarder kroner, og en skatt på 79,5 millioner kroner.

Les også: Dette er Norges 100 rikeste

- Vil ha åpne skattelister

Mohn senior, som er medlem i Arbeiderpartiet, har fått med seg at den nye regjeringen ønsker å innføre ytterligere begrensninger på offentliggjøringen av skattelistene. Det mener han er en dårlig idé.

- Jeg synes skattelistene fortsatt bør være tilgjengelige og åpne. Det er en tradisjon i forhold til norsk åpenhet og et gjennomsiktig samfunn, sier Mohn.

Mohn var i en årrekke konsernsjef i industriselskapet Frank Mohn AS, hvor han har videreutviklet bedriften faren hans grunnla i 1938.

LES OGSÅ:Inn blant historiens største skattebetalere

70-åringen ble født i Skottland i 1943 og er utdannet ved Universitetet i Mannheim i 1970. I dag er han bosatt i Bergen, og har en rekke ulike roller i norske selskaper og foreninger.

I 2010 ble han tildelt prisen «Beste bergenser», og i 2005 ble han forfremmet til kommandør av St. Olavs Orden for sitt allsidige samfunnsgangnlig virke.

Turbulent år

Mohn junior tok i janaur 2011 over ledelsen av familiebedriften, men valgte allerede i desember i fjor å trekke seg fra stillingen.

Bakgrunnen var ifølge en pressemelding «ulikt syn på strategien for selskapet fremover».

Pappaen, som nå er styreleder i selskapet, fortalte at oppsigelsen kom som en overraskelse.

- Oppsigelsen kom som lyn fra klar himmel på meg. Jeg visste ikke noe før styremøtet i dag, sier far Trond Mohn til Bergens Tidenes.

Meldt til Økokrim

Få uker etter at Mohn junior trakk seg, ble det kjent at Finanstilsynet hadde meldt hans handel i det børsnoterte selskapet Songa til Økokrim.

Bakgrunnen var at Fredrik Mohn, kort tid før Seadrill varslet kjøpet av en rigg fra Songa, kjøpte en betydelig andel Songa-aksjer. Problemet var at dette skjedde på samme tid som han stod oppført på innsidelisten til Songa Offshore.

Henla saken

Men i mai i år valgte Økokrim å henlegge saken.

- Vi har behandlet denne saken etter de retningslinjer som gjelder. Da vi kom til at det ikke var grunnlag å forfølge saken videre, var det viktig å få en endelig avklaring raskest mulig, sa førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim til DN.

Fredrik Mohn skrev selv i en pressemelding at han er fornøyd med Økokrims arbeid, og innrømte at det var et «forkjært» tidspunkt å kjøpe Songa aksjer på.

- Når vi bruker uttrykket forkjært gir det et godt bilde av situasjonen. Vi skulle gjerne sett dette ugjort. I ettertid ser vi at det var uheldig, og hadde full forståelse for at det var nødvendig å se nærmere på saken, sa Mohns advokat Tom A. Thorkildsen.

Her ser du listen over Norges fremste skattebetalere. Klikk på «inntekt» for å se listen over de med høyest skattepliktig inntekt.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Skattelistene er klare: Her er Norges 100 rikeste

  2. Han tjente mest i Norge

  3. Han tjente over en halv milliard i fjor

  4. Sønnen vil stanse salget av Frank Mohn

  5. Kun Røkke er rikere enn søstrene Andresen