ÅRETS GRÜNDERE: Dette er årets kvinnelige gründere

Gründerne bak «Handysize» har fått stor suksess med små ting.

Charlotte Bjørn Gamst (til høyre) og Mette Grimsgaard (til venstre) i Handysize ble fredag året til "Årets kvinnelige gründer" av magasinet Henne. Her sammen med nærings- og handelsminister Syliva Brustad (nummer to fra høyre), som delte ut prisen, og redaktør Ellen Arnstad.

Falch, Knut
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

Det ble Mette Grimsgaard og Charlotte Bjørn Gamst som stakk av med bladet Hennes gründerpris, "Startknappen", for 2008 som ble utdelt fredag.

Sammen står duoen bak konseptet "Handysize", som driver med salg av små reiseeffekter gjennom fem butikker, i tillegg til salg over internett.

- Dette er svært viktig for vår selverkjennelse, og viser at alle de lange arbeidsdagene har ført frem til noe, at vi er på rett spor, sier Grimsgaard til E24.

Trosser krisen

Gamst og Grimsgaard, som begge har bakgrunn fra mannsdominerte miljøer innen shipping og finans, har klart seg godt til tross for den turbulente utviklingen i økonomien.

Grimsgaard forteller at de har stor respekt for de enorme svingningene i økonomien, der det er vanskelig å forutse hva som venter bak neste sving. Derfor ønsker de å være best mulig rustet mot finanskrisen ringvirkninger.

Den har ikke klart å velte selskapet, og gründerne har grepet tyren ved hornene ved å kutte kostnader i alle ledd.

- Vi hadde allerede inngått en del avtaler da finanskrisen brøt ut. Men vi skal klare å lande det vi har påbegynt, lover Grimsgaard, som tror "Startknappen 2008" vil gi en positiv effekt for selskapet fremover.

- Feil fokus

Den første butikken åpnet de i 2006. Nå har de rundt 30 ansatte, og en omsetning på mellom 18 og 19 millioner i 2008. Videre planlegges det en ny butikk på Gardermoen, og utvidelse til andre steder i Skandinavia.

Men alt har ikke vært like lett for Grimsgaaard og Gamst, som startet opp for tre år siden. Manglende støtte fra statlig hold har heller ikke vært med på å lette oppstarten.

- Det blir helt feil fokus når regjeringen sier at de satser på innovasjon og kvinner. De må ikke bare snakke, de må handle også, sier Grimsgaard.

Gamst mener regjeringen tenker for mye på sektorer, og dermed ignorerer enkelttilfeller.

Blir avfeid

- Jeg har overhodet ikke noe imot at de gir store bevilgninger til landbruket og annen næringsvirksomhet i distriktene, men de må ikke tro at det er uproblematisk å starte opp noe bare fordi vi befinner oss i Oslo, understreker hun.

- Vi blir avfeid som ikke-innovative, mens vi i virkeligheten lanserte et helt nytt konsept da vi kom med egne butikker som bare drev med reiseeffekter. Til tross for dette har vi ofte fått beskjed om at det ikke er vits i å banke på døren engang, fordi vi bare kommer til å få den slengt i ansiktet, fremholder Gamst.

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad som satt i Hennes jury og var med på å velge nettopp kvinnene bak Handysize til årets gründere er ikke enig. Hun mener regjeringen er bevisst på å legge til rette for kvinnelige gründere.

- Kvinner begynner i det små, og vokser langsomt. I tillegg gjør de grundige undersøkelser av markedet før de starter opp. Særlig i disse vanskelige, økonomiske tider er dette noe som kommer godt med, sier Brustad til E24.

- Støtter kvinner

Ministeren understreker at hun er åpen for forslag som kan bedre forholdene for kvinnelige gründere, og sier til E24 at hun har lært mye under fredagens dagens foredragsserie "Alle tiders kvinner".

- Det er mange grunner til å støtte kvinner i næringslivet, og det gjør vi også. Særlig gjennom tildelinger fra Innovasjon Norge deles det ut penger til gründere vi har tro på, legger ministeren til.

Det er duoen bak Handysize ikke enige i.

- Regjeringen har sine satsningsområder, og der faller vi utenfor, fastslår Gamst og Grimsgaard.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler