Salmar-sjef om Sandberg: Snakket et språk næringen forsto

Per Sandberg (Frp) går av som fiskeriminister. Aktører i næringen trekker frem en ivrig og lett tilgjengelig statsråd. 

PÅ TUR: Per Sandberg var opptatt av å ta norsk fisk til nye markeder, og det er også noe av det bransjen husker han mest for. Her lager Sandberg sushi på et besøk i Japan.

Foto: NÆRINGS- OG FISKERIDEPARTEMENTET
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Sandberg har vært tilgjengelig for næringen og en synlig statsråd. Han hadde giv for å få norsk fisk ut i nye markeder, sier leder for Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark som uttaler seg om det han sier er den sittende fiskeriministeren.

Han ønsker ikke å kommentere saken som har rast rundt Sandberg siden bilder av fiskeriministeren og hans nye iranske kjæreste på en ferietur til Iran dukket opp i sosiale medier.

Flere medier melder mandag at det er kalt inn til ekstraordinært statsråd mandag klokken 13.00, og at Per Sandberg trekker seg som fiskeriminister i løpet av dagen – for å bli erstattet av partikollega Harald Tom Nesvik.

Hverken SMK, Sandberg eller Nesvik har villet kommentere nyheten om statsrådsbyttet enn så lenge.

Per Sandberg og hans mye omtalte kjæreste Bahareh Letnes har varslet pressekonferanse tirsdag.

Frittalende

Dermed ser det ut til å bli med vel to og et halvt år ved Kongens bord for trønderen.

Sandberg ble utnevnt som fiskeriminister i desember 2015, da han erstattet Elisabeth Aspaker (H).

Og næringen har vært fornøyd med Frp-nestlederen:

FORNØYD MED SANDBERG: Konsernsjef i Salmar, Olav-Andreas Ervik mener Per Sandberg var folkelig og tilgjengelig.

Foto:

– Ute på kysten setter vi pris på politikere som ikke pakker inn synspunktene sine i ull. Vi oppfatter at Per Sandberg har vært en god statsråd som har snakket et språk både næringen og folk flest har forstått, sier konsernsjef i oppdrettskjempen Salmar, Olav-Andreas Ervik.

Sandberg har erkjent at han brøt regjeringens retningslinjer da han ikke meldte fra om ferien, og da han tok med seg jobbtelefonen til Iran, stikk i strid med rådene fra PST.

Så til nye markeder

– Jeg opplever at han har hatt et sterkt politisk ønske om å øke markedsadgangen, både i EU og etablerte markeder, men også i nye markeder, sier Ystmark og peker da ikke på Iran – men spesielt hans mange turer til Kina.

Les også

Harald Tom Nesvik (Frp) tar trolig over som fiskeriminister

Sandberg var i 2016 på også en offisiell tur til Iran, da for å diskutere samarbeid og salg av norsk laks og teknologi for iransk oppdrettsnæring.

Han sier Sandberg som statsråd har vært mye ute for å besøkte fiskerinæringen.

– Han var mye ute i felten, og så på fiskeri som en viktig næring i omstillingen av den norske økonomien, sier Ystmark.

Også leder i Fiskerlaget, Otto Gregussen, trekker frem Sandberg som en tilgjengelig fiskeriminister.

– Han er lett å komme i kontakt med og vi har hatt et godt forhold hele veien, sier han.

Det samme sier leder i Norsk Råkfiskerlag, Svein Ove Haugland, som sier betydningen av Sandbergs rikspolitiske profil har vært viktig.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ OFFISIELT BESØK: Per Sandberg har ikke bare besøkt iran som nyforelsket turist – han har som fiskeriminister også besøkt landet i 2016. Her fra et fiskeoppdrettsanlegg i utkanten av Irans hovedstad Teheran, hvor han smakte på kaviar.

Foto: Harald Henden VG

Fiskeriminister og rikspolitiker

– Det Per Sandberg har gjort annerledes fra tidligere fiskeriministere er den oppmerksomheten han har gitt fiskerinæringen, slik at vi i økt grad har fått et nasjonalt fokus, sier Haugland og fortsetter:

– Så hvis vi ser bort ifra støyen den siste tiden har jo dette vært positivt for bransjen, og det fortjener han heder for, uttaler han – og presiserer at han snakker med forbehold om at Sandberg faktisk går av nå i ettermiddag.

Les også

Sandberg vil ikke gi opp fiskeeksport til Iran

Han sier næringen ble overrasket over valget av fiskeriminister i 2015 da Sandberg ble innsatt, men at han har vist entusiasme og interesse for bransjen.

Ifølge Sjømat Norsk-leder Ystmark var det spesielt én sak han ser på som Sandberg kanskje viktigste sak siden han ble utnevnt til fiskeriminister i 2015.

– Utformingen av vekstsystemet har nok vært Sandbergs største sak.

Vekstsystemet er regelverket er et nytt system for kapasitetsjusteringer i norsk lakse- og ørretoppdrett.

Salmar-sjef Ervik stiller seg ikke bak politikken Sandberg har ført, men sier fiskeriministeren arvet mye av sin politikk fra sin forgjenger.

– Politisk har han iverksatt et regime for regulering av næringen som er basert på et enstemmig storting, og slik sett fullført en reform som var fastsatt før han inntok sin posisjon som statsråd. Om en rendyrket markedsprising av konsesjoner som vi nå har fått opplevd gjennom årets konsesjonstildeling er til fordel for Norge og våre kystsamfunn, er jeg mer i tvil om, sier Ervik.

Han understreker at Sandberg ikke har gjort annet enn å gjennomføre politikk som det har vært bredt flertall for på Stortinget.

KJÆRESTEPAR: Per Sandberg sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i Mandal sentrum fredag.

Foto: Espen Sand NTB scanpix
Les også

Klager på Marine Harvest etter rømming

Les også

Sandberg vil ikke gi opp fiskeeksport til Iran

Les også

Norsk makrell er «soul food» i Seoul

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Fisk
  2. Laks

Flere artikler