Oljefondet kjøper eiendom som huser Amazon i London

Oljefondet blar opp 3,4 milliarder kroner for eiendommen Sixty London.

SOLGT: Oljefondet gjør kjempeinvestering i det britiske eiendomsmarkedet.

SOLGT: Oljefondet gjør kjempeinvestering i det britiske eiendomsmarkedet.

Foto: Norges Bank Investment Management
Publisert:,

Norges Bank Real Estate Management har betalt 321,3 millioner pund, tilsvarende 3,4 milliarder kroner for 100 prosent av en kontoreiendom i London, skriver Oljefondet i en melding.

Eiendommen ligger på 60 Holborn Viaduct, sentralt i London og skal ikke være beheftet med gjeld. Bygget har fått tilnavnet Sixty London.

Totalt består eiendommen av 20.400 kvadratmeter med kontorlokaler og 1.600 kvadratmeter varehandel fordelt på fem enheter, skriver Oljefondet.

Les også: (+) Hvis Jesus var en aksje, ville han ha vært Netflix

Kontorlokalene i bygget leies av netthandelsgiganten Amazon. Det bekrefter kommunikasjonsansvarlig for eiendom i Norges Bank, Line Aaltvedt til E24.

Ifølge nettstedet Co Star har Amazon en leiekontrakt i bygget som har en varighet frem til 16. september 2028. Netthandelsgiganten inngikk avtalen i 2013 og flyttet rundt 1.600 ansatte inn i bygget et år senere.

Les også

Are Traasdahl: Tror Amazon lanserer i Norge om ett år

Prisbelønt

Netthandelsgiganten åpnet i 2017 sitt nye hovedkontor på Principal Place. Ifølge Business Insider hadde selskapet den gang rundt 5.000 ansatte i den britiske hovedstaden.

Ifølge nettstedet Biznow har Amazon varslet at de vil ansette ytterligere 2.500 mennesker i Storbritannia. Disse skal fordeles i London, Cambridge og Edinburgh.

Eiendommen fikk i 2014 prisen «Building Excellence award for Best Large Commercial Building», ifølge London Citys offisielle nettsider. Den skal også ha fått en rekke andre priser.

Bygget er tegnet av arkitektkontoret Kohn Pedersen Fox Associates og er bygget av entreprenørselskapet Balfour Beatty.

Les også

Oljefondet laget kriseplan ett år før finanskrisen: Fryktet enda verre krise

Oljefondet dro inn 8,9 mrd. i leieinntekter i fjor

Det er VGV Immobillienfonds II som står som selger av eiendommen. Dette er et fond som forvaltes av Union Investment Institutional Property GmbH, opplyser Oljefondet.

VGV eide bygget sammen med den amerikanske eiendomsgiganten Hines, ifølge Co Star, som skriver at disse i 2014 sammen kjøpte eiendommen for 245 millioner pund, tilsvarende omkring 2,4 milliarder kroner.

Oljefondet eide i fjor 775 unoterte eiendommer til en verdi av 219 milliarder kroner, og dro inn 8,6 milliarder i leieinntekter. Nær halvparten av eiendomsverdiene var investert i USA, og nær en fjerdedel i Storbritannia.

Oljefondet har gjort mange av investeringene i samarbeid med sine 15 partnere. Fondet kjøpte eiendom for nær 15 milliarder kroner i fjor.

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold