Dette krever styret av den nye Innovasjon Norge-direktøren

Den nye sjefen i Innovasjon Norge skal blant annet være «samlende» og ha «solid rolleforståelse» for å kapre topplederjobben.

ETTERFØLGER: Anita Krohn Traaseth varslet i november at hun forlater stillingen som administrerende direktør. Nå starter styreleder Gunnar Bovim jakten etter hennes etterfølger.

Foto: Fredrik Hagen NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

– Jeg er på femte året på omstillingspost som leder av Innovasjon Norge. Dermed er tiden inne for å overlate roret til andre.

Det sa Anita Krohn Traaseth da hun i november gjorde det kjent at hun ville forlate stillingen som administrerende direktør for Innovasjon Norge.

Ganske nøyaktig tre måneder etter avgangen starter Innovasjon Norge jakten på hennes etterfølger.

I utlysningen heter det blant annet at den nye direktøren må håndtere et bredt spekter av oppgaver, «der solid samfunns- og rolleforståelse og bred innsikt i norsk næringsliv er sentralt for å lykkes».

Selskapet skriver videre at de søker en «tydelig, trygg og samlende direktør som kan lede og videreutvikle Innovasjon Norge i takt med nasjonale prioriteringer og næringslivets behov.»

Det trekkes også frem at internasjonal erfaring eller kjennskap til regionalt utviklingsarbeid er en fordel.

Anita Krohn Traaseth forlater Innovasjon Norge

Dette søkte de sist

Sist gang Innovasjon Norge søkte administrerende direktør spurte de blant annet etter «kandidater med solid samfunnsforståelse og inngående kunnskap om norsk næringsliv».

Videre het det blant annet at den rette kandidaten «har solid ledererfaring, erfaring fra endringsledelse og virksomhetsutvikling og gjerne erfaring fra internasjonal virksomhet».

Den gang ble Innovasjon Norge assistert av rekrutteringsselskapet Visindi, men denne gangen er det BackerSkeie som skal hjelpe Innovasjon Norge med gjennomgangen av kandidatene til lederjobben.

Les også

Kommentar: Traaseth fikk fart på Innovasjon Norge. Kanskje litt for mye

Har nedsatt ansettelsesutvalg

Samtidig har Innovasjon Norge nedsatt et ansettelsesutvalg i forbindelse med prosessen.

Ansettelsesutvalget består av styreleder Gunnar Bovim, nestleder i styret Jørand Ødegård Larsen og ansattvalgt styremedlem Gaute Hagerup, viser styredokumenter.

– Utvalget vil få kandidater presentert av rekrutteringsselskapet og vil intervjue dem. Ansettelsesutvalget er ansvarlig for å ansette ny administrerende direktør, skriver spesialrådgiver Kjetil Svorkmo Bergmann i en e-post til E24.

De som er interessert i stillingen kan søke til 31. mars. Etter dette vil søkerlisten bli offentliggjort.

Da E24 i november snakket med en rekke eksperter om hvilken leder Innovasjon Norge nå ville være på jakt etter, uttalte selskapet selv at de tror lederjobben vil få mange godt kvalifiserte søkere.

– Innovasjon Norge er et selskap det er stor interesse for, og mange ser på oss som en spennende arbeidsgiver. Vi får jo tro at det gjelder på toppnivå også, sa Bergmann den gang.

Fem år i stormen: De seks største kontroversene rundt Anita Krohn Traaseth

Konflikter og gode resultater

Gjennom Traaseths ledertid i selskapet ble det bråk rundt både ansettelser, rolleforståelse og hennes lederskap.

Tilbake i 2016 fikk Traaseth en skriftlig advarsel fra styret i Innovasjon Norge, hvor hennes «mangelfulle rolleforståelse» var et av hovedpunktene, ifølge Aftenposten.

Traaseth bekreftet i en e-post til avisen at «det er allment kjent at det var uro i IN i 2015», og at hun hadde fått en «klar irettesettelse» fra styret etter sterk kritikk mot blogginnlegget «Ærre her det er party?».

Striden rundt hennes lederstil et tema da tidligere styreleder Per Otto Dyb forlot vervet i mars i fjor. I sitt fratredelsesbrev til departementet skrev Dyb at Traaseth «skaper konflikter, konfrontasjoner og splid.»

Den siste stormen mot Traaseth kom i sommer da selskapet ansatte Ferd-arving Katharina Andresen uten at stillingen ble lyst ut.

I ettertid ble det kjent at åtte nye sjefer ble hentet uten ekstern utlysning, blant annet kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand.

Deloitte kom senere med en ekstern rapport om ansettelsene som foreslo forbedringer av rutiner, men konkluderte med at selskapet ikke hadde brutt lover eller etiske regler.

På tross av en del bråk har Innovasjon Norge levert gode resultater under Traaseths ledelse. Da årsrapporten for 2017 ble kjent i fjor kom det frem at selskapet kuttet kostnadene med seks prosent og leverte 24 prosent mer til næringslivet enn året før.

Les også

Anita Krohn Traaseth blir i Innovasjon Norge ut mai som rådgiver

Les også

Traaseth holder ny jobb hemmelig – også for Innovasjon Norge

Les også

Styreleder: – Fratredelsen var Traaseths eget initiativ

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Disse ønsker stillingen som Innovasjon Norge-sjef

  2. – Jeg er veldig opptatt av resultater

  3. Håkon Haugli får lavere lønn enn Anita Krohn Traaseth

  4. Annonsørinnhold

  5. Anita Krohn Traaseth hos «Lindmo»: Var forberedt på å få sparken

  6. DN: Snorre Storset skal ha søkt jobben som sjef i Oljefondet