Varmt vær kan gi mangel på meieriprodukter: – Smørkrisen bare blåbær i forhold

Lang tids tørke kan føre til nedslakting av kyr og sau og alvorlig mangel på fersk melk i Norge og Nord-Europa, mener Agri Analyse. Men Tine er ikke bekymret – ennå.

FÅR VI MELKEKRISE? Nedslakt av kyr kan føre til at det blir vanskelig å få tak i fersk melk, mener Agri Analyse. Her fra Tines kjølelager på Kalbakken i Oslo.
Publisert:

Lite nedbør over lang tid har ført til at Norge og andre land i Europa er rammet av en tørke som gjør at bønder sliter med avlinger og produksjon av fôr til dyrene.

Resultatet kan bli overproduksjon av kjøtt og mangel på fersk melk og melkeprodukter i butikkene.

Smørkrisen i 2011 er bare blåbær i denne sammenhengen, sier daglig leder Christian Anton Smedshaug i Agri Analyse til P4, som først omtalte saken.

– Hele Nord-Europa er rammet av dette, som kan gjøre det vanskelig å få tak fersk melk og dermed melkeprodukter som du og jeg er avhengig av, sier Smedshaug til radiokanalen.

Les også

Landbruksforsker: – Meningsløs smørkrise

– Må planlegge for en krise

Fôrmangelen fører til at flere bønder har begynt på eller vurderer nedslakting.

Lite tilgjengelighet på fôr gir dessuten høyere priser.

Situasjonen er alvorlig, mener Smedshaug.

– Vi må planlegge for en krise. Det er ingenting som tilsier at det skal komme store nedbørsmengder som kan avhjelpe situasjonen, og det holder uansett ikke å håpe på det, sier han til E24.

– Det som gjør situasjonen ekstra krevende, er at vi ikke vet hvordan dette vil løse seg og om vi risikerer å dra problemene med oss inn i neste år. I tillegg kan mangel på råvarer gi betydelige ringvirkninger for norsk næringsmiddelindustri, legger han til.

Kabrioleter, kriger og triste meglere: Slik påvirker været økonomien (for abonnenter)

Kan importere høy

Smedshaug mener det er viktig at politikerne nå kommer på banen og iverksetter tiltak som har som mål å opprettholde melkeku-bestanden, øke tilgangen på fôr og sikre økonomien til bøndene slik at de unngår å havne i en situasjon hvor de blir nødt til å slakte kyr og sau.

– Det viktige nå er at man har en beredskapsforståelse og at man setter inn tiltak tidlig nok til at man tar et worst case-scenario på alvor, sier Smedshaug.

MATMANGEL: Kyr og andre husdyr kan potensielt få for lite mat om det varme og tørre været gir dårlig fôrpoduksjon. Her ser vi kyr fra Vestfossen i Buskerud.

– Det man kanskje kunne lært av smørmangelen i 2011, er at når det først oppstår en mangel, skjer det koordinert og over store områder. Det betyr at man ikke alltid kan stole på å få hjelp fra naboene. Import er ikke alltid mulig, sier han.

Ifølge ham er situasjonen med tørke og fôrmangel like prekær i våre naboland som Sverige og Danmark og i resten av Nord-Europa.

Smedshaug mener imidlertid det bør være mulig å importere høy langveis fra. Verre er det med fersk melk.

– Det er vanskelig å sende ferskvarer over store avstander. Smør og faste oster kan man få tak i, tror Smedshaug.

Les også

Nedgang i melkeproduksjonen

Avfeier spådommene

Det er altfor tidlig å si om det vil oppstå melkemangel, mener Tine.

– Vi jobber med nye prognoser for melkeinngangen basert på situasjonen og vurderer ulike tiltak. Men, vi forholder oss rolige og er opptatt av å bistå bøndene på best mulige måte sammen med de andre landbruksorganisasjonene, sier pressekontakt Mimmi Granli til E24.

Granli opplyser at de har gjennomført en spørreundersøkelse blant sine leverandører, hvor det kommer frem at tørken og fôrmangelen skaper en vanskelig situasjon flere steder i landet, men det er store regionale forskjeller. Østlandet er hardest rammet.

– Vi forbereder oss på alle mulige scenarioer, gjør vurderinger og justerer oss etter det, sier Granli.

Men enn så lenge vil altså ikke Tine slå alarm om noen melkekrise.

Heller ikke Bondelaget tror en melkekrise nærmer seg Norge:

– Med utgangspunkt i situasjonen i dag tror jeg ikke det skjer. Tine melder at innveiingen av melk er stabil og i tråd med prognoser. Og jeg er trygg på at melkeprodusenter lar melkekua være det absolutt siste dyret man reduserer antallet på, sier lederlags Petter Bartnes til NTB.

Publisert:
Gå til e24.no