- Stå frem!

Det er den svenske regjeringens oppfordring til investorene bak Saab-kjøpet.

Publisert:

Denne uken presenterte Koenigsegg Group forretningsplanen sin for svenske myndigheter og Saab. Regjeringens representant, statssekretær Jöran Hägglund, ber investorgruppen som ønsker å overta bilprodusenten tre frem i offentligheten.

- Ja, jeg synes det er rimelig at mediene og offentligheten får anledning til å se hvordan eierkonstellasjonen i Koenigsegg Group ser ut. Saab er jo veldig offentlig. Ikke i betydning at de er børsnoterte, men i betydningen at mange mennesker berøres i spørsmålet om Saabs fremtid, sier Hägglund til e24.se.

Forrige uke ble det kjent at en av investorene bak prosjektet ønsker å "hoppe av i fart", så og si.

Ifølge svenske Dagens Industri er det snakk om amerikanske Mark Bishop, som skal ha solgt sine 22 prosent i Koenigsegg Group til en annen investor. Det er imidlertid ikke bekreftet.

Enkle grep

Stillheten fra Koenigsegg Group har vært nærmest total. Det var statssekretær Hägglund som presenterte nyheten.

- Vi har oppfordret dem til å bli mer tilgjengelige for mediene. Vi har understreket at jo mer åpne og tilgjengelige de er, desto bedre er det, sier Hägglund.

Ifølge statssekretæren er det enkle grep som skal til for at investorene skal fremstå som mer åpne.

- Mange lurer på hvordan de ser ut og hvem de er. Vi har oppfordret dem til å i det minste sørge for å ha en pressekontakt som er tilgjengelig, og som kan svare på spørsmål.

Usikkerhet

Det er også fortsatt uklarhet om finansieringsplanen. Statssekretæren ønsker ikke å uttale seg om spørsmålet, utover at de skal ha fått en "tydeligere redegjørelse" på møtet med kjøperne.

Samtidig er forretningsplanen som ble lagt frem denne uken, også sendt til den europeiske investeringsbanken (EIB). Investorene ønsker å låne 600 millioner dollar, og er avhengige av svenske statsgarantier for å få det til.

Et eventuelt lånetilsagn fra EIB vil uansett først komme i slutten av september.

Personene bak

Målet er at Koenigsegg Group skal overta Saab i løpet av høsten. Bak Koenigsegg Group står det i utgangspunktet tre store eiere.

Christian von Koenigsegg tar en direkte eierandel på 42,5 prosent gjennom sitt selskap Aalprz. Bård Eker tar en direkte eierandel på 12 prosent gjennom Eker Group. Nordmannen tar ytterligere eksponering gjennom Koenigsegg Automotive, som han eier 49 prosent av. Selskapet tar en eierandel på 23,5 prosent.

De siste aksjene, 22 prosent, er registrert eid av den amerikanske investoren Mark Bishop.

Amerikaneren Augie K. Fabela, mannen bak russiske Vimpelcom, er styreleder i gruppen.

Les også:
"Noen vil hoppe av" Saab-oppkjøpet
Skeptiske til Ekers Saab-eventyr
Saab-avtale redder ikke norsk bilindustri

Les flere nyheter fra E24

Publisert: